И Цветанов даде обяснения за триото в Банкя; ГЕРБ и БСП на кантар

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари, пишат още вестниците днес

И Цветанов даде обяснения за триото в Банкя; ГЕРБ и БСП на кантар

СРС-та.


„Труд":

И Цветанов даде обяснения за триото в Банкя

"Не съм научил резултатите от прокурорската проверка (за незаконното подслушване в МВР - б.а.) от г-н Борисов. Научих ги от медиите." Това обяви на излизане от спецпрокуратурата бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Там той бе привикан заради другата проверка на прокуратурата - за подслушания разговор в Банкя между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ексградския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.


Проучвания.

„Стандарт":

ГЕРБ и БСП на кантар

ГЕРБ и БСП вървят към реми два дни преди изборите. Това показват последните проучвания на водещи социологически агенции. Според "Сова Харис" разликата между партията на Борисов и тази на Станишев се е стопила до половин процент, Центърът за анализи и маркетинг дава 2,4 пункта преднина на герберите, докато "Алфа Рисърч" измерва 5 процента дистанция. Социолозите са единодушни, че 4 партии със сигурност ще попаднат в 42-рия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Според Центъра за анализи и маркетинг 4-процентовата бариера ще прескочи и "България на гражданите". "Сова Харис" контрира, че на партията на Меглена Кунева не е гарантирано присъствието в следващото Народно събрание, а шансове за класиране имат РЗС и СДС. Агенциите отчитат понижаване на избирателната активност, която ще бъде в рамките на 3,5 млн. души.


Разследване.

„Дума":

Прокуратурата разследва Искра Фидосова

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари. Бившият вътрешен министър също е разследван за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.
Говорителят на легия "Антимафия" Петър Якимов вчера е получил отговор на сигнала, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. Става ясно, че по сигнала е започнато разследване, а Цацаров го е разпределил на отдел "Противодействие на тежката и организираната престъпност" във ВКП. Шефът на отдела е препратил сигнала и към СГП, която трябва да извърши процесуалните действия.


Спешна помощ.

„Дума":

2000 лекари не достигат в Спешната помощ

С повече от 2000 не достигат лекарите в Спешна помощ в страната, алармира министърът на здравеопазването д-р Николай Петров. По думите му проблемът със спешната помощ у нас се дължи на липсата на достатъчно кадри, а не на недостига на линейки. Според него причините за това не са само в ниското заплащане, а и в недостатъчно привлекателната среда, в която работят специалистите. Затова те заминават навън, поясни Петров. 24-часовото присъствие на реаниматори, хирурзи, детски, АГ и други специалисти струва много пари, но това е многопрофилната спешност, уточни министърът.


Раждаемост.

„Новинар":

Изпаднахме в бейби рецесия

България изпадна в тежка бейби рецесия. Икономическата криза удари рязко раждаемостта в Европа и нашата страна е една от най-силно засегнатите. Тя е на деветнадесето място по този показател на континента. Това показват последните данни на Евростат.
С всяка изминала година от 2008-а насам стагнацията на раждаемостта на континента се връща към най-ниските си нива и като цяло се приближава към тези след войната. Положението е най-тежко в бившите соцстрани които вече са членки на Европейския съюз.