Ще има уволнения в енергийния сектор, огласиха 33-ма агенти на ДС сред кредитните милионери

МВР премина в „кръгова отбрана” - скандалът с незаконното използване на СРС остава водеща тема за всекидневниците.

Ще има уволнения в енергийния сектор, огласиха 33-ма агенти на ДС сред кредитните милионери

„Служебният вътрешен министър Петя Първанова и главният секретар на МВР Калин Георгиев минаха в кръгова отбрана дни след разкритията на  прокуратурата, че във вътрешното министерство има условия за масово незаконно подслушване и следене. Двамата обиколиха почти всички телевизионни студия, за да обявят, че всичко в МВР било наред, както и че хората, срещу които прокуратурата образува дела, са невинни. Според Георгиев историята с разбиването на апаратурата била само метафора и всъщност служителят искал да поправи авариралата техника.
"Техниката, с която МВР разполага, не може да подслушва секретно", обяви главният секретар пред БНТ. Той допълни, че проверката на прокуратурата в МВР продължава и "в никакъв случай не може да говори за незаконно подслушване". "Главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати няма", каза той и обяви, че коментарите в пресата, и най-вече от политическите партии са били целенасочени. Георгиев оправда колегите си от СДОТИ, за които прокуратурата обяви, че образува дела. Той скочи на държавното обвинение, като обяви, че те "по никакъв начин не били саботирали проверката", не ставало въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, въпросната техника просто била аварирала. Точно обратното обаче твърдят 10 прокурори, както и зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор Сотир Цацаров..." - в. „Сега".

 

"За да не бъде изтрита информация, тази информация е препратена и е презаписана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата", каза по-късно пред БНТ главният секретар на МВР. По думите му има и логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката.
"В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар. Това касае както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил", съобщават от прокуратурата.
"По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство...", пише още в съобщението.
В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата е открила нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване. Тогава стана ясно, че е образувано досъдебно производство срещу четирима души. Двама от тях са бивши началници на СДОТО - Цветан Иванов (чиято оставка беше получена покрай скандала с изтеклите СРС-та с шефа на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов) и Камен Костов, както и срещу сегашния директор Сергей Кацаров. Четвъртият е Радко Димитров..." - в. „Дневник".

 

„Премиерът Марин Райков няма доверие на МВР и процедурите им по използване на специални разузнавателни средства (СРС). Този извод може да се направи от изявленията му след заседанието на правителството.
Райков е посъветвал вътрешната министърка Петя Първанова да подписва документи за използване на специални разузнавателни средства (СРС) само в присъствие на други колеги, както и да бъде "повече от внимателна". Райков уточни, че това е "колегиален съвет" и Първанова не е длъжна да се съобрази, но тя щяла да се вслуша. Под "колеги" премиерът не е имал предвид други министри, а колеги от МВР.
Преди дни прокуратурата обяви, че проверката в МВР е потвърдила две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за безконтролно подслушване.
Констатирани са фрапиращи нарушения, а четирима служители на специализираната служба СДОТО са с повдигнати обвинения. Личното мнение на Райков е, че службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, следва да бъдат изнесени извън МВР. Той отбеляза, че дали това ще стане, не зависи от него...
Има нужда от граждански контрол над подслушването и нашата институция може да е част от него", заяви пък омбудсманът Константин Пенчев..." - в. „Труд".

 

„МВР може да подслушва и Skype, твърдят експерти в телекомуникациите. Доскоро разговорите през интернет се смятаха за сравнително добре защитени срещу подслушване. Напоследък обаче този вариант не е така сигурен, твърдят експертите. Според тях службите вече имат достъп и до тези разговори, ако те минават през интернет, чийто доставчик е някой от националните оператори в страната. Това включва и Skype, който по принцип криптира разговорите.
Наскоро от "Майкрософт", който е собственик на Skype, обявиха, че за миналата година са постъпили 75 000 искания да бъдат предоставени данни за 137 000 акаунта на ползватели на Skype по цял свят. От компанията уточниха, че са дали на властите базова информация за 78% от собствениците на акаунти, но отричат разговорите да са били подслушвани." - в. „24 часа".

