Детелина Симеонова: Успехът е професионализъм, труд и много добра подготовка

Водачът на листата на Коалиция "Съюз на демократичните сили - ПП "Съюз на демократичните сили", ПП "Обединени земеделци", ПП "Движение "Гергьовден", ПП "Радикалдемократическа партия в България", ПП "Българска социалдемократическа партия" за Добричка област на предсрочните парламентарни избори 2013 г. за Добрички МИР Детелина Симеонова е родена на 15 май 1962 г. в Добрич. От 2008 г. до настоящия момент е правен консултант на единствената в страната Национална асоциация за семена. В момента изпълнява длъжността председател на Контролния съвет на Гаранционен фонд „Зърно”.

Детелина Симеонова: Успехът е професионализъм, труд и много добра подготовка
През февруари 2009 г. Симеонова инициира и участва като учредител на Сдружение в обществена полза „Гражданско общество за Добрич”. Вече четири години е председател на сдружението, което предлага на Общинския съвет в Добрич дългосрочна програма”Православно образование, просвета и култура”. С тази инициатива Добрич е единственият град в България, в който е дадена възможност на детските градини при заявено желание да  организират часове по православно вероучение. В рамките на три години в програмата са обхванати 220 деца годишно, а през 2013-а броят им достига 270. Обучението е в светска форма и се реализира от дипломирани богослови с педагогическа специалност. Финансирането е осигурено изцяло от сдружението.
 
През ноември 2012 г. „Гражданско общество за Добрич” представя пред Постоянната комисия „Спорт и младежки дейности”  към Общинския съвет в Добрич проекта „Създаване на предпоставки за развитието на масов спорт сред децата и подрастващите”. Чака се одобрението му и от Общинския съвет.
 
„Гражданско общество за Добрич” предоставя на правителството на Република България следните програми: „Причини за настоящото състояние на правосъдната система в Република България и предложения за реформи в съдебната система с цел по-добра и ефективна работа в съдилищата”;
„Някои проблеми в данъчното и фискалното законодателство и работата на данъчната администрация”.
 
От 2009 до 2011 г. Детелина Симеонова участва в работни групи за изготвяне и на законопроекти. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал е приет с ДВ бр.41 от 2010 г.  Тя участва и  в проектите за нови наредби  към отделни закони в областта на земеделието.
 
Детелина Симеонова е член и на  работна група с представители на френски държавни институции за изготвянето на законопроект за изменение на Закона за съхранение и търговия със зърно. Проектът е спрян заради лобистки интереси. Работи активно и в експертна група за създаването на Закон за браншовите организации в земеделието.
 
Детелина Симеонова завършва средното си образование в Техникума по механотехника „М. Ломоносов” със специалност „Двигатели с вътрешно горене”. През 1984 г.е приета в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където се дипломира през април 1990 г. След  шестмесечна работа като юрисконсулт в „Търговия на едро”- Добрич, през март 1991 г. започва работа в Районен съд в град Добрич. Първоначално заема длъжността Съдия-изпълнител, по-късно Ръководител на Съдебно-изпълнителна служба. Назначена е за районен съдия, заместник- председател на Районен съд –Добрич, член-съдия в Окръжен съд.
 
Специализира гражданско и търговско право. Завършва курс по Европейско право.През февруари 1996 г. напуска по собствено желание системата на съда и се вписва като адвокат в Адвокатска колегия – Добрич. Упражнява адвокатската си професия и в момента.
 
Детелина Симеонова е омъжена и има двама сина – на 26 г. и 23 г.
 
Смятате ли, че сте достатъчно разпознаваема личност за гласоподавателите?
 
Не, не мисля така. Точно обратното е. Не намирам себе си за разпознаваема или известна. Аз не съм се занимавала до момента с политика. Имам определена обществена дейност, но тя не е толкова популярна. Разпознаваеми са лицата от Парламента, които са всеки ден по централните медии. Мисля, че Гласоподавателите следва да се водят от конкретните програми на отделните Кандидати. Намирам, че политиката трябва да излезе от общите платформи на политическите партии, които са безкрайно популистки и да навлезе в личната отговорност, а такава е възможна само, ако кандидатът за народен представител предложи конкретна експертна програма. Намирам, че мога да предложа това от гражданската позиция, от която идвам.
 
Бихте ли се определили като борбена натура ?
 
Да, аз определено съм такава. Мисля, че в живота си всеки един от нас среща трудности които е необходимо да преодолява. Няма човек при когото всичко да е безоблачно или поне аз не бих могла да си представя подобна реална ситуация в живота.
 
Това, че сте местна, безспорно е предимство в настоящите избори. На какво обаче залагате в битката срещу досегашните управляващи и по-конкретно срещу водача на листата им Румен Иванов?
 
