Кметът Детелина Николова подписва договор за цялостна реконструкция на градския парк

На официална церемония в МРРБ днес кметът на Добрич Детелина Николова ще подпише поредния договор за безвъзмездно финансиране между Община Добрич и Управляващия орган на Оперативна Програма „Регионално развитие”.

Кметът Детелина Николова подписва договор за цялостна реконструкция на градския парк
Проектът предвижда цялостна реконструкция на Градски парк „Свети Георги” и е на обща стойност 5 000 000 лева. Дейностите предвиждат подобряване функционалността и условията за прекарване на свободното време, спорт, отдих и туризъм в парка, който е един от най-старите и красиви в страната. Предстои да бъдат реновирани около 230 кв. м. паркова площ като ремонтните работи ще обхванат четирите части на езерото. Едната от тези части е заложена зимата да бъде ледена пързалка. Планирано е изграждане на нови функционални зони, като скейтпарк, арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух”, за който е предвидено художествено осветление. Ще бъдат доставени и монтирани съоръжения за фитнес на открито, пейки, фонтани, осветителни стълбчета, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. В рамките на проекта ще се преасфалтират всички алеи с обособяване на велотрасета. Ще бъдат ремонтирани мостовете, предвижда се затревяване на зелените площи, нови широколистни и иглолистни дървета и много градински растения.
 
Това е само първият етап с гарантирано финансиране. Схемата предвижда при всяко освобождаване на финансов ресурс в следствие на проведени процедури или в самата оперативна програма този договор да бъде анексиран и да се изпълнят част от десетте допълнителни обекта, които Община Добрич е заявила в МРРБ. Това са Улица „Ген. Колев”, Арт площад, Градина „Романтика”, Паркови алеи етап I и II, Централна алея спортна зона „Простор”, Трасе за екстремно колоездене, Многофункционални игрища и Футболно игрище. Тези обекти също са на обща стойност 5 000 000 лева. Тези от тях, които не получат финансиране ще бъдат включени като конкретни проекти в рамките на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, за да бъдат изпълнени през следващия програмен период. Предвижда се строителството на обектите от първата част на проекта да започне тази година.