За 4 години 8 партии прибраха над 200 млн. лв. от бюджета

ГЕРБ с депозит, БСП връща заем; Българи плащат по-скъпо в BG хотели, пишат още вестниците днес

За 4 години 8 партии прибраха над 200 млн. лв. от бюджета

24 часа


Радко с отвертката бил любимец на началниците в СДОТОРадко Димитров, изтрил данните от спецавтомобила на МВР за подслушване, като използвал и отвертка, е бил любимец на всички свои началници, научи "24 часа" от негови колеги.

Шефът на 4-и отдел в СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции) Радко Димитров бе отстранен временно от длъжност в понеделник заедно с настоящия си шеф Сергей Кацаров. Срещу тях, както и срещу още двама бивши началници на службата - Камен Костов и Цветан Иванов, са започнати разследвания за драстични нарушения.

 

24 часа

Веселин Тодоров: Ще отменим ненужния данък върху депозитите

Трудно се разбира изпълнени ли са общите обещания, които изобилстват в програмите на повечето партии. България на Гражданите публикува 31 изключително конкретни обещания и посочи конкретни срокове за осъществяването им. Ние не даваме общи обещания както повечето други партии. Например - много ясно казахме, че ще отменим явно несправедливия и ненужен данък върху депозитите.

 

Труд

Българи плащат по-скъпо в BG хотели

Наши хотели на морето дискриминират българи или ги таксуват на по-високи цени от чужденците. Това се твърди в жалба до Комисията за защита от дискриминацията (КЗД).

Жалбата е подадена от безработна семейна висшистка с малко дете от сливенско село. Жената разказа случая си пред "Труд", но пожела да запазим името  в тайна, тъй като производството в комисията не е приключило.

 

Труд

Главният прокурор: Ще гоним подслушвачи и по-нагоре

Дотук повдигнатите обвинения не са всичките. Стигнали сме до кръг от четирима души, ще се продължи и нагоре". Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче не уточни дали разследването ще засегне и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който по закон е длъжен да контролира прилагането и използването на спецразузнавателните средства.

 

Стандарт

ГЕРБ с депозит, БСП връща заем

Партиите са едни от най-ценните клиенти на банките. Повечето от тях държат субсидиите от държавата на влогове и печелят от лихви.  Това става ясно от финансовите им отчети за 2012 г. до Сметната палата. Общо 158 политически формации докладваха парите си, съобщиха от одитната институция. ГЕРБ пази 28.6 млн. лв. на безсрочни влогове. Така бившата управляваща партия само за година е получила над половин милион от лихви.

 

Стандарт

GPS издал гафа с бръмбарите

Крайслерът дебнел из софийските улици на 15, 16 и 26 март, а по документи се водел "на топло" в гаража. В други дни в дневника било записано, че автомобилът е трябвало да излезе на тренировъчна мисия само в промеждутъка между 10 и 12 часа. GPS-ът и камерите обаче показали друго - на 10, 14, 25 и 27 март е кръстосвал централните улици на София след 18 ч. "Това са доказателства, които подкрепят тезата, че ванът се е движел несанкционирано. Записите са само от централната част на града. Но по GPS-а може да се проследи целият маршрут на автомобила и да се анализират евентуалните цели на работата с него", смятат експерти.

 

Монитор

Експертиза търси изтритите СРС-та

Главният прокурор Сотир Цацаров ще назначи днес или утре експертиза дали изтритите записи на подслушвания могат да бъдат възстановени. Той обаче отказа да се ангажира в какви срокове може да се очакват резултатите от експертизата, която ще бъде направена от специалисти във фирмата, вносител на техниката.

 

Преса

МВФ погнозира 1,2% ръст на българския БВП през 2013

Международният валутен фонд публикува прогнозата си за ръста на реалния БВП на България през тази и следващата година, според която той ще бъде съответно 1,2 и 2,3%.

МВФ публикува днес априлския Обзор на световната икономика (World Economic Outlook, WEO). В него Фондът повторно понижи прогнозата си за растежа на световния БВП през 2013 до 3,3%. В октомврийския си Обзор финансовата институция прогнозира растеж на този показател до 3,6%, а през януари намали оценката си до 3,5%.

Основните причини за това са по-ниският от очакваното ръст в САЩ и продължителната рецесия в еврозоната.

Световният кредитор отбеляза, че краткосрочни рискове продължават да съществуват, особено в зоната, споделяща единната валута. Спасителният план на Кипър и крехкото състояние на Италия може да създадат нови препятствия.

 

Сега

За 4 години 8 партии прибраха над 200 млн. лв. от бюджета

Въпреки сриващото се доверие в политическата класа и икономическата криза издръжката на шестте парламентарни партии плюс НДСВ и ЛИДЕР, които успяха да прескочат 1% на последния вот за Народно събрание, излиза прескъпо на българския данъкоплатец. За 4 години - от последните избори през 2009 г. до сега, тези политически сили са получили 204 млн. лв. субсидия от бюджета. Според резултатите от изборите ГЕРБ трябва да взема 21 млн. лв. годишно, БСП - 8.9 млн. лв., ДПС - 7.1 млн. лв., "Синята коалиция" - 3.5 млн. лв., "Атака" - 4.7 млн. лв., РЗС - 2.1 млн. лв., "Лидер" - 1.6 млн. лв., НДСВ - 1.5 млн. лв. Точното разпределение на парите по партии варира през годините заради напускащите депутати, които прехвърлят субсидията си към друга парламентарна сила. По закон партия, преминала 1%, получава за всеки глас по 12 лв. на година. Тази сума не бе намалена въпреки всички затягания на коланите заради кризата.

 

Дума

Евродепутати вкарват „Цветановгейт" в ЕК

Председателят на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода поиска Еврокомисията да разследва скандалния случай, свързан със злоупотреби при използването на СРС в България. Той се възмути вчера, че в страна от ЕС свободно могат да бъдат шпионирани политически опоненти и медии. Свобода призова българските власти за пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около случая.

"Срамота е България, страна-членка на ЕС, да бъде управлявана от администрация, която очевидно е нарушавала със знанието и с подкрепата на българската полиция правото на лична свобода на огромен брой хора. То повдига въпроси и дали правителството е предприемало и други подобни действия и като цяло дали е спазвало демократичните ценности", коментира Свобода. Той настоя Цветан Цветанов незабавно да подаде оставка като председател на предизборния щаб на ГЕРБ.