Изиграха майките, Обвиниха нападателя на Доган в опит за убийство

Прокуратурата се отчете с 5 безнадеждни дела за тока, пишат още в уводните си статии всекидневниците в сряда

Изиграха майките, Обвиниха нападателя на Доган в опит за убийство

24 часа


Обвиниха нападателя на Доган в опит за убийство

Октай Енимехмедов, който нападна почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в НДК на 19 януари т.г., се сдоби с ново, по-тежко обвинение. Той ще отговаря пред закона за предумишлен опит за убийство, съобщиха от прокуратурата вчера. Обвинението му е повдигнато на 3 април в Софийската градска прокуратура.

Първоначалното дело за хулиганство и закана с убийство, което се водеше срещу Енимехмедов от два месеца и половина, вече е прехвърлено по компетентност от районната в градската прокуратура.

 

24 часа

Изследване по данните на "Алфа Рисърч" - ГЕРБ - 90-95 мандата, БСП - 70-75

"24 часа" помоли експерта Юлий Павлов да пресметне какъв парламент би се получил на база резултатите от електоралното проучване на "Алфа рисърч", обявени в понеделник.

Едномерните данни, получени при социологически изследвания, не са особено подходящи за изборна прогноза, тъй като в тези данни влизат както твърдо решилите, така и колебаещите се дали да гласуват. Влизат също и колебаещите се да изберат между две и повече политически сили на вота.

 

Труд

Държавата не потърсила от ЧЕЗ 196 млн. лева

Министрите на икономиката от кабинета "Борисов" може да се окажат "клиенти" на прокуратурата. Това стана ясно вчера, докато от обвинението представяха резултатите от проверката на енергийния сектор, започнала покрай протестите срещу високите сметки за ток.

Заради непотърсен дивидент от близо 196 млн. лв. за държавното участие в "ЧЕЗ Разпределение България" АД е образувано разследване за умишлена безстопанственост за периода 2011 - 2012 г. срещу неизвестни виновни длъжностни лица от ведомството, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

От прокуратурата не казаха кой е виновен. Беше посочено, че става дума за "определените да участват в управителните органи на дружествата и ръководните органи на МИЕТ". В доклада на прокуратурата обаче пише: "В качеството си на акционер държавата, представлявана в случая от министъра на икономиката, има право на дивидент".

 

Труд

Разстреляха 140 коня в Средна гора

"Избиват конете ми и още живи ги режат! Садисти! Търсят месо за продажба, да печелят. Гората е пълна с кости и кървища. Убиват и бягат. Мъчат душата ми. Тия бандити, ако нямат страх от закона у нас, ще ги пратя в Страсбург! Да ги вкарат в затвора, те нямат място под слънцето. Конете са моя живот. Заради тях станах отшелник. Зима и лете обикалям планината, спя по дерета и урви, за да ги опазя. Но не успях. Онези, които убиват, са по-силни и бързи от мен, но ще ги разоблича, за да спра изстрелите."

Това казва 63-годишният Александър Шугов, фермер от пловдивското село Розовец, община Брезово.

 

Стандарт

Изиграха майките

Вместо обещаните 50 лева за Великден много майки ще пият по една студена вода. Бонусът бе обещан от служебния кабинет преди дни за всички 40 000 жени, които са в отпуск през втората година за гледане на дете. След вчерашното заседание на правителството и синдикатите стана ясно, че пари ще има само за майки с ниски доходи, които получават по 35 лева на месец. "Въпросът е принципен, семейства, в които бащите взимат по 3000-4000 лв., не са сред уязвимите, затова решихме да въведем подоходен критерий", обясни вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Тя разпоредила промяната в последния момент. Спестените средства можело да се насочат за деца с увреждания..

 

Стандарт

Камата пристава на войводите

"Орлов мост" се влива във ВМРО. Войвода номер 1 Красимир Каракачанов и "комендантът" на палатковия лагер Янаки Ганчев признаха пред "Стандарт", че са си стиснали ръцете в неделя. Коалицията "ВМРО-Орлов мост" е регистрирана в ЦИК с решение номер 2351-НС от 1 април и в нея присъстват две партии - ВМРО - БНД на Красимир Каракачанов и  бургаската партия Средна европейска класа на строителния предприемач Георги Манев. "В момента провеждам разговори с тях, за да се включим", обясни Ганчев. Към същата коалиция са се насочили и "студентите" от "Орлов мост", водени от Ангел Георгиев, чийто флагман стана Христо Сточков.