Това на което залагам са конкретни експертни програми за реализация, които касаят личната отговорност на човека Детелина Симеонова. Те са в полза на хората, защото са изработени от мен с тяхната подкрепа. По този начин и реализацията им би ползвала всички. Аз имам готовност с изработените законопроекти, а това вече е конкретен ангажимент. Мисля, че бъдещето в подобен вид  битки, както ги наричате, е да се излезе от популизма и да се премине към личната отговорност. Много ще се радвам, ако ми дадете възможност да представя чрез Вас програмите си.
 
Доверявате ли се на женската си интуиция или държите всичко да е проверено и под строг контрол?
 
Интуицията е нещо много важно, но е възможно в определени случаи да те подведе. По тази причина аз залагам на стратегията и на много, много труд.
 
Влизате в политиката с добър управленски опит в частния сектор. Какъв е маниерът Ви на управление в бизнеса и бихте ли го приложили в политиката?
 
Успехът във всяко едно начинание е професионализъм, труд и много добра подготовка. При мен всяко нещо предварително се подготвя като стратегия и след това се преминава към реализацията му. Така е и в конкретния случай. Аз приех предложението на СДС след два месеца размисъл с ясното съзнание, че разполагам с експертни програми, които биха били полезни и които без политиката за съжаление не могат да бъдат реализирани. Ако нямаше какво да предложа не бих приела. Между впрочем, това е третото ми предложение да бъда на водеща позиция в партийна листа през годините. На предходните две съм отказала.
 
Целите които си поставяте?
 
Да направя нещо полезно за хората, нещо което да задоволява нуждите и потребностите им.
 
Залагате на познанията си в областта на земеделското законодателство. Това поставя ли Ви в пряка конкуренция с водача на листата на Коалиция за България Явор Гечев?  
 
Не мисля, че сме в пряка конкуренция с Явор Гечев, тъй като доколкото знам и дано не греша той е с агрономическо образование специалност „Растителна защита”. Като такъв може да е полезен в растениевъдството. През последните години в България се загърби професионализма. Законите трябва да се правят от опитни юристи, като насоките се определят от тях и от хора заети в отрасъл „Земеделие”. Това е така, защото един от основните принципи на правото е да бъде регулатор на обществени отношения, т.е. там където в гражданския обмен има проблем се намесва правото. Законопроектите, в които съм участвала, са изготвени именно от такива екипи. Програмата ми в сектор „Земделие” е експертна, защото е юридически издържана и следва нуждите на  групи от хора заети в отрасъла. Тя е насочена именно към тях, с цел разрешаване на проблемите им.
 
Инициатор сте на различни законодателни промени. Осъществяването им ли е в основата на кандидатирането Ви за народен представител?
 
Аз самата не съм инициатор на законодателни промени. Участието ми в законопроекти е в качеството ми на правен консултант на различни асоциации. Самата аз съм част  от този сектор, тъй като вече доста години съм съпричастна към проблемите му.
 
Напуснали сте доброволно съдебната система. С какво в нея не бяхте съгласна, от какво боледува?
 
Когато аз напуснах системата тя не беше болна. Към момента нещата са много различни. Аз имах възможността да работя с прекрасни специалисти – мои колеги, които просто са много добри професионалисти. Една малка част са още в системата. Проблемите на съдебната система са разрешими и в тази връзка от страна на Сдружението, което представлявам още през 2011 г. беше предложена програма за реални реформи. Тя беше изпратена на последното Правителство по официален ред, но за съжаление не беше реализирана. Изпратихме я по-късно и на Маргарита Попова, но от нея дори не получихме отговор. Единствено установихме, че през последните месеци засегна един от въпросите, които сме поставили в нея. При дадена ми възможност, ще Ви представя с удоволствие тази програма. Тя е отново експертна и предлага решение на проблемите.
 
Какво друго трябва да се промени в изпълнителната власт?
 
Много неща. Държавността е сложно нещо и ние юристите, поне от старото поколение, я изучавахме основно. Въпросът е много обширен. Отговорът се съдържа в седем конкретни позиции, които следва спешно да бъдат разрешени от едно бъдещо правителство, което и да е то.
 
Майка сте на две пораснали момчета. В този аспект сте изключително близо до проблемите на младите хора – висока безработица, емиграция... Как бихме могли а се справим с това?
 
Отговорът на този въпрос е в конкретните програми които предлагам. Моля, да ми дадете възможност да достигнат до хората, защото са по-обемни. Интелигентните хора, каквито са Добруджанци, ще ги прочетат и осмислят.
 
Женската Ви слабост?
 
Май не остана такава...
 
Очаквайте следващите ни разговори с Детелина Симеонова по проблемите на земеделието и съдебната система, инициативите в неправителствения сектор, както и нейната визия за развитието на Добрич и региона.