Предотвратиха нов опит за самозапалване, кабинетът ще дава енергийни помощи

Всекидневниците отделят място на социалните мерки, предприети от служебния кабинет.

Предотвратиха нов опит за самозапалване, кабинетът ще дава енергийни помощи

„Около 50 лв. ще е еднократната помощ за семействата с деца с увреждания, съобщи социалният министър Деяна Костадинова пред Дарик радио. Това ще е едната група, която кабинетът обсъжда да подпомогне. Работи се и за даване на 65 лв. еднократна енергийна помощ на част от бедните, каза Костадинова, но призна, че още няма яснота какво ще определи правителството като "най-уязвимите групи". В петък на националния съвет за тристранно сътрудничество се разбра, че конкретни мерки ще има в началото на април, когато те трябва да бъдат обсъдени от социалните партньори.
Тази седмица пък правителството, според Костадинова, започва да работи по методика за определяне на минималната работна заплата. Такава беше изготвена от предишния кабинет, но остана неприета покрай политическата криза. Синдикатите сега настояват за ново административно увеличение, но бизнесът е категорично против произволното определяне на най-ниското възнаграждение в страната..." - в. „Сега".


 

"Размерът на обезщетнията за майчинство нямат пряко въздействие върху раждаемостта, смята вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Според нея за увеличение може да се говори, ако се съкрати срокът, за който тези средства се изплащат. България е с най-дългия срок за изплащане на майчински, напомни тя в предаването "Седмицата" на Дарик радио. "Две годни откъсване от пазара на труда води до абсолютна деквалификация", смята тя. Костадинова уточни, че служебното правителство не може да взема решения по този въпрос . Цялостна политика по доходите, която това служебно правителство няма мандат да го направи, това са дългосрочни проблеми. В тези два месеца да определим най-нуждаещите се и да насочим ресурс към тях. Някъде административна граница трябва да бъде поставена.
Костадинова съобщи, че от следващата седмица правителството започва да работи по разработването на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Липсата му в момента води до несигурност. Според нея това е по-важно от автоматичното увеличаване на размера на това заплащане, за което настояват синдикатите.
По повод призива на премиера към бизнеса да прояви солидарност с хората в нужда, Костадинова каза, че държавата може да помогне на бизнеса с идеи за това в какво може да се фокусира тази солидарност. В момента се работело по няколко такива идеи. Според вицепремиера тази солидарност би могла да се изрази в корпоративната социална отговорност.
Във формирането на обществения съвет към социалното ведомство протестиращите трябва да излъчат по един представител от всички шест региона за планиране, каза още Костадинова..." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците продължават да следят гражданските протести в страната.

 

„73-годишен мъж се опита да се запали пред Президентството, съобщи БНР.
Той е заявил, че носи бензин и има намерение да се залее, но бил спрян от служители на столичната полиция. Инцидентът е станал около обяд. След това полицаите са отвели мъжа в Първо РПУ, където с него е разговарял психолог.
За момента не са ясни мотивите на мъжа.
В рамките на последния месец в България се самозапалиха петима души, четирима от които починаха, а един е в „Пирогов" с опасност за живота." - в. „Стандарт".

 

„Бдение със свещи имаше тази вечер пред президентството в памет на хората, които се самозапалиха през последните два месеца.
Събралите се отправиха призив това да не се случва повече.
Те опитаха да насочат вниманието на управляващите към проблема и да изразят недоволството си от безразличието им.
Група младежи се събраха спонтанно, провокирани от последния опит за самозапалване днес по обед пред сградата президентството..." - в. „24 часа".

 