 

Монитор

5 дела срещу енергийната мафия

Пет досъдебни производства са образувани след проверката на прокуратурата в ДКЕВР, трите енергийни дружества (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про) и НЕК, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Ревизията бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров в края на февруари заради високите сметки на потребителите, които станаха причина за протестите на хиляди хора в цялата страна. Както „Монитор" съобщи по същото време,  зам. главният прокурор Галина Тонева е опъвала чадър над енергийната мафия, смачквайки дела за чудовищни далавери, извършвани от длъжностни лица в НЕК, тецовете от Маришкия басейн, мини „Марица изток", БЕХ, ДКЕВР и МИЕТ. Срещу енергийната кралица вече тече дисциплинарна проверка.

 

Преса

Интерпол няма да преследва Ахмед Шафик

Интерпол не прие искането на Кайро да обяви за задържане и предаване на Египет бившия кандидат-президент и бивш премиер Ахмед Шафик. Това съобщи днес в Кайро генерал Ахмед Хелми, помощник на министъра на вътрешните работи.

Интерпол е отказал да включи в "червения списък" Шафик, който сега живее в Обединените арабски емирства, а в родината си е обвинен в корупция, тъй като смята преследването му за политическо.  В края на февруари Кайро поиска от Интерпол да обяви за задържане бившия премиер, а от властите на ОАЕ - да го екстрадират в Египет. Шафик беше основният съперник на Мохамед Морси на президентските избори миналата година. Кайро иска да съди Шафик за присвояване на държавни средства и  змами с недвижими имоти и парцели, извършени по времето, когато е бил министър на гражданската авиация.

 

Сега

Прокуратурата се отчете с 5 безнадеждни дела за тока

За първи път от 2009 г. насам през април ще бъдат вдигнати доходите на всички пенсионери, а не само на отделни категории. И след увеличението обаче почти една трета от пенсионерите - 30.5%, ще продължат да получават по-малко от 200 лв. при официален праг на бедност 241 лв.

Вчера от НОИ обявиха, че са готови да изплащат по график от 8 април новите пенсии. Благодарение на индексирането пенсионерите с пенсии до 200 лв. ще намалеят от 826 000 до 674 000. 334 500 възрастни (15.2%) ще продължат да мизерстват със 150 лв., колкото става минималната пенсия. Досега тя беше 145 лв. и с нея преживяваха 365 000 възрастни. За да гарантира минимума на хората, чиято реална пенсия е по-ниска, държавата всеки месец дотира с около 16 млн. лв. НОИ. В същото време обаче прибира около 9 млн. лв. от хората, чиито пенсии са ограничени от тавана. С вдигането му от 700 лв. на 770 лв. броят на ощетяваните от максимума пенсионери ще намалее от 53 800 на 52 500, но делът им от 2.4% се запазва. За индексирането на всички пенсии ще отиват по 50.2 млн. лв. повече на месец.

 

Дума

5 наказателни дела в енергетиката

При проверката в енергийния сектор са констатирани нередности в дейността на ЧЕЗ, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Националната електрическа компания (НЕК) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съобщиха от прокуратурата вчера.

Образувани са 5 наказателни производства, заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката, която започна през февруари.

Първото дело е за виновни длъжностни лица в ДКЕВР. Второто е във връзка с непотърсен от държавата дивидент от ЧЕЗ. Третото е за умишлена безстопанственост след проверката в НЕК, четвъртото е след материали от ДАНС за Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК и на БЕХ. Петото е по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във връзка с проверка в ЧЕЗ.

Липсва адекватно, активно поведение и сме в условия на бездействие на ДКЕВР за важни обстоятелства и констатации, заяви от своя страна Камен Михов, председател на Върховната административна прокуратура (ВАП), ръководил екипа, извършил проверката в ДКЕВР. Установени са редица нарушения като разминавания в отчетите за приходите и разходите и занижен контрол, уточни той, цитиран от Mediapool.