Краден джип блъсна колата на шефа на ДАНС, мним похитител поиска 2 млн. за Лара

Роман Василев е манипулирал Цацаров за СРС-та, Орешарски се страхува да поеме изпълнителната власт

Краден джип блъсна колата на шефа на ДАНС, мним похитител поиска 2 млн. за Лара
Петъчните вестници информират за катастрофата с автомобила на шефа на ДАНС Константин Казаков.
 

„Мистерия с катастрофа с шефа на ДАНС Константин Казаков разбуни духовете в МВР в четвъртък сутринта...
При катастрофата тази сутрин служебна кола на шефа на ДАНС Константин Казаков бе ударена от джип в центъра на София.
До момента никой от МВР не е коментирал официално случилото се. Според запознати най-много поражения има по джипа. Пострадали при инцидента няма.
Сигналът за катастрофа на бул. "България" и бул. "Черни връх" е подаден в МВР в 5.55 ч тази сутрин. Служебно "Пежо" на ДАНС, в което са били Константин Казаков и шофьора му, e билo засеченo внезапно от бял джип "Рейндж Ровър". Джипът блъска колата на ДАНС. Пътуващите в джипа се прехвърлят в друг автомобил, вероятно "Ауди", и изчезват в неизвестна посока. МВР ги издирва. Казаков бил прибран от служители на ДАНС с друга кола.
При направената по-късно проверка се установява, че джипът е бил откраднат от улицата на адрес в близост до инцидента, малко преди катастрофата. Собственикът му е установен." - в. „Стандарт".


 

„Според агенция БЛИЦ службите разследват опит за атентат срещу шефа на ДАНС. Според нашите източници обаче няма такова нещо. Сблъсъкът бил най-обикновена катастрофа...
Константин Казаков пътувал с шофьора си  по бул. "България". Засякъл ги бял джип "Ланд Ровър". Ударът между двата автомобила бил лек...
Оказало се, че джипът е краден, а грабителите са били прибрани от свои съучастници, които са ги следвали в друга кола.
Казаков бил прибран от служители на ДАНС с друга кола, а пежото е било репатрирано от местопроизшествието." - в. „24 часа".

 

„Вероятно заради участието в катастрофата на кола на ДАНС, освен пътните полицаи на мястото присъстваха и криминалисти от столичната полиция. Засиленото полицейско присъствие може да се обясни и с факта, че една от замесените в инцидента коли е крадена.
В официално съобщение от агенцията потвърдиха за инцидента, като посочват, че няма пострадали техни служители. Председателят на ДАНС изпълнява служебните си ангажименти съгласно планираната си програма, се казва още в разпространената до медиите позиция." - в. „Дневник".

 

„Председателят на ДАНС Константин Казаков стана свидетел на пряк сблъсък с престъпността и бруталното шофиране по софийските улици. 
В 5,55 ч служебното "Пежо" на контраразузнавач № 1, който пътувал в командировка (от съображения за сигурност не се съобщава дали в страната или в чужбина - б.р.), било ударено отзад от откраднат бял джип "Рейндж Роувър". 
Леката катастрофа стана на булевард "България", малко преди Моста на влюбените зад НДК. Пежото на Казаков управлявал служебен шофьор, а джипа - автоджамбазин. Инцидентът се размина със счупени фарове и огънати ламарини. 
След удара пътуващите в колата на ДАНС заели позиции за самоотбрана, като допускали, че предстои атентат. Водачът на роувъра обаче изскочил като попарен, изтичал до спряла наблизо кола, в която го чакали съучастниците му и чевръсто скочил в нея. С мръсна газ автокрадците отпрашили по булеварда. 
Според източници от МВР бандитите били общо трима, като другите двама пътували във втората кола, наричана на жаргон "опашка" или "осигуровка". Тя следва плътно задигнатия автомобил и има готовност да спаси крадеца зад волана, ако бъде засечен от полицията или откраднатият автомобил се повреди. Обикновено "опашката" е с редовни документи и изряден шофьор... 
Според осведомени причината за катастрофата била съвсем проста. Там, където потокът от коли откъм булевард "България" се събира с този откъм връзката с бул. "Витоша", има светофари. Мястото се нарича "дългото жълто", тъй като по стар български обичай колите тръгват като светне жълто, а другите бързат да преминат, докато е жълто. 
Вчера не стана известно чия е вината за удара - дали на шофьора от ДАНС или на избягалия автокрадец. "Ако бъде заловен, предизвикването на леко ПТП ще е най-малкият му проблем", говореха ядосано столичните ченгета вчера." - в. „Труд".

 

„Получих съобщение от председателя на ДАНС. Това е обикновено ПТП. Нямаме никакви съмнения или притеснения за нещо повече. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, по повод пътния инцидент тази сутрин, при който краден джип блъсна служебния автомобил на ДАНС, в който пътува председателят на агенцията, а шофьорът на джипа напусна местопроизшествието, предаде репортер на Агенция "Фокус". Плевнелиев обясни, че е получил съобщение лично от председателя на ДАНС Константин Казаков... Не е ясно защо президентът се нагърбва с ролята на говорител на ДАНС, при положение че самата служба бе доста по-лаконична в официалното си съобщение..." - в. „Сега".