„След месец и половина протести, днес в повечето градове се събират по по-малко от стотина души.
Протестиращи във Варна започнаха набирането на подписи за регистрация на "Демократична гражданска инициатива" за участие в парламентарните избори през май, предаде БТА. Днешният протест във Варна наброява стотина души, които с напредване на протеста се разделиха на две групи. Една част блокира движението по едното платно на централния булевард "Мария Луиза". Протестът ще завърши пред сградата на областната управа.
Партията, която получи подкрепата на координаторите на софийските протести Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, събира днес подписи в цялата страна.
Протестиращи в Добрич също се включиха в подписката, предаде кореспондент на "Дневник". Не всички обаче подкрепят участие в изборите. "Национална гражданска инициатива за обществен контрол" - Добрич, няма да участва в изборите и остава на улицата" обяви Пепа Рашева, която е сред неформалните водачи на протестите. В същото време представителят на "Демократична гражданска инициатива" Ивелин Иванов събираше подписи сред участниците в протеста за регистрация за участие в предстоящия вот...
В Пловдив един от протестиращите, който носеше маска с пера, я запали символично с аргумента, че народът дълги години е бил с маска, предаде "Фокус". Маската е била залята с одеколон.
Демонстрантите в града са няколко десетки, към които се очаква да се присъединят трийсетина рокери с мотори. Митингът е пред общината, а сред протестиращите репортерът на "Фокус" разпознава приятели на арестувания за палеж на сградата на ЕВН Георги Сарай.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов участва в протеста в града, предаде репортер на БТА. Там протестиращите са около 60. Предложено е следващата неделя всеки от участниците да приготви и изчете от трибуната своята собствена визия за развитието на общината и държавата. Много от участниците в протеста в Кюстендил изразяват недоволство от "еднаквите лица, които се показват по телевизията и медиите". Сред посочените са софийските координатори, които протестиращите в Кюстендил нарекоха "фигуранти и статисти в специална постановка, от която всички ще бъдем потърпевши".
Протестът в Шумен блокира за 15-ина минути пътя Русе - Варна..." - в. „Дневник".

 

„Протестите в страната продължават. Един от протестиращите срещу монополите в Пловдив - Иван Бояджиев, известен като "Дядя Ваня", се самозапали символично.
Пред Централна поща, където се събират протестиращите, кукловодът запалил снимката си и венецианска маска с пера, в знак на протест срещу самозапалванията у нас...
Няколко десетки рокери се отзоваха на призива за протест срещу драстичното увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Малко след 11 ч пред обичайния сборен пункт на местните почитатели на мотоциклетите се бяха събрали не повече от трийсетина недоволни от политиката на кмета Иван Тотев. Очаква се по-късно рокерското шествие да нарасне, като премине през някои от основните пловдивски булеварди и се присъедини към националния протест срещу монополите.
Около 150-200 души, разделени на няколко групички, се включиха в днешните шествия в София, организирани "Радикално крило на протестно движение" и ВМРО, съобщи bTV...
В същото време пред Народния театър инициираната от хората около Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев партия „Демократична гражданска инициатива" започна събиране на подписи за участие в парламентарните избори. Там се събраха около 50 души. Подписи за новата формация се събираха и в други градове на страната,
Малко преди 12 ч трите групи демонстранти се срещнаха пред Президентството.
Стотина души се събраха на протест във Варна. Пред общината в морския град недоволните отново поискаха оставките на общинските съветници и областния управител Коста Базитов.
Неформалният лидер на протестите във Варна Иван Петров от днес събира подписи за регистрирането на партия „Демократична Гражданска Инициатива". Новата формация има амбициите да участва в предстоящите парламентарни избори..." - в. „Труд".

 

„С пукване на черешово топче и звук на тъпани премина обединеният протест пред ЦИК в столицата, предаде БГНЕС.
Протестът се състоеше от три обединени лъча на група протестиращи и пред ЦИК се събраха над 200 души. Почти всеки от тях обаче развяваше национален трибагреник. По време на протеста на няколко пъти бе споменато името на футболната легенда Христо Стоичков, който беше обявен от един от протестиращите - Димитър Несторов за "срам за българския спорт и купен от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров". Янаки Ганчев от Движението на протестиращите от Орлов мост обяви, че протестиращите ще продължат и утре пред ЦИК, но с цел упражняване на натиск за пускане в експлоатация на 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".
Един от протестиращите Мирослав Паскалев - Зорец, участващ в гражданските протести от началото на борбата срещу промените за паркирането в София, призова за разбиване на всички монополи и създаване на единствения възможен естествен монопол - този на гражданите." - в. „Сега".

 

Същевременно вестниците поместват публикация за несъгласието на студентите с провъзгласяването на Христо Стоичков за лице на техния протест от страна на Националното представителство на студентските съвети.

