Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич

Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич. Това показват данните от кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици „Зрънце любов“, която приключи на 31 март.

Големият синигер и полското врабче са най-честите посетители на хранилките в Добрич
Традиционната инициатива се организира от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Добрич, които тази зима поддържаха над 20 хранилки в Центъра за защита на природата и животните, градски парк Св. Георги, училищни дворове, детски градини и други части на града.

За подхранването на дивите пойни птици бяха използвани близо 1 тон слънчогледови и житни семена, дарени от зърнопроизводители от област Добрич и Сдружение Ловно рибарско дружество - Добрич. Друга част от семената бяха закупени със средства от дарители на БДЗП.

Тази година в инициативата се включиха и десетки добричлии, които поставиха хранилки за птици близо до своите домове.

За първи път в рамките на кампанията за подхранване на птиците бяха поставени и хранилки за кълвачи, разположени в Центъра за защита на природата и животните. За подхранването на кълвачите бяха използвани фъстъци, закупени със средства от дарители.

Всеки участник в „Зрънце любов“ имаше възможност да сподели информация за броя и видовете птици, които посещават хранилките в Добрич, чрез онлайн форма. Според събраните данни най-честите посетители на хранилките са големият синигер и полското врабче. Данни ще послужат за създаване на карта с видовете птици, които обитават Добрич.

Кампанията за зимно подхранване на дивите пойни птици в Добрич „Зрънце любов“ се организира за трета поредна година от БДЗП. Някои от дивите птици, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг – семената са скрити под снега, плодовете вече са изсъхнали, няма ги и насекомите, с които птиците се хранят. За да помогне на птиците БДЗП организира поставянето на хранилки в паркове, в зелени площи, пред обществени сгради и офиси.