Кабинетът Орешарски е 90% готов; ГЕРБ може да приеме коалиция с БСП в бъдеще

Сформирането на кабинета Орешарски е водеща тема за всекидневниците в понеделник.

Кабинетът Орешарски е 90% готов; ГЕРБ може да приеме коалиция с БСП в бъдеще
"На 90%". Така Пламен Орешарски отговори в неделя (26 май) на въпрос на Би Ти Ви ясни ли са вече министрите в бъдещото правителство. Той отказа подробности за имена и структурни промени. В понеделник (27 май) в ранния следобед предложението за новия Министерски съвет ще бъде обсъдено на закрито заседание от Националния  съвет на БСП, който трябва да го утвърди. Възможно е гласуването да бъде още във вторник (28 май) на извънредно заседание на парламента, за чието свикване председателят му Михаил Миков заяви също в неделя, че има готовност.
Кои ще са министрите в правителството естествено е най-любопитният въпрос. Не само, защото според биографиите и уменията им ще може да се правят първи преценки и прогнози какво да се очаква в сферите им на работа, а защото от тях ще проличи първо доколко експертен ще бъде кабинетът "Орешарски", каквито бяха първоначалните обещания или ще е "политико-експертен" (по Сергей Станишев), както започна да се говори през последните дни, или всъщност ще си е преобладаващо партиен. Ако се съди по най-интензивно посочваните имена за министри - партийните интереси наистина вземат превес.
Това си пролича и от коментарите на Орешарски и на лидера на ДПС Лютви Местан по време на срещата-консултация, която те проведоха и беше излъчена на живо в ефира на БНТ в четвъртък (23 май). Тогава Местан каза, че "под експертно-политически кабинет, ние не разбираме такъв, в който да има политически стерилни лица, няма откъде да ги намерим.
Едната сигурна кандидатура е тази на Петър Чобанов за финансов министър." - в. „Дневник".

„В кабинета „Орешарски" здравното министерство ще бъде оглавено от д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница "Шейново", предаде бТВ. Акушер-гинеколожката по професия смята да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица.
Да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности е вторият приоритет на кандидат-министъра. По думите й не бива да има ограничения в лечението. Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново" болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи - например за ремонтни дейности...
Тя поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев." - в. „Стандарт".

"Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза. Няма да откриете в кабинета нито един, който няма експертиза в областта, която ще ръководи", обясни Орешарски, като даде да се разбере, че експерти могат да бъдат и политически лица.
Засега единственият кандидат-министър, който публично призна, че с нея са водени разговори, е д-р Таня Андреева, шеф на АГ болницата "Шейново". Сигурно е също, че депутатът Ангел Найденов ще оглави военното воедомство.
Кристиан Вигенин е по-вероятният външен министър, макар че по-често спряганото име е на друг евродепутат - Ивайло Калфин.
Финансов министър ще е Петър Чобанов със заместници Кирил Ананиев и Людмила Елкова.
Двама генерали също са споменавани - бившите главни секретари на МВР - Валентин Петров и Красимир Петров. Изненадващо се завъртя името  на Цветлин  Йовчев - бивш шеф на ДАНС и бивш шеф на кабинета на президента Плевнелиев. Малко вероятно е, той е много близък до бившия премиер Бойко Борисов, казаха от червената група.
Кой ще е социален министър - Хасан Адемов или Драгомир Стойнев, още не е ясно. В МРРБ се говори, че Димчо Михалевски или Дора Янкова седнат в креслото на министъра. 99% пък била вероятността Ваня Добрева да поеме образованието, а Светла Бъчварова земеделието." - в. „24 часа".

„Сигурно е, че за разлика от кабинета "Борисов", новото правителство няма да има силов вицепремиер, научи "Труд". Още в събота се е разбрало, че Младен Червеняков губи шансове за министър на вътрешните работи, а Янаки Стоилов - за вицепремиер с ресор "Социална политика". Той е и един от най-ярките противници на плоския данък, а ДПС са твърдо против отпадането му. Едно от сигурните имена било на Ангел Найденов, който вероятно ще оглави Министерството на отбраната.
Очаква се финансите да поеме специалистът по бюджет Кирил Ананиев. Друг вариант е поста да заеме икономистът Петър Чобанов, а Ананиев да е вицепремиер. Името на Чобанов се спряга и за икономическото министерство заедно с това на Петър Кънев.
Титуляр в спорта, който вероятно ще остане агенция, а не министерство, вероятно ще е олимпийският шампион по борба Георги Мърков.
Според запознати с текущите преговори с представители на ДПС, движението може да няма кадри в правителството. "Нямаме квоти", заяви вчера пред БНР Йордан Цонев от ДПС. От "Позитано" 20 се кълнат, че в бъдещото правителство няма да има хора без експертна подготовка.
Друг източник съобщи, че в кабинета "Орешарски" ще има силно женско присъствие." - в. „Труд".

