ЕС затяга обръча около офшорките; Калашници в клас

Преглед на печата: Само 1800 лева получили родителите за зверски убитата Грациела Пламенова; Смачкали дело за убийство срещу син на посланик

ЕС затяга обръча около офшорките; Калашници в клас
24 часа

Само 1800 лева получили родителите за зверски убитата Грациела Пламенова

Държавата дала едва 1800 лева на родителите на мъчително убитата Грациела Пламенова от Търговище.

Парите са отпуснати на 19 март т.г. като компенсация за направените от тях съдебни разходи по делото срещу екзекутора на дъщеря им Румен Георгиев. Той бе осъден на 25 г. затвор.

5000 лв. е таванът, който могат да получат жертвите на тероризъм, на умишлени убийство и тежка телесна повреда, изнасилване, блудство или трафик на хора. Присъжданите суми обаче са много по-ниски, казват юристи. Пострадалите и техните роднини са поставяни в унизителни условия да събират квитанции и документи за разходи по погребения, лечение или адвокатски хонорари.

Труд

ЕС затяга обръча около офшорките

Най-големите страни в ЕС напреднаха в опита си да си върнат част от общо над един трилион евро, които съюзът ежегодно губи от данъчни измами и пране на пари, основно през офшорки, съобщи АФП.

След като в петък финансовите министри от еврозоната обсъждаха в Дъблин кредитите за Кипър, Португалия и Ирландия, в събота се спряха на въпроса за автоматичния обмен на банкови данни в ЕС. Еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета обяви, че "до седмици" очаква пробив по темата.

Първо трябва консенсус по правната обосновка за облагането на влогове, който не може да бъде постигнат от 2008 г., подчерта Шемета. Той поиска и мандат за ЕК за преговори с Швейцария и други страни за размяна на информация за банкови сметки.

След края на неформалната среща на еврогрупата в Дъблин германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че "всички членки трябва да участват в автоматичната размяна на информация".

Труд

Смачкали дело за убийство срещу син на посланик

Дело за убийство от 2004 г., по което е заподозрян синът на тогавашния посланик на Либия у нас, е било "смачквано" и прекратено от магистрати. Това съобщи Малена Филипова, прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП), по Нова телевизия. Доскоро тя оглавяваше Инспектората на ВКП. След ревизия, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров, той поиска Филипова да бъде уволнена дисциплинарно, защото е задържала преписки, оказвала е натиск върху свои колеги и е възлагала да бъдат разследвани от ДАНС и МВР.

"Не съм оказвала натиск върху прокурори, а съм следяла движението на преписки", каза Филипова. Тя обясни, че е имала задължение да контролира и да се запознава с оперативните дела, а в някои случаи и да ги дава за проверки на ДАНС и МВР. В касата си държала секретни преписки, както и решени преписки с т.нар. чувствителна информация. Имало и папки с приключили проверки срещу шефове на съдилища, които ги оневиняват, но Филипова ги съхранявала, за да не стигне тази информация в медиите и да се злоупотреби с нея.

Стандарт

Калашници в клас

Калашниците влизат в клас. Учениците отново ще разглобяват пушки и автомати, ако образователното министерство върне от септември военното обучение.

Наред с това тийнейджърите ще се обучават да оказват първа помощ по време на бедствия и аварии, разкри за "Стандарт" началникът на Военната академия комодор Димитър Ангелов. Военни експерти вече разработват учебните планове, които ще бъдат обсъдени със специалисти от МВР до края на май.

"Връщаме се към забравеното добро старо. Подобно обучение има навсякъде по света. Учениците трябва да преодолеят психологическия шок, ако видят бедстващ човек на улицата."