Язовирите преливат; Семерджиев с нова жена, изплаща лексус и пести 5000 на месец

За реденето на листите с кандидат депутати и прогнози за следващото управление поместват още вестниците днес

Язовирите преливат; Семерджиев с нова жена, изплаща лексус и пести 5000 на месец

24 часа

Андрей Райчев: Борисов ще има цялата власт след 12 май, но няма да може да управлява

Българите ще гласуват за партиите, които не харесват, заяви Андрей Райчев. За ГЕРБ хората ще гласуват, за да не дойдат червените и турците. Според него след изборите Борисов ще се озове в състояние, както преди оставката си - ще има цялата власт, но няма да може да управлява. "За съжаление не се роди нова политическа сила от протестите - бременността се оказа фалшива", коментира социологът.

Шефът на "Скала" Цветозар Томов е убеден, че ще се търси фокус за отрицателния вот. Той очаква възстановяване на подкрепата за "Атака" от 2009 г. и увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП.

 

24 часа

Семерджиев с нова жена, изплаща лексус и пести 5000 на месец

Ангел Семерджиев е с нова жена до себе си, от която има дете.

Тримата живеят на пъпа на София, а бившият шеф на ДКЕВР е спестил 60 бона за година. "Бебето му се роди миналата година на 23 ноември".

Половинката на Семерджиев се казва Елена Маринова. Двамата са били колеги в "Булгартрансгаз". Там тя е работила като юрисконсулт.

 

Труд

Язовирите преливат

България е на път да изправи съседните Турция и Гърция пред дилемата - или купувате ток от нас, или пускаме язовирите и ви наводняваме.

Осем от десетте най-големи язовира в страната са на сантиметри от преливане, другите два ще се напълнят до 2-3 седмици, стана ясно след среща в икономическото министерство.

Заради пълноводието ВЕЦ-овете трябва да работят на пълна пара, но няма пазар за тока - индустрията е свила потреблението до минимум, а износът не върви заради високите такси. Експерти прогнозират, че ситуацията едва ли ще се промени до юни. Засега принудително са намалени с 40% мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и на зелените централи.

 

Труд

БНБ и КФН попречили на Дянков да вземе 2 млрд. лв. от Сребърния фонд

Почти 5 милиарда лева е фискалният резерв към днешна дата, обяви управителят на Българската народна банка Иван Искров при отбелязването на 10-годишнината от създаването на Комисията за финансов надзор (КФН).

Предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и Комисията за финансов надзор, каза още той, цитиран от Би Ти Ви.

 

Стандарт

И ДПС се разделя с ветераните си

След като БСП изчисти старите лица от листите си, и ДПС се разделя с ветераните си. В следващия парламент няма да са почетният председател на движението Ахмед Доган, Емел Етем и Юнал Лютфи. Сокола е уведомил съпартийците си за решението си на тържеството за рождения си ден на 29 март. На него били поканени и областните председатели. Доган обяснил, че за първи път от 1989 г. няма да се кандидатира за депутат. И призовал другите стари лица в ДПС да последват примера му и достойно да се оттеглят. Заръчал на Христо Бисеров да запази трите мандата за ДПС в Шумен, на Йордан Цонев - да удвои резултата и движението да спечели двама депутати във Варна, а на Хасан Адемов - сериозно да поработи в Разград. Така на практика още тогава Доган посочил тримата сигурни водачи на листи на ДПС. При обсъждането на листата в Русе в сряда вечер Етем си направила отвод. Водач в крайдунавския град ще е областната шефка на ДПС Ферихан Ахмедова. Тя е сестра на бившия зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

 

Стандарт

Дипломат отказа да играе за БСП

Драматично пренареждане на листите в последните часове преди крайния срок за регистрация тече в  БСП. Както "Стандарт" пръв съобщи, двойното гражданство на оперния ас Калуди Калудов го изкара от третата позиция в 24-и МИР в София часове след официалното му представяне. Певецът бе от гражданската квота в червените листи и никой на "Позитано" 20 не подозирал за конституционната спънка в номинацията му.