 

Вестниците съобщават и за предстоящи кадрови промени в енергийния сектор.

 

„В енергийния сектор на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предстои чистка. това стана ясно от казаното от министър Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет.
"Кредитът на доверие към хората, които досега са работили в Министерството на енергетиката и в енергийния сектор вече е изчерпан", обяви Василев. И поясни, че това означава, че ще има персонални промени и много скоро ще се разбере какви ще бъдат те.
По отношение на повишаването на цената на тока, за което все по-често се говори напоследък, енергийният министър заяви, че това, което НЕК и Енергийният системен оператор са подали като заявка към ДКЕВР, трябва да бъде отчетено и ще бъде отчетено. "Не са отчетени възможностите за промени в микса, както и допълнителните възможности, които съществуват в системата. Надявам се днес следобед да направим първи преглед, за да може тези числа да станат реалистични", обясни той..." - в. „Стандарт".

 

„Гигантски увеличения на цените на тока. Така нарече премиерът Марин Райков предложенията на енергодружествата за поскъпването на еленергията от 1 юли.
Това стана, след като в. "24 часа" публикува в сряда в таблици цените, които централите, НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества са поискали. От тях става ясно, че НЕК предлага зелената добавка да скочи със 177%.
Първо ми направи впечатление, че желанията в тази посока са, за съжаление, от някои държавни структури. И второ - посочени са проценти, които, откровено казано, за мен като български гражданин са "казус бели". (В превод от латински casus belli означава повод за война. Употребява се, когато се говори за дела, които могат да предизвикат неприятелски действия между два народа - б. р.)
След тази реакция Райков даде думата на министъра на икономиката Асен Василев.
Той пък е бесен на подопечните му енергийни дружества, се разбра от реакцията му. Когато започнахме работа в министерството, дадох кредит на доверие на всички колеги. Този кредит се изчерпа доста бързо, каза Василев.
На въпрос към Василев да дешифрира какво означава "изчерпан кредит на доверие", той отговори - очаквайте включване в най-скоро време, което вероятно означава персонални промени..." - „24 часа".

 

„След дълги размисли и поредица от проверки икономическият министър Асен Василев се закани и за кадрови промени в енергетиката.
Икономическият министър Асен Василев подготвя рокади в част от държавните енергийни дружества. С постовете си най-вероятно ще се разделят директорите на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, след като двете дружества предложиха шоково поскъпване на тока от 1 юли. Това научи "Сега" от източници от икономическото ведомство. Василев е обмислял да се раздели и с директорите на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов и на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, но в крайна сметка двамата вероятно ще останат на постовете си.
За подготвените рокади намекна и самият Василев вчера, но отказа да посочи имена..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците информират и за отстраняването на директора на агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов заради договор за дезинфекция на превозни средства на турската граница.

 

„Премиерът Марин Райков настоява за освобождаването на шефа на Агенцията по безопасност на храните (БАХБ) Йордан Войнов.
Причината за исканото освобождаване е подписания от Войнов договор с фирмата, която събираше такса за санитарен контрол на границата ни с Турция при ГКПП Капитан Андреево.
Така наречения Златен гьол на границата с Турция бе даден от Агенцията по безопасност на храните ден преди да дойде служебното правителство на власт. Ексдепутатът от БСП Румен Петков предостави фактура, която показва, че фирмата "Пи Еф Си" взема такса за дезинфекция от 20 лв. на камион, като 50% от нея остава като комисион за дружеството.
По случая бе разпоредена прокурорска проверка, а ден по-късно договорът с фирмата  "Пи Еф Си" ЕООД бе прекратен от самия Войнов.
"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза Райков.
Той посочи от основно значение е на първо място защо и как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата."  - в. „Труд".