 

Всекидневниците цитират президента Плевнелиев и по актуалните проблеми на държавата.

 

„Проблемите на България са изцяло национално произведени, следователно трябва да намерят своето националноотговорно решение. Това становище изрази президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА,  на конференцията "Германия - страна на иновации", организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара. 
Държавният глава посочи Германия за пример, че следи за своята конкурентоспособност, както никоя друга държава в Европа, и прави тежки реформи за конкурентоспособност. "Германия не се оплаква, дава пример за реформи, но и за визия. Така искам да бъде и в България - в тежки времена не просто да посочваме някой в Брюксел или в друга европейска столица, който е произвел проблемите, напротив, сами да търсим решение", каза Плевнелиев. 
Очаква се до 3-4 седмици първият вариант на закона за иновациите да бъде готов, посочи президентът. Той предвижда създаването на национален иновационен борд с участието на бизнеса и учените, който ще формира стратегиите в различните клъстери.
Държавният глава каза, че България за първи път ще вдигне високо летвата и в сферата на образованието, като ще се ангажира с реформа, но и ще поиска пари от еврофондовете за нова оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до четири седмици и също се очаква да има широко публично обсъждане по нея..." - в. „Дневник".

 

„Българските политици има много какво да научат от немските си колеги, защото иновациите заемат централно място в германската политика, смята президентът Росен Плевнелиев.
„Малките и средни предприятия са не просто силни - във всяко немско селце има фабрика, която продава на световно ниво. Немските малки и средни предприятия са иновативни и експортно ориентирани", каза Плевнелиев по време на форум „Германия - страна на иновации".
Според него успехът трябва да се изработва. „Предимствата на Германия ги виждаме и през трудни времена. Тя е минавала през своите трудни моменти с визия. За това е символ Германия - за развитие на инфраструктурата, на технологията. Германия иска и може да покаже на всички в света, че трябва да имаме фокус, да бъдем ефективни и да водим", каза още президентът." - в. „Стандарт".

 

Вестниците информират и за признание на главния прокурор Сотир Цацаров, че е бил подведен от Роман Василев за използване на СРС-та.

 

„Роман Василев, който е в екипа, проверяващ МВР, сам си разрешавал СРС-та и е подвел главния прокурор
Докато търси незаконно подслушване в МВР, прокуратурата призна, че и тя е допускала тежки нарушения и заобикаляне на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Висш прокурор е искал неправомерно подслушване и сам си е разрешавал прилагане на СРС-та. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров вчера. По ирония на съдбата същият магистрат - Роман Василев, е сред ръководителите на проверката в МВР, която днес трябва да приключи и да отговори на въпроса дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е нареждал незаконно подслушване на политици и бизнесмени. Цацаров обаче отказва да вземе мерки срещу компрометирания си подчинен със странен аргумент - "да не ме заподозрат в лично отношение спрямо Василев".
От думите на Цацаров стана ясно, че доказателствата по едно от най-шумните корупционни дела през управлението на ГЕРБ - срещу бившия министър Николай Цонев, са опорочени от зам. градския прокурор Роман Василев. Той подвел Сотир Цацаров, докато вторият беше съдия, за да разреши СРС, без да има нужда.
През 2010 г. Василев го заблудил за необходимостта от подслушване на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов - един от обвиняемите по знаковото дело за корупция, с което ГЕРБ толкова се гордееше. Другите обвиняеми по него са бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Те бяха оправдани на първа инстанция по обвинението, че са се опитали да подкупят следователя Петьо Петров, за да "смачка" дело срещу Цонев. Делото предизвика всеобщо възмущение заради показния режисиран арест, при който Василев казва на Цонев, нарушавайки презумпцията за невинност: "Тъй като сте абсолютен престъпник - долу на земята!".
Признанието на Цацаров идва седмица след като прокуратурата привика и сплаши журналиста от "Медиапул" Борис Митов заради публикуван документ, в който Цацаров одобрява искане на Василев за подслушване. То е мотивирано с данни от оперативните служби, че Тенчо Попов се готви да извърши корупционна схема на територията на Пловдив. По време на делото срещу тримата съдията Иван Коев поиска изрично от службите тези данни, но оттам отговориха, че не могат да ги потвърдят, което води до предположението, че зам. градският прокурор може би е съставил документ с невярно съдържание...
В прав текст главният прокурор заяви, че зам. градският обвинител е заобиколил разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), като сам е подписвал разрешения за СРС..." - в. „Сега".

