Декларация на агитката на Добруджа във връзка с инцидента в Русе и последвалото наказание

Скандално отборът на Добруджа бе наказан с лишаване от домакинство за една среща, заради поведението на феновете си на дербито в Русе. В тази връзка жълто-зелената агитка разпространи позицията си по случая. Публикуваме я без редакторска намеса, както и писмото на фен на Дунав.

Декларация на агитката на Добруджа във връзка с инцидента в Русе и последвалото наказание
"Във връзка със случилото се на Градския стадион в Русе на 24 март 2013 г. и възникналите след това настроения в обществото, решихме да излезем с позиция относно събитията по време на футболната среща между отборите на Дунав Русе и Добруджа Добрич и наложеното наказание от Зоналния съвет на БФС-Варна.

Категорично възразяваме срещу наложеното наказание, като смятаме, че то е тенденциозно и в разрез с разпоредбите на БФС. Провокацията дойде от страна на русенските привърженици и то още преди второто полувреме на двубоя – на почивката. Тогава група от 7-8 човека с шалове на Дунав Русе дойде откъм тяхната агитка до самата ограда на сектора за гости и потърси обяснение от охранителите защо не ги пускат да минат през нашия сектор. Те настояваха да им бъде отворена портичката към пътеката, която прекосява сектора за гости в долната му част, където бяха окачени и нашите знамена. Сред тях имаше няколко младежи, но и няколко по-възрастни мъже, които очевидно търсеха конфронтация. В това време ние тъкмо подготвяхме димките за второто полувреме, като съгласувахме действията си с охранителната фирма, но освен разменените словесни пререкания ние не отвърнахме по никакъв начин на техния опит за физически контакт. На въпросната група не й беше позволено от охранителите да премине, което беше единственото логично действие в случая и те се отдалечиха обратно към техния сектор. Това беше първата провокация.

След началото на второто полувреме отложихме пускането на димките, за да влязат всички добруджанци, които бяха отишли до близкия магазин, защото в сектора за гости нямаше нито течаща вода, нито тоалетна, а сред нас имаше жени, деца и възрастни хора. Около 55-тата минута забелязахме група от около 10 човека със знаме на Дунав Русе, които прекосиха цялата трибуна вляво от нашия сектор, навлязоха в буферната зона /т.нар. „зона за сигурност” оградена с червено-бяла лента/ и приближавайки се започнаха да ни провокират и замерват със запалки и камъни. Не отричаме, че също имаме вина, защото няколко души се поддадохме на втората провокация и ги посрещнахме в буферната зона, но какво трябваше да направим? Очевидно никой от служителите на охранителната фирма нямаше намерение да се опита да ги спре. Ако се бяха приближили още, можеше да уцелят някое момиче, дете или възрастен човек. В този ред на  мисли ние защитихме сектора си, защото нямаше кой друг да го направи! 
 
Питаме:
1. Къде бяха охранителите на двубоя и защо допуснаха тази група да се доближи толкова много до сектора за гости?
2. Защо нямаше отворена каса за гостуващите привърженици и се наложи много добруджанци, които бяха дошли с коли, да се редят на единствената отворена каса пред централната трибуна, заедно с привърженици на домакините? След това те дори не се върнаха в сектора за гости, а побързаха да влязат на стадиона, защото срещата беше започнала. Не е тайна, че на стадиона влизаха хора до 30-та минута на първото полувреме заради огромните опашки пред касата за билети.
3. Защо беше позволено на привърженици на Дунав Русе да влязат на стадиона със стъклени бутилки алкохол и двулитрови пластмасови бири? По-късно те бяха използвани срещу нас, като бяхме замервани с  литрови стъклени бутилки от алкохол, които се пръскаха на парчета между нас (не ни се мисли какво щеше да стане, ако бяха уцелили някого), пластмасови шишета с бира, камъни, запалки, седалки (момчето от Добрич с отворената рана на главата пострада от цяла метална седалка, която беше хвърлена по него – това също ясно се вижда от репортажите и снимките). В подкрепа на твърденията има достатъчно снимков материал, който е приложен към останалите файлове.
4. Защо от ръководството на Дунав Русе не осигуриха достатъчно охрана на двубоя, който всички знаеха и говореха, че е рисков и с изключителен заряд? Толкова по-важни ли са парите спрямо здравето и сигурността на зрителите на срещата. Специално за гостуващия сектор се грижеха не повече от 3-4 възрастни охранители, които отговаряха за над 200 човека. В буферните зони нямаше никой, който да съблюдава за реда и да ограничава движението между привържениците на двата отбора.
 
В този ред на мисли настояваме да бъде сезиран БФС и да се преразгледа наложеното наказание за лишаване от домакинство. Негодуваме срещу факта, че ръководството на Дунав Русе си измива ръцете с привържениците на Добруджа и бяга от отговорност, като петни нас, отбора и града ни!
 
Обръщаме се и към ръководството на ФК „Добруджа 1919” с молба да не оставя нещата в сегашния им вариант и до последно да се бори за постигане на справедливо решение, а именно наказване на Дунав Русе с лишаване от домакинство!
 
