Над 7000 декара са пропадналите площи в Добричка област

През февруари и март фермерите ще кандидатстват за компенсации за унищожена реколта.

Над 7000 декара са пропадналите площи в Добричка област

От 1 февруари земеделските производители ще могат да подават документи за изплащане на компенсации при унищожена на 100 % реколта от градушки и наводнения през изминалата 2010 г.


 

Близо 6000 декара посеви са били унищожени от градушка през това лято, съобщи директорът на ОД “Земеделие” в Добрич Стилиян Митев. Това са площи предимно в общщина Ген.Тошево. Проливните дъждове и наводненията са унищожили още 1260 декара в общините Балчик и Добричка.  

 

Това са заявените пропаднали площи в областната земеделска служба. Те не представляват голям процент от размера на обработваемите 3,500 млн.дка в Добричко, но въпреки това стопаните им ще могат да кандидатстват за обезщетения.

 

Комисия, назначена от директора на Областната дирекция по земеделие в Добрич, ще обходи по места посочените унищожени декари и ще издаде протокол. Именно с този протокол стопаните ще могат да кандидатстват пред фонд “Земеделие” за получаване на компенсации, уточни още Стилиян Митев.

 

 Държавната субсидия за обезщетение ще бъде в размер 40 % от разходите по декар за дадената култура. Крайният срок за прием на документите е 31 март 2011 г., а финансовото подпомагане ще бъде преведено по банковите сметки на стопаните до 29 април.