 

„Главният прокурор коментира и случая от миналата седмица, когато журналистът от "Медиапул" Борис Митов беше привикан в държавното обвинение във връзка с публикуван от него материал "Българският Уотъргейт: А кой ще проверява проверяващия".
Към статията бяха публикувани два протокола - един, с който заместник градският прокурор Роман Василев иска от тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров да се разреши използването на СРС-ата по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев. Вторият документ е разрешението на Цацаров. В искането си Василев твърди, че специалните служби имат информация, че единият от тримата подсъдими по делото ще извърши престъпление на територията на град Пловдив. Впоследствие в хода на делото стана ясно, че такава информация никога не е постъпвала в МВР и ДАНС.
Според обвинението факсимилетата са класифицирана информация, заради което авторът Борис Митов беше разпитан и заплашен с образуване на дело за изнасяне на държавна тайна. Доказателствата по делото обаче бяха разсекретени от съдия Иван Коев, който гледа делото срещу Цонев.
Днес Цацаров обяви, че не знае дали Митов е заплашван. Но и той застана на позицията, че публикуваните документи не са били разсекретени. "Имам един електронен сайт, колегата ви е публикувал статия, констатациите в нея не са неверни. Говоря за фактите, трактовката е право на автора. Това, което е смущаващо, че има два документа, които са квалифицирана информация. Вие ще ме репликирате, че са разсекретени. Но разсекретени са веществените доказателствени средства, но не самите искания и разрешения", заяви главният прокурор..." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците поместват и признание на сочения от БСП като потенциален премиер Пламен Орешарски, че се страхува да поеме изпълнителната власт.

 

„Пламен Орешарски се страхува да седне на премиерския пост, защото българите чакат бърз изход и бързи решения на проблемите, а ситуацията не го позволява. Това заяви той пред bTV.
Избраникът на левицата за премиер Пламен Орешарски бе категоричен, че ще се бори с бедността в страната, ако стане министър-председател.
"На ГЕРБ винаги някой им е виновен. Щом приключиха външните виновници, почнаха да търсят вътре между себе си. Препоръчвам им да се огледат и да видят, какво са оставили за следващото правителство като наследство. Външният ни дълг от 10 млрд. лв. стана 14.", заяви той...
Картината на българската икономика хич не е добра. "Има прекалено много сектори, в които трябва да се въведе повече ред. Но първият сектор, в който трябва да се направят промени, това е нарастващата бедност...
"Страхувам се, че страната бе доведена до положение, при което няма бърз изход, а хората очакват нещата да се решат точно така", каза още Пламен Орешарски..." - в. „24 часа".

 

„Номинираният за министър-председател, ако Коалиция за България спечели изборите на 12 май, Пламен Орешарски заяви в ефира на бТВ, че смята да се бори с бедността в страната, ако вземе поста. Той обаче се страхува да седне на премиерския пост, защото българите чакат бърз изход и бързи решения на проблемите, а ситуацията не го позволява...
Според Орешарски ГЕРБ винаги обвиняват някой друг за провалите си, а "като свършват виновните отвън започват да се обвиняват помежду си". Пример за това е прехвърлянето на отговорността към Симеон Дянков за фискалните проблеми.
Орешарски отговори на упреците към него, че не е разбрал, че има криза с думите, че приема критики само от професионалисти. „Вслушвам се в критики от професиоалните кръгове, но в ГЕРБ няма такива", обясни той..." - в. „Стандарт".

 

Друга тема от петъчните вестници е поисканият откуп за отвлечената дъщеря на Брендо - Лара.

 

„В събота около 21:50 часа на спешния телефон 112 мъж от Сливен се е обадил, за да поиска откуп за отвлечената дъщеря на Евелин Банев - Брендо, съобщи сливенският Канал 6.
Според източници мъжът, поискал 2 млн. евро откуп за Лара Банева, е около 50-годишен и се е обадил от телефонна кабина в близост до Трета поликлиника.
Говорителя на МВР-Сливен заяви пред сливенската медия, че в събота действително е регистрирано подобно обаждане, като допълни, че случаят се разглежда от Районна прокуратура - Сливен.
10-годишната Лара Банева беше отвлечена на 5 март пред дома си в столичния квартал "Бояна" от трима маскирани и въоръжени с автомати мъже с BMW Х5, докато отиваше на училище..." - в. „24 часа".

 

"Много лъжливи обаждания има за Лара на тел. 112. Особено чести бяха в началото, когато стана отвличането. Обаждат се и пияни, и луди." Това каза пред "Труд" Моника Добринова, майка на отвлечената Лара. 
Десетгодишната дъщеря на сочения от МВР за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо бе похитена на 5 март пред дома в столицата. От тогава от нея няма вест. "Още нямаме никаква информация. На мен никой не ми е се е обадил. Чакаме", добави Моника. 
Днес от полицията в Сливен съобщиха, че на спешния тел. 112 в събота било получено поредното фалшиво обаждане с искане за откуп срещу свободата на Лара. Мъжки глас позвънил в 21,50 ч и със завален говор съобщил: "Очаквам 3 млн. лв. за дъщерята на Брендо." Операторката от спешния телефон му обяснила, че ще прехвърли обаждането му в полицията и мъжът затворил.
Оказало се, че обаждането е направено от уличен телефон до ДКЦ-2 срещу спирката на централния кооперативен пазар в Сливен...
Според слуховете полицаите вече са проверили няколко заподозрени като автори на позвъняването. Божурски не потвърди, но уточни, че засега няма задържан. Предполага се, че обаждането е било злоумишлено. В района, където е разположен уличният телефон, има много заведения. Там редовно се събират любители на алкохола. Възможно е авторът на сигнала да се е почерпил." - в. "Труд".