Не може дори привържениците на Дунав Русе да признават вината на част от техните зрители (въпросната група от 10 души, която на два пъти потърси физически контакт с нас), открито да критикуват организацията на срещата (справка с форума на Дунав Русе на адрес: www.fcdunav.com/forum ), а от Зоналния съвет на БФС във Варна да излизат с толкова абсурдни и неадекватни решения. Нивото на българския футбол е стигнало дъното заради некомпетентни и корумпирани чиновници и ръководители! Крайно време е привържениците на футбола в България да покажат ясно, че повече няма да толерират това разсипване на спорта и своеволията на шепа продажници и родоотстъпници!

На вниманието на Зоналния съвет на БФС във Варна:
В рамките на настояшия футболен сезон в Североизточна „В” група клубът Дунав Русе вече е получил „последно предупреждение за лишаване от домакинство” за хвърлени предмети към терена на мача им с Черноморец Балчик, игран в Русе на 28 октомври 2012 г. (виж материала от сайта ruseinfo.net тук: http://www.ruseinfo.net/afish_16469.html ). А сега вместо да бъде наказан с лишаване от домакинство за последвалите инциденти на мача с Добруджа, Дунав Русе получава за ВТОРИ път „ПОСЛЕДНО предупреждение за лишаване от домакинство”. Парадоксално, нали...
В заключение добавяме и писмо, изпратено ни от 28-годишния Росен Л. /гражданин на Русе и привърженик на Дунав/, който на полувремето беше в сектора за гости, говори с привърженик на „Добруджа” и се снима за спомен с него, а след това седна да догледа втората част на мача в публиката на Дунав, непосредствено до мястото, където се разиграха грозните сцени. Не е тайна, че до този мач бяхме в много добри отношения с момчетата от агитката на Дунав Русе. Това още повече ни огорчава и насърчава да се борим истината да излезе наяве
!"
От привържениците на ФК „Добруджа 1919”
27.03.2013
 
rosen_l.__ruse_600 
Какво се случи между двете агитки на мача Дунав – Добруджа през моите очи
Искам първо да кажа, че досега винаги съм имал страшно положително и високо мнение за ултрасите на Дунав и може би то не трябва да се променя заради някакви пияни тъпанарчета, но нямаше как да не ми стане криво от постъпката. Иначе феновете ни са страхотни и го доказват на всеки баскетболен мач, на който създават уникална атмосфера.
Провокацията си дойде от НАША страна и не смятам, че е останал човек, който да не го е видял. Агитката на Добруджа си седеше в клетката, подкрепяше си отбора, правеше си хореография и не вярвам да имаше намерения да създава проблеми. Аз самият на почивката отидох там, тъй като имам много добър приятел сред тях, влязох в клетката, поприказвахме, снимахме се, посмяхме се и се разделихме с пожелания за стойностно второ полувреме. Малко след началото му 3-4 „фенчета“ на около 14-15 г. минаха зад гърбовете ни (бях седнал в сектора отляво на жълто-зелената агитка) и започнаха да дразнят хората в клетката. Добре си спомням - единият държеше двулитрова бирена бутилка и синьо знаме, изглеждаше доста пиян. След като провокираха добричлии, те не им останаха длъжни. Не знам как няколко от тях излязоха от клетката и наближиха сините, които вече бяха станали десетина. Тези от Добруджа бяха не повече от 3-4. Полицаи липсваха, а чичковците, които седяха да пазят около клетката по-добре, че не се намесиха, понеже сигурно щяха да пострадат най-много. Стана меле, при което сигурно още 20-тина сини фенове пробягаха половината стадион от агитката на Дунав, за да се включат в боя. Като цяло картинката беше доста неравностойна, което беше адски тъпото в случая. Ако ще се правим на мъже, поне да сме поравно, а не 30 на 4, примерно. Започна едно взаимно мятане на бутилки и факли, а по едно време се видя и откъсната метална седалка, с която от нашите замахваха към добричлии. Четох как фотографът, който беше на пистата, очевидно фен от Добрич, много грозно бил дърпал през оградата синия шал на някой от ултрасите на Дунав! Е, не - ще го гледа, при положение, че приятелят му е на земята под ритниците на 20 човека. Слава Богу се появи полицията и се намеси, заедно с разумни фенове и от двете страни, които се опитваха да разтърват биещите се. Въпреки писаното по медиите, не видях абсолютно никой арестуван. Сякаш всички си се разотиваха по местата, все едно нищо не е станало. В заключение мога да кажа – вина имаше и в двете страни, но Дунавци започнаха всичко, а Добруджанци се поддадоха. Може би най-големият проблем беше липсата на полиция. Ако ги имаше т.нар. „блюстители на реда“ около клетката нищо от това нямаше да се случи.
Без провокации не може, наясно съм, важното е да се вземат мерки и да им се реагира адекватно!

Росен Л. /28-годишен гражданин на Русе и привърженик на Дунав/
27.03.2013
 
butilka_31_600 
 
bireno_shishe 
 
metalna_sedalka_1_600
 
metalna_sedalka_2_600
 
metalna_sedalka_3
 
kamak_1
 
kamak_2_600
 
butilka_1
 
forum_dunav_priznanie_1_600
 
forum_dunav_priznanie_2_600
 
forum_dunav_priznanie_3_600