Евростат: Половината деца в България са застрашени от мизерия; Василев: Имаме мощности в излишък

ГЕРБ се разграничиха от уличения в конфликт на интереси Емил Димитров, пишат още вестниците в неделя

Евростат: Половината деца в България са застрашени от мизерия; Василев: Имаме мощности в излишък

„Труд":

Проучване.

Евростат: Половината деца в България са застрашени от мизерия

Повече от половината български деца са застрашени от бедност или социално изключване, сочи проучване на Евростат за децата в риск от бедност в Евросъюза, цитирано от bTV. Данните сочат, че близо 52% от децата в България под 18-годишна възраст са застрашени от бедност. Според НСИ през 2010 година под прага на бедност у нас са били 1,6 млн. души, което е 22% от българите. От тях около 660 хиляди са били деца на възраст до 18 години, които ежедневно се борят с бедността и лишенията.

 

Разграничение.

„Стандарт":

ГЕРБ се разграничиха от уличения в конфликт на интереси Емил Димитров

Нямаме нищо общо с Емил Димитров, какво прави и как го прави той, не мога да отговоря. Това заяви ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция, в която участваха и генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопез и председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Джоузеф Дол. Коментарът на бившия вътрешен министър бе по повод уличения в конфликт на интереси бивш депутат на ГЕРБ Емил Димитров - Ротманса.

 

Обвинения.

„Труд":

Сергей Станишев: Ще искам разследване на информацията, че съм агент на ДС

Ще поискам прокуратурата да разследва кой е изготвил фалшификата, че съм сътрудничил на бившата ДС и го e пуснал в публичното пространство. Това заявява лидерът на БСП Сергей Станишев по повод появилата се информация, съобщиха от "Позитано 20". "Държа да припомня, че вече съм проверяван от Комисията по досиетата в качеството ми на кандидат - депутат за 41 НС, а освен това съм проверяван и като премиер за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Очаквам Комисията по досиетата за пореден път да се изкаже по въпроса, дали съм имал принадлежност към бившата ДС", заявява Сергей Станишев.

 

Ток.

„Стандарт":

Василев: Имаме мощности в излишък

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, заяви енергийният министър Асен Василев. Според него от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове. По думите на министъра всяко непремерено решение би се отразило на цената на тока. "Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев пред "Дарик". Балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса "пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки.

 

Подкрепа.

„24 Часа":

Над 2 500 подписа събрани в подкрепа на полицая, убил ром при кражба

Над 2 500 подписа са събрани до момента в подкрепа на полицай Иван Лулеов. Това каза за Фокус Анатоли Атанасов, от полицейски синдикат „Сигурност". Подписката е стартирана от около десет дни. Днес в нея са се включили рокери от варненските и добричките мотоклубове. Моторизираните рокери са блокирали за около 30 минути централните улици около сградата на полицейската дирекция и с клаксони и рев на мотори са заявили присъствието си. Своите подписи в подкрепа на служителя на реда са положили и варненски журналисти.