 

„Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов депозира оставката си, съобщи агенция "Фокус".
"Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес. Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем", коментира Войнов.
"Настъпих много интереси, не съм удобен", коментира пред БТА Войнов. Според него нещата скоро ще излязат наяве, а те са свързани с накърнени интереси на фирми и лобита, свързани с неудобните за тях наредби както за млечните продукти, така и за водата в пилетата.
Той каза още, че сам е предложил да подаде оставката си още с встъпването в длъжност на служебното правителство, но тогава не му е била приета. След прословутия договор, станал известен като "златния гьол" с частната фирма ООД "Пи Еф Си", избрана при съмнителни според опозицията обстоятелства да събира такси на пунктовете в Капитан Андреево и Лесово, Войнов също бил искал да депозира оставката си, но бил посъветван да излезе в отпуск.
По-рано след заседанието на правителството премиерът Марин Райков заяви, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните следва да бъде освободен заради скандала с дезинфекцията по българо-турската граница.
Причина за това е случаят, при който на частна фирма беше прехвърлено събирането на таксата за дезинфекцията на турската граница. След като се установи, че въпросната фирма е регистрирана два дни след сключването на договора с нея, прокуратурата започна проверка по случая.
"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство. Войнов според мен, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен. Направихме препоръка този договор да бъде прекратен", каза Райков..." - в. „Дневник".

 

Друга тема от вестниците в сряда е огласяването на 33-ма кредитни милионери, които са сътрудничили на ДС.

 

„Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев и Георги Агафонов са най-известните имена в първия списък с кредитни милионери с агентурно минало, който комисията по досиетата обяви вчера. Тя оповести агентите на Държавна сигурност сред длъжниците на "Тексим" и фалиралата "Балканбанк". Проверени са над 300 души. Предстоят проверки във всички останали кредитни институции.
Проверката обхваща хора, които са задлъжнели в лично качество или са участвали в управлението на кредитирани предприятия. Проверяваните са взели суми над 1 милион неденоминирани лева. Мутафчийски фигурира в качеството си на шеф на "Балканинвест", дължащо 4.256 млрд. лв. на "Балканбанк". Красимир Стойчев е бил управляващ на "Нюз холдинг" АД, като дружеството дължи на "Балканбанк" над 3.1 млрд. лв. Георги Агафонов е бил шеф и съдружник в "Интерклима" ООД, дължащо на "Балканбанк" 1 281 000 лв.
Длъжниците, кредитни милионери на "Тексим", са 15, като от тях трима са агенти на ДС. При "Балканбанк" проверените са 288 души, над 30 от тях са сътрудничили на комунистическите служби. Сред тях са хора от ръководствата на държавни предприятия от времето на социализма като "Балканкар", "Балканинвест" и др." - в. „Сега".

„Комисията по досиетата изпълни обещанието си и пусна преди изборите списък с кредитни милионери, свързани с бившата Държавна сигурност. Сред имената са тези на кредитните милионери  Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев и Георги Агафонов са били агенти на ДС, съобщиха от Комисията по досиетата...
Младен Иванов Мутафчийски - член на Съвета на директорите на "Балканинвест" АД, е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС с псевдоним Михайлов. Фирмата дължи 4,256 млрд. лева. От Михайлов има запазени агентурни сведения и документи за получени възнаграждeния.
Като агент на Второ главно управление на ДС - агент Танев, фигурира и Красимир Стойчев Стойчев - член на Съвета на директорите на "Нюз Холдинг" АД. Фирмата дължи над 3 млрд. лева. За него са запазени картони, регистрационен дневник, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка.
Агент Здравков е бил Георги Симеонов Агафонов, член на Общото събрание и съдружник в "Интерклима" ООД, Бургас, която дължи 1 281 000 лева. Запазено е саморъчно написано и подписано обещание, регистрационна бланка, картони, документи за унищожаване." - в. „Стандарт".

 

„Бившият член на съвета на директорите на Слънчев бряг и собственик на хотели Младен Мутафчийски, бившият собственик на "Макс телеком" Красимир Стойчев и известният с фалита на банка "Славяни" Георги Агафонов са били агенти на бившата ДС. Това става ясно от публикувани днес решения на комисията по досиетата...
Проверени са 288 длъжници на Балканбанк. От комисията уточняват, че две лица не подлежат на проверка. За 19 лица не са открити всички необходими данни и за тях проверката продължава. От проверените за 28 е установено, че са били агенти на ДС. ..
В края на март комисията по досиета обяви и агентите сред длъжниците на Тексим банк. От проверените 42-ма души бяха установени трима агенти на ДС." - в. „Дневник".