Ако сте за разработването на находища на шистов газ, няма смисъл да четете това

Наследството, което оставят управлявалите партии през последните двадесет и пет години е меко казано оскъдно. И статистиката го показва.

Ако сте за разработването на находища на шистов газ, няма смисъл да четете това

През 1989 г. България разполага с колосални количества добитък като овце, кози, крави, свине, птици. Елитни български породи, които даваха месо и млечни продукти с изключителни вкусови качества и количества. Нямаше необработваеми площи, разполагахме с модерни за времето си поливни системи. Унищожиха се типично български отрасли като овощарството и зеленчукопроизводството. За справка от 1990 г. поливните площи са намалели от 12,5 млн. дка на 360 000 дка., а добитъкът намалява от милиони глави до няколкостотин хиляди.


 

Не само земеделието е в това състояние, а всеки един сектор в държавата. Образование, здравеопазване, лека и тежка промишленост, електроника, машиностроенето. Целенасочено се съсипват научните центрове като Добруджански земеделски институт, Българска академия на науките и др. Това води до невъзможност млади специалисти да останат в България, за да работят. Те заминават от България поради липсата на работни места, а ако има такива то те са нискозаплатени и обричащи на мизерия човека. Всичко това се дължи на липса на дългосрочни комплексни адекватни и последователни държавни политики и стратегии за развитие на секторите. А без национален маркетинг, не можем да си говорим за маркетинг на фирма, дори да планираш собствения си живот.

 

Николай Александров водач на листата на АТАКА предлага редица мерки в сектора на земеделието, които ще облекчат и подпомогнат земеделските производителите. Ако АТАКА бъде подкрепена и формира правителство ще премахнем акцизите и ДДС-то от горивата, електричеството, фуражите, торовете и водата, ползвани от земеделците. Да не се облагат с ДДС произведени в България мляко, пшеница, риба, плодове и зеленчуци, а върху останалите хранителни продукти произведени в България да е със ставка 5%. По отношение на вноса от Европейския съюз (ЕС) не можем да налагаме мита на стоките, но можем да ги обложим с косвени данъци, с цел подпомагане на българския земеделски производител. Затова ДДС-то за тези стоки ще остане 20%. Партия АТАКА предвижда субсидии за производителите, чиято продукция е изнесена извън територията на ЕС, създаване на национална земеделска борса, която ще изкупува продукцията на всички земеделски производители на реални цени според качеството. Предвижда се и закон за земеделската наука и възстановяване на търговските аташета към българските дипломатически мисии, с цел възвръщане на старите пазари и откриване на нови.

 

Съществуват редица проблеми в образователната ни система, като се започне от поднесената информация в учебници написани на неразбираем стил като за университетска преподавателска научна конференция, а не за ученици. Важен е акцентът, който АТАКА поставя като водещ, а именно разработване на нови учебни планове и подходящи учебници и помагала, като се предоставя на ученика ясна информация с достъпен за възрастта стил. Друг акцент от програмата ни е осигуряване от страна на държавата условия за задължителна предучилищна подготовка на 5-годишните деца и осигуряване на места в детските градини за 4-годишните. Трудът на българският учител ще бъде добре заплатен и защитен. Николай Александров отбелязва, че парите за образование трябва да бъдат не по-малко от 5% от БВП, и че трябва да се преструктурира механизмът за финансиране на наука и иновации, а висшето образование да е безплатно и качествено, обвързано с нуждите на икономиката.

 

Водачът на листата на АТАКА посочи като проблем на здравеопазването разходването на средствата. Планът на партията предвижда подобрение на механизмите за финансиране на здравните заведения с цел постигане на качествена здравна услуга. Предвижда се да се отделят около 10% от БВП на година, за да се възстанови здравната система за нуждите на обществото. Средствата ще дойдат от ревизиране на концесиите за природни изкопаеми и блага, които са изключителна държавна собственост. Средства ще се генерират от освобождаване на поле за действие на малкия и среден бизнес, като се създадат съответните законови условия и финансови механизми за насърчаване и се облекчат лицензионните режими.

 

Средства в България има, но не се разходват по предназначение. България има ресурса, но не се използва и развива този потенциал за благото на обществото, а обслужва колониалния модел, който извършва геноцид върху българското общество. В тази връзка  АТАКА  е против чужди инвеститори, грабители на ресурси, които искат да разработват шистов газ в Добруджа и така да говорим в бъдеще само за здравеопазване и внос на селскостопански продукти. Не желаем инвеститори като Шишеджам да прилагат двойни стандарти - 2000лв. заплата за турските работници и 500лв. за българските. АТАКА няма да разрушава и да зачерква досегашни добри практики полезни за обществото, а ще реформира държавния механизъм чрез комплексен подход. АТАКА ще съчетае доброто старо с авангардното ново. Всичко това е възможно, само ако властта е в правилните ръце!