Юбилейна вечер по повод 50-годишнината на доц. д-р Венцислав Димов

Един от съвременните изследователи на фолклора, историята и културата на Добруджа е доц. д-р Венцислав Димов – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на изследователска група "Етномузикология" при Институт за изследване на изкуствата, БАН.

Юбилейна вечер по повод 50-годишнината на доц. д-р Венцислав Димов

Роден в Добрич, Венцислав Димов ще отпразнува своя 50-годишен юбилей сред своите близки и приятели в родния си град.


 

По повод неговата кръгла годишнина  Община град Добрич организира на 26 април 2013 г. /петък/ от 18.30 ч. в зала „Добрич“ тържествено честване.
             

Венцислав Димов завършва българска филология и история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 1987 г. и международни икономически отношения и бизнес в УАСГ през 1993 г. От 2001 г. работи в Институт за изкуствознание, БАН. Има две хабилитации: доцент по етномузикология (2004) и доцент по журналистика (2010). Научните му интереси са в сферите на етномузикологията, културната антропология, фолклористиката, изследване на медиите, културна история. Автор и съавтор е на 4 монографии и над 140 научни студии и статии. Като журналист и публицист е автор на над 170 публикации в периодичния  печат, сценарист е на 7 документални филма. Член е на Съюза на българските композитори.
    

В Юбилейната вечер, посветена на 50 години от рождението и 20 години научна дейност на доц. д-р Венцислав Димов,  ще участва проф. дфн Анчо Калоянов, който ще представи монографията на доц. д-р В. Димов „Добруджа: памет и песни“. Изследването завършва 30-годишен проект, при който са осъществени десетки теренни експедиции и интервюта с носители на добруджанските песни и памет. С родословието на доц. д-р Венцислав Димов ще ни запознае Атанас Пеев – журналист, краевед, почетен гражданин на Добрич. В концерта ще участват: Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и музикален ръководител Живко Желев, „Добруджанска тройка“, Оркестър „Добруджански авлиги“ с ръководител Димитър Михайлов, Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска, Добра Савова, Георги Германов, Атанаска Станева и Стефан Георгиев.
    

Община град Добрич кани гражданите на Добрич да споделят празника и да засвидетелстват още веднъж вниманието си към известния наш съгражданин. Входът е свободен.