Кабинет по брюкселски; Служители на Бърза помощ готвят национален протест

Преглед на печата: Служители на Бърза помощ готвят национален протест

Кабинет по брюкселски; Служители на Бърза помощ готвят национален протест
Труд

Кабинет по брюкселски

Овчаров и Йордан Цонев ще проверяват предния кабинет Кандидат-министри с опит и добра репутация в Брюксел - такива имена обяви посоченият за премиер от БСП Пламен Орешарски. Вицепремиерката и министър на правосъдието Зинаида Златанова бе представителят на Европейската комисия у нас. Екоминистърката Искра Михайлова е експерт по европейски програми, регионалната министърка Десислава Терзиева е работила по европроекти.
Добре приет от евроатлантическите ни партньори е и кандидатът за вътрешен министър Цветлин Йовчев.

24 Часа
 
Не пипат цените на тока, сменят модела за смятане

Икономическите министри от служебното правителство дадоха вчера обща пресконференция. Няма да се стигне до поскъпване на тока, въпреки исканото увеличение от енергодружествата. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев по време на отчета на икономическите министри в екипа на служебния премиер Марин Райков.
Василев обаче възрази срещу искания от БСП мораториум върху цените на тока, защото той бил в нарушение на европейското законодателство.

Новинар

Служители на Бърза помощ готвят национален протест

Хиляди служители от Спешна помощ в страната ще излязат на национален протест на 15 юни, ако парламентът не приеме законодателни промени и не инкриминира посегателството срещу тях. Това заяви председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Каталиева пред TV7.
По думите й голяма част от лекарите, шофьорите и медицинските сестри имат сериозни основания за недоволство, тъй като вземат малко пари, а условията на труд са трагични. Освен това постоянно били жертва на агресията на пияни или дрогирани пациенти или техни близки.
 
Дума

95% са за закриването на Змейово, но референдумът е невалиден

Oт гласувалите под 20% от имащите право на глас на референдума в Стара Загора в неделя близо 95% подкрепят закриването на полигон "Змейово". Допитването обаче е невалидно заради ниската избирателна активност. Според протокола на ОИК към 23,55 ч. на 26 май броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци, е 150 203, информират от общината в Стара Загора. Подписи като гласоподаватели са положили 29 648 души, което е 19,74% от имащите право на глас. От тях 28 008, или 94,5 на сто, са отговорили с "да" на въпроса "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?". Отговор "не" са дали 1549 от гласувалите, или 5,22%. Броят на недействителните бюлетини е 87.