 

„Футболната легенда Христо Стоичков направи неуспешен опит да оглави протестиращи студенти. Драмата с обявяването на Стоичков за лице на протестите започна в събота, след като бившият футболист говори пред представители на студенти в столичната зала "Арена Армеец". Той обяви, че е съгласен да стане лице на протеста, но няма амбиции за политическа кариера. До заветната зала, която по-рано искаха и други протестиращи, се добра Националното представителство на студентските съвети, което е известно с това, че много рядко защитава интересите на студентите.
Събитието беше добре организирано - разбра се, че са докарвани хора с автобуси, присъстваха и хора, отдавна надхвърлили студентска възраст. Сред публиката, запълнила около 1/4 от всички 15 000 места, се виждаше плакат с надпис "Ицо, Петрич се гордее с теб". Първоначално се появиха слухове, че зад събитието стои станалият известен със скандални лобистки поправки депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Впоследствие самият Стоичков заяви, че е платил за залата, но отказа да назове сумата. "Договорът е сключен в четвъртък. Той е между Национална спортна база и НПСС", заяви пред "Медиапул" пресаташето на "Арена Армеец" Красимира Апостолова. По думите й еднодневният наем варира между 10 и 12 хил. лв., но парите не са преведени от Стоичков, а от НПСС. Впоследствие от организацията потвърдиха, че сумата им е била дадена от бившия футболист.
Още в събота студенти от различни университети реагираха остро на проявата и се разграничиха от НПСС. Вчера те написаха и отворено писмо, в което заявиха, че не желаят организацията да ги представлява..." - в. „Сега".

 

"Категорично заявяваме, че не признаваме легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС).
Това заявяват в отворено писмо студенти и възпитаници на българските университети. Те се разграничават от избора Христо Стоичков да бъде "знаме" на студентските протести.
"Ние не желаем студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация.
Тя е неспособна да защитава общите студентски интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите с организирането на събития и изказването на позиции, които са в пряк разрез с академичността и студентските интереси", се казва в позицията.
Годишният бюджет на НПСС се формира от 10% от бюджетите на всички студентски съвети в българските университети. От своя страна бюджетът на студентските съвети се формира от 1% от студентските такси.
Студентски съвет на СУ например внася "членство" в размер на 10 000 лв. Като се има предвид броят на родните вузове, бюджетът на НПСС само за една година доближава сумата от половин милион лева..."  - в. „24 часа".

 

„Според тях нито един обикновен студент няма възможност да прегледа за какво реално се изразходват средствата на организацията, защото финансов отчет на дейностите липсва. Освен това най-масовите студентски протести никога не са били организирани от тази казионна организация, а са били дело на неформални студентски групи и студентски организации около каузи.
Заради липсата на обратна връзка със студентите НПСС е дълбоко непозната за огромното студентско съсловие.
"Смятаме за ненужна и вредна за цялата студентска общност узаконената легитимност на тази организация. От цялото й съществуване досега тя е доказала само едно: няма моралното право да се изразява от името на студентите в България, още по-малко от името на гражданското общество.
Ние, долуподписалите се студенти и възпитаници на университетите, НЕ признаваме НПСС и изборът й за водач на студентите - г-н Христо Стоичков. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата", се заявява в писмото." - в. „Труд".

 

Предизборната кампания също е сред темите на вестниците в понеделник.

 

„Предизборната кампания се открива на 12 април и приключва в 24 часа на 10 май, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Обещанията ще се дават на български език. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.
Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, решиха още членовете на Централната избирателна комисия." - в. „Стандарт".

 

„Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април - тридесет дни преди изборите...
Самото гласуване е на 12 май.
Кампанията ще се води на български език, а гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците могат да агитират на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги - печатни и електронни медии. Социалните мрежи като Facebook и Twitter, както и личните блогове не се смятат за медийни услуги.
На всеки агитационен материал трябва да пише от чие име се издава. Поне 10% от лицевата площ на материала трябва да е заета от съобщение, че търговията с гласове е престъпление.
Извън времето на кампанията е забранено поставянето на предизборни материали по републиканската пътна мрежа и общинските пътища, пише още в решението.
До 11 май могат да се регистрират застъпници в районните секции, посочва друго решение ЦИК от събота. За целта е необходимо предложение по образец, подписано от представляващия партията или коалицията. Застъпниците трябва да са пълнолетни, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание за лишаване от свобода. Те обаче не могат да бъдат придружители при гласуване на избирател с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването.
Една кандидатска листа може да бъде представлявана от един застъпник в една избирателна секция в изборния ден, като общият брой на застъпниците на всяка кандидатска листа на партия, коалиция от партии и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район." - в. „Дