Конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска

В Интерактивния кабинет на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска между различни добрички училища. Организатори на проявата са Ротари клуб – Добрич, отдел „Образование и култура” при Община град Добрич и библиотеката.

Конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска
Интерактивният кабинет е дарение за регионалната библиотека от Ротари клуб – Добрич и е на разположение на учителите и учениците от града за разнообразни образователни дейности, осъществени с помощта на съвременните технологии. Жури в състав Нейчо Нейчев – началник отдел "Образование и култура" при община град Добрич, Павел Павлов – представител на Ротари клуб Добрич и Пенка Христова – директор на регионалната библиотека оценяваха участниците.

В конкурса се включиха СОУ „Димитър Талев”, ПМГ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Ботев”, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” и СОУ „Любен Каравелов”, които се състезаваха в две направления - Природо-математическо и Хуманитарно. С помощта на своите учители, ученици от две възрастови групи (5-8 клас и 9-12 клас) демонстрираха знания и умение да подготвят и представят пред публика своите презентации. Темите, по които учениците се подготвиха бяха „Видове химични съединения”, „Развивка на правоъгълен паралелепипед, лица на околна и пълна повърхнина”, „Признаци за делимост на числата” „Прости и съставни числа” „Алгоритъм на Евклид”, „По следите на делимостта”, „Националните паркове в България” „Графика-функция”, „Невербална комуникация”, „Природните феномени на Северна Америка”, „Здравни познания и хигиена на кръвоносната система”, „Кръвоносната система при човека. Кръвообръщение". Преподаватели представиха възможностите на интерактивната дъска  в учебния процес.
 
Конкурсът бе интересно предизвикателство пред учители и ученици.

Резултатите от ученическото състезание ще бъдат оповестени в навечерието на празника на славянската писменост и на българската просвета и култура - 24 май.

Конкурсът за презентация на урок на интерактивна дъска, иницииран от Ротари клуб – Добрич съвпадна с приятно събитие за ротарианците в Добрич, които получиха годишната библиотечна награда на Българска библиотечно-информационна асоциация за 2012 в категория „Подкрепа за библиотеките”. Ротари клуб Добрич организира през 2012 г. благотворително събитие за набиране на средства за оборудване на интерактивен кабинет в Регионална библиотека „Дора Габе“ на стойност 20 000 лв. Кабинетът е на разположение на всички ученици,  учители и граждани. Той е място за популяризиране и обмяна на опит чрез модерни, интерактивни форми на образование и обучение. Годишните библиотечни награди на ББИА бяха обявени на тържество по случай откриването на Националната библиотечна седмица на 14 май 2013 г. в Софийска градска художествена галерия.
 
dscn7539_600
 
dscn7569_600
 
dscn7550_600
 
dscn7572_600