Ученици влязоха в ролята на магистрати в симулативен съдебен процес

Ден на отворени врати се проведе в Окръжна прокуратура - Добрич, в деня на конституцията и юриста. По този повод гости на държавното обвинение бяха учениците от ІХ а клас на ХГ „Св. Св. Кирил и Методи”, с класен ръководител Мариета Василева.

Ученици влязоха в ролята на магистрати в симулативен съдебен процес

Учениците се запознаха със структурата и функциите на Прокуратурата на Република България, на административните ръководители, прокурорите и следователите. Прокурор Милена Любенова запозна присъстващите с функциите, правата и задълженията на основните участници в наказателния процес.
   

След лекциите учениците от ІХ а клас, под методическото ръководство на държавните обвинители Любенова, Станчева, Бухчев и прокурорски помощник Станислав Митков, участваха в симулативен процес в ролята на прокурор, съдия, съдебни заседатели, съдебен секретар, обвиняеми, защитници, свидетели, съдебна охрана и репортери. Въпреки тежката наказателно-правна  материя, учениците от ІХ а клас се  справиха блестящо, съобщават от институцията.

 

След края на симулативният процес, учениците се запознаха с работата на деловодството на Окръжна прокуратура и се срещнаха с Административния ръководител Милчо Каменски, който проведе разговор с тях и им подари за спомен от този ден „Конвенция за правата на детето”.