667 хил. лв. прибрали от дарения за вота партиите, Брюксел: Не вдигайте данъците, а ги събирайте

Матурите на зрелостниците се проверяват на принципа на тото фиша, пишат още вестниците в понеделник

667 хил. лв. прибрали от дарения за вота партиите, Брюксел: Не вдигайте данъците, а ги събирайте

24 часа


667 хил. лв. прибрали от дарения за вота партиите

667 236,99 лв. под формата на дарения са получили общо участвалите в изборите 38 партии, 7 коалиции и 3 инициативни комитета, сочи справка в регистъра към Сметната палата.

За предизборната кампания са направени общо 676 дарения, като само едно от тях е нематериално. То е за изработването на видеоклипа на Партията на българските жени на Весела Драганова - авторът Валери Гаганелов го направил без пари, иначе стойността му е 100 лв.

763 души са предоставили безвъзмездно на партиите за кампанията свое движимо и недвижимо имущество и услуги. От тях 31 са дали за ползване офиси и други помещения.

 

24 часа

ДПС иска смяна на методиката на "Хеър-Ниймайер"

ДПС настоява за промяна на системата "Хеър-Ниймайер" като несправедлива. "Не става въпрос за връщането на системата "Д,Онт", а за промяна в методиките на сега действащия начин за разпределение на мандатите в Народното събрание, и по-специално втората стъпка, заяви в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан.

През 2009 година, когато "Хеър-Ниймайер" е приложена за първи път, тя е била по-справедлива. Местан смята, че след това методиката е променена тенденциозно, за да се получат сегашните резултати. Лидерът на ДПС посочи, че по този начин е можело партията му да спечели мандат във Видин само с един глас, но пък е загубила мандати в Кърджали и други райони, където се представя добре.

 

Труд

Брюксел: Не вдигайте данъците, а ги събирайте

Българската данъчна система е сравнително добра и няма нужда от реформи. Слабостта е ниската събираемост, което налага по-строги наказателни мерки и промяна на приходната администрация. Това е основното послание на експертите от Европейската комисия към страната ни в мащабно сравнително изследване на данъчните системи в ЕС.

В България няма нужда нито от увеличение на данъците, нито от разширяване на базата на облагането, смятат евроекспертите.

Данъчната система на България в сегашния  вид е сравнително добра и няма нужда от реформи. Основният проблем пред страната е неплащането на налозите, поради което спешно трябва да се вземат мерки за борба с данъчните измами. Това е основният извод за България от мащабно изследване на ЕК на данъчните системи в ЕС, публикувано в края на м.г. от главна дирекция "Икономически и финансови въпроси" на Европейската комисия.

 

Труд

Волен Сидеров: Не давам доверие нито на БСП, нито на ГЕРБ

Не давам доверие нито на БСП, нито на ГЕРБ. Това каза Волен Сидеров, председател на партия „Атака", в интервю за предаването на БТВ „Нека говорят". Той заяви, че „Атака" държи контролната функция, не ключа, а фенерчето, което да осветява всичко, което става.

„Избирателите ни не искат да подкрепяме и ДПС, не искат да подкрепяме и ГЕРБ. Народът направи един баланс - на основните играчи не им даде правото да управляват сами, а нас ни сложи като регулатор и балансьор. Аз ще имам ролята на коректив и ще бъда критичен към всяко едно действие, което не е в синхрон с интересите на народа. Не давам доверие нито на БСП, нито на ГЕРБ. Не мога да им дам доверие", обясни още той.

 

Стандарт

310 лв. за първолак

Всички първокласници тази есен ще получат по 310 лв. еднократна помощ. А от 1 юли майчинските за гледане на дете от 1 до 2 години стават от 240 на 310 лв. И двете социални мерки са част от краткосрочната програма на "плана Орешарски", научи "Стандарт". Досега първолаците получаваха по 150 лв., и то ако родителите са с ниски доходи.

И за двете пера ще са необходими не повече от 30 млн. лв., изчисляват социални експерти от екипа на номинирания за премиер от левицата Пламен Орешарски.

Пенсиите също ще се преизчисляват, но към момента няма конкретни цифри. До ръста им може да се стигне едва след преразглеждането на енергийните помощи за идния зимен сезон.

 

Стандарт

Убиха с 30 куршума Доктора на сейфовете

Дръзкият обир от обществения трезор в Кърджали взе втора жертва. Килъри затвориха устата на пернишкия касоразбивач Венцислав Димитров - Мечан, за да не пропее пред полицията. През февруари беше намерен застрелян кърджалийският дознател Васил Колячев. Три месеца по-късно наемници надупчиха тялото на Димитров с "Калашников" пред собственото му заведение "Лого" в кв. "Изток". Те го причакали на излизане от бара към  00,54 часа и изпразнили 30 патрона в главата и гърдите му. Мечан паднал покосен на тротоара на отсрещната страна на улицата малко преди да успее да се качи в джипа си. Преди това убийците спукали две от гумите, за да не може да избяга.

 

Монитор

Проверяват матурите като тото фиш

Матурите на зрелостниците се проверяват на принципа на тото фиша. Изпитните листове минават през специални машини, за да се гарантира максимална сигурност и точност при проверката на изпитните работи. Затова зрелостниците трябва да пишат задължително с черен химикал. В противен случай рискуват изпитът им да бъде анулиран, предупреди шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Седмокласниците пък могат да изгорят на изпита за гимназия, ако поради невнимание си напишат името на листовете, предназначени за чернова.

 

Преса

Възможно ли е касирането на изборите

Вторият въпрос, който поставя темата за касирането на изборите, е въпросът за субектите, които имат право да сезират Конституционния съд със съответни искания. Те са изчерпателно посочени в чл. 150 от конституцията: една пета от народните представители, президентът,  Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор. Омбудсманът може да сезира Конституционния съд, но само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Между така посочените органи не се намират, както виждаме, политическите партии.

 

Сега

Орешарски предлага спешен план за икономиката и социалната сфера

Спешни мерки в икономиката, които да задвижат потреблението, по-високи помощи за отделни социални групи и намаляване на цената на тока от 1 юли. Това предвижда краткосрочният план на кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски, който ще бъде представен днес на Национален съвет на БСП и ще бъде предложен за дебат с партии, представители на бизнеса и неправителствени организации. Планът покрива първите 100 дни на евентуален кабинет с мандата .

 

Дума

Турски министър се запъна за българските превозвачи

Въпреки постигнатите в събота споразумения и махането на граничната блокада, турският министър на митниците и търговията Хаяти Язъджъ обвини вчера българските превозвачи в нарушение на международните норми. Той заяви, че страната му няма да отстъпи от мерките спрямо нашите шофьори и нарочи България за основен отговорник за осигуряване на реда. "Може да си търсите правата, може да предполагате, че рестрикциите са несправедливи, може да потърсите намесата на международните органи. Но никой няма право да отнема правото на друг на свободно движение и търговска дейност", заяви турският министър и дори упрекна българските тираджии, че протестирали незаконно. Това стана ден след като България и Турция се договориха да отпаднат всички рестрикции от страна на южната ни съседка спрямо българските превозвачи до подписване на споразумение между двете държави на 22 май. Ако транспортните проблеми между двете страни не намерят решение по дипломатичен път, България ще предприеме реципрочни мерки към турските превозвачи, закани се българският министър на транспорта Кристиян Кръстев.