Вчера пък стана ясно, че бившият посланик в Москва Пламен Грозданов си е направил отвод от третото място в листата на Сливен. Дипломатът очаквал да е втори, но при нареждането се оказал на неизбираемото 3-о място. Затова предпочел да не влиза в кампанията. И в двата случая няма да има нови попълнения, а просто листите ще се изтеглят нагоре с един кандидат, уточниха от БСП.

 

Монитор

5 формации в следващия парламент

Пет формации имат потенциал към момента да влязат в следващия парламент, прескачайки 4-процентовата бариера на вота на 12 май. Това сочат данните от проучване на НЦИОМ.

Според тях протестите не са раздвижили рейтингите на основните претенденти за място в парламента.

Така например ГЕРБ запазва електоралното си влияние от януари и ще вкара най-много депутати в 42-ото НС с 24,4% подкрепа сред избирателите, отчитат експертите. С лек спад до 17,5% подкрепа БСП резервира място в парламента и за Коалиция за България. На трето място в класацията се нарежда ДПС с 6,5%, а на четвърто „Атака", която според НЦИОМ е напомпала рейтинга си след началото на протестите до 5 на сто. Движение „България на гражданите" е петата политическа сила, която би влязла в НС със своя дял от 3,5% от всички имащи право на глас българи към края на март.

 

Преса

Енергиен бос укрил от данъци €14 млн.

В ареста във Виена попадна бившият шеф на австрийската газова компания Begas, който е разследван за корупция - Рудолф Зимандл е скътал 14 млн. евро в Лихтенщайн, като не се знае откъде са дошли. Магистратите го подозират в корупция.

Зимандл бил арестуван поради опасения, че може да напусне страната и да се укрие. Разследването срещу него се води още от миналата година. Екс-енергийният бос на няколко пъти пропускал да се яви в съда с извинения, че е болен, припомня ORF. През миналия месец строителна компания добави към обвиненията срещу Зимандл твърденията, че подозира, че той е прибрал в джоба си 2,6 млн. евро. Прокуратурата разследва също и твърдения, че Зимандл е представял фалшиви документи, за да му бъдат възстановяване пари за направени уж служебни разходи. Бившият директор на Begas отрича всички обвинения срещу себе си. В петък съд ще реши дали да остави Зимандл в ареста.

 

Сега

Заради свитото потребление енергетиката мина на авариен режим

Десетки милиони левове загуби вероятно ще бъдат натрупани в енергетиката в рамките само на няколко дни. Заради свитото потребление у нас и намалелия износ вчера Електроенергийният системен оператор (ЕСО) нареди да започне масово изключване на централи на възстановяеми енергийни източници и на топлоцентрали. Ограничено е и производството на АЕЦ "Козлодуй". Милиони загуби се трупат всеки ден само от непроизведен ток. Отделно от това Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плаща за поддържането на така наречения студен резерв. ВЕИ централите и много от топлоцентралите имат сключени договори за гарантирано изкупуване на тока по високи фиксирани цени и вероятно ще предявят искове за неустойки. Ако самите централи изпаднат във финансови затруднения, те няма да могат да плащат кредитите си и това ще доведе до загуби за банките. В критично състояние е и въгледобивът, който също трупа всекидневни гигантски загуби.

 

Дума

Банки питат клиенти за връзка с политици

За да се получи паричен превод в софийски клон на ОББ, изпратен чрез системата "Уестърн юниън", трябва да се попълни декларация, че получателят няма връзка с политици, установи вчера проверка на ДУМА. На уточняващия въпрос у нас или в страната изпращач след кратък размисъл банковата чиновничка отсече "Навсякъде!".

От клон на Пощенска банка разбрахме, че такава декларация се попълва за суми от и над 800 евра, 1200 долара и 1800 лв. Валутните бюра не прилагат подобно условие, обясни служителка, защото в "точките за одит на бюрата няма такова изискване".

Подобна декларация в ЦКБ се попълва еднократно при откриване на сметка, все едно левова или във валута и без значение дали е разплащателна или депозит. Декларацията била по чл.8а от Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари. За пръв път чувам такава декларация да се изисква при получаване на пари от  "Уестърн Юниън", разсмя се искрено служителката.