„Представители на "Движение България на гражданите" ще участват утре (понеделник) в 9:00 ч. в сградата на Народното събрание в среща с кандидата за премиер Пламен Орешарски в рамките на провежданите консултации след връчването на мандата за съставяне на правителство.
Това съобщават от пресцентъра на партията.
В срещата ще участват председателят на партията Меглена Кунева, заместник-председателят Йонко Грозев и организационният секретар Калин Томов.
След разговорите лидерът на "Движение България на гражданите" ще направи изявление.
Според Петър Николов, член на Националния съвет на партията и водач на листата за 4-ти МИР - Велико Търново партия "България на гражданите" ще бъде опозиция на това правителство." - в. „Сега"..

„Политологът Даниел Смилов, програмен директор в Центъра за либерални стратегии, смята, че опасността пред новото правителство е да не се превърне във втори служебен кабинет, чиято задача е да крепи фискалната стабилност и да организира следващите избори. Ще бъде малко парадоксално, защото държавата се нуждае не от служебни кабинети, които да я водят от избори до избори, а от добро рутинно управление, което ще й донесе стабилизация, нормализация и програма с дългосрочни приоритети.
Според политолога без подкрепа от ГЕРБ под някаква форма тази формула на управление няма да издържи дълго." - в. „24 часа".

„Лиляна Павлова не изключи коалиция с БСП „някой ден"
Някой ден може и да е възможна коалиция между БСП и ГЕРБ, но засега бившите управляващи ще се придържат към линията на „конструктивна опозиция". Това стана ясно от думите на бившия регионален министър и сега депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова пред бТВ.
„Няма невъзможни неща, както се казва „Алиса в страната на чудесата" - всичко е възможно", отговори Павлова на въпрос дали е възможна коалиция между БСП и ГЕРБ. „Сигурно е възможно, някой ден може и да е възможно", добави тя. Павлова не отговори дали би приела да е министър в кабинета на Пламен Орешарски.
„Очевидно вариантите се менят ежеминутно. Тръгна се от програмно правителство, през експертно, сега политико-експертно, каквото и да значи това", коментира Павлова.
По думите й ГЕРБ ще бъде конструктивна опозиция и може да подкрепи бъдещото правителство, както и законопроектите, които са разумни. „Ние заявихме от първия ден, че ще бъдем конструктивна опозиция. Ако има качествено правителство от добри експерти, разбира се че ще ги подкрепим, но ако не е така? Също ако предлагат качествени законопроекти, ще подкрепим всяко едно разумно решение в полза на гражданите", обясни Павлова." - в. „Стандарт".

Всекидневниците публикуват и изявление на митничаря Георги Владимиров-Фози, че бил притискан от експремиера Бойко Борисов и бивщия вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Когато бях началник на КПП „Гюешево" и хващах с камиони цигари не бях контрабандист, когато ГЕРБ дойдоха на власт, не можеха да ме пробият и най-лесно беше да ме отстранят". Така коментира митничарят Георги Владимиров, по прякор Фози, уволнението си пред бТВ. Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов той е един от най-известните контрабандисти в България.
Според Владимиров е имало срещи на пункта между шефа на митниците Ваньо Танов, депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По време на тези срещи те са искали нещо от него, което той е отказал. Владимиров не пожела да уточни какво и призова въпросът да бъде зададен на участниците в разговора.
„Питайте ги Борисов и Цветанов дали са пили кафе с мен на Гюешево. Те си знаят какво ми поискаха, нищо особено", коментира той." - в. „24 часа".

Печатните издания съобщават, че автомагистрала "Тракия" може да бъде завършена до 1 юли.

„Няма никакви пречки лот 4 на автомагистрала "Тракия" да бъде завършен и отворен за движение до 1 юли. Това заяви вицепремирът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Tя направи проверка на строителството на магистралата.
Последният участък на магистралата между Ямбол и Карнобат трябваше да бъде готов в края на май, но проблеми на изпълнителя отложиха откриването за края на юни. Изпълнителят - сдружение "Тракия ІV" (с водещ партньор "Холдинг Пътища"), беше поискал удължаване на срока поради форсмажорни обстоятелства - недостиг на чакъл." - в. „Сега".