Райков призова българите да потърсят героите сред себе си

Годишнината от Априлското въстание и словото на премиера Марин Райков по повод на честванията са сред темите на петъчните вестници.

Райков призова българите да потърсят героите сред себе си
„Независимо от междуособиците и калта на политическите интриги, у нас има нещо твърдо, което гарантира, че България ще пребъде". Това заяви в Копривщица служебният премиер Марин Райков, който бе в града по случай 137 години от избухването на Априлското въстание.
„Да си повярваме и потърсим героите, които могат да ни водят достойно", призова в словото си Райков." - в. „24 часа".

„По случай 137-ата годишнина от Априлското въстание министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков поднесе венци и произнесе тържествено слово на откриването на официалните чествания в Копривщица. В словото си премиерът заяви:
"Много са поводите за гордост в нашата 13-вековна история, не малко са и честванията. В повтарящата се рутина на тържества и юбилеи, често патосът расте, само за да съживи едно утихващо с годите вълнение от събитието, което честваме.
Защо обаче Априлското въстание, започнало във вашия град, е и ще остане повод за вечна и неподправена гордост на българите. Всъщност, то не беше първото, нито в петвековния мрак на робство, нито в цялата ни история. То не беше и най-масовото, то не беше и увенчано с военен триумф и въпреки това, то постави на колене една империя. На изумителните зверства на поробителя българинът противопостави една нова самоличност - самоличността на един европейски народ, които беше разбрал, че думата „свобода" се пише с кръв, че свободата не се получава, а се взима, защото Левски, с гениално прозрение беше казал: „Който ни освободи, той ще ни пороби!".
Десетилетия по-късно, вдъхновени от същата решимост, с която бе написана априлската епопея, българите от Македония ще възкликнат: „Тирани, чудо ще направим! Ний чуждо иго не търпим, в своята кръв ще ви удавим и пак ще се освободим"!
Всеки, които проповядва, че историческата и политическата съдба на България се диктуват само и изключително от волята и поведението на великите сили, от волята на големите, на значимите в международната политика, трябва да се върне към неуморните и саможертвени усилия на апостолите от Българския революционен централен комитет. Трябва да си припомни смелостта на българина да излезе с черешови топчета срещу оръдията на турската редовна армия. За разлика на съседните нам държави, национално-освободителното движение в България не се заражда с помощта и съдействието на която и да било от тези велики сили." - в. „Сега".

Всекидневниците цитират и острата реакция на президента Росен Плевнелиев по повод на изявление на посланика ни в ЕС за Македония.

"Не сте чули такова нещо от мене", заяви държавният глава в коментар на изказване на българския посланик в ЕС Димитър Цанчев, според когото македонците са нова нация, създадена след 1941 г. и обвинява Македония за провокации към България. Според агенция МИА, държавният глава, който е на работно посещение в Съединените щати, все пак отправил редица критики към Република Македония.
Плевнелиев обвърза българската подкрепа за еврочленството на Македония с подписването на договор за приятелство между двете страни и с общо отбелязване на исторически събития. "Решението, че Македония все още не е готова да започне преговорите, е общо решение на Съвета на министрите на ЕС. Нямаше вето от България или от Гърция, много държави изразиха загриженост. Ние винаги сме стояли до Македония в тежките моменти. Но ако някой иска да му се помогне, той трябва и да работи", казал държавният глава, цитиран от македонската агенция.
Българският президент отбелязал, че между двете страви има два големи въпроса. "Единият е прилагането на договора от 1999 г., особено през изминалите четири-пет години. Ние не трябва да внасяме проблемите си в ЕС, а трябва да ги оставим пред вратата. Това не е голям проблем, може да се реши за секунда. Вторият голям въпрос е този за общата история. Ако някой реши, че Гоце Делчев е само техен герой, а не и наш герой, против всички решения на Европейския парламент да споделяме историята си, както Германия и Франция днес споделят тяхната история", посочва още Плевнелиев.
Той е критикувал и изграждането на паметници на български герои в Скопие, които Македония не желаела да споделя със съседните държави.
Всяка страна сама трябва да направи своите реформи за растеж и заетост, а не политиците да чакат Брюксел да свърши това вместо тях. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, която се състоя вчера в престижния „Космос" клуб, съобщиха от президентския прессекретариат." - в. „Труд".

Критиките от партньорите на България към начина, по който функционира държавността у нас отново привличат вниманието на всекидневниците.

„Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостига на прозрачност, дискриминацията и все повече концентрация в медийната собственост - това продължават да бъдат основните проблеми на България, според годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус" за свободата в света. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора.
Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем. Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност, пише в доклада на организацията. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.
Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от Брутния вътрешен продукт...
Организацията установява, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.
Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода. Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск." - в. „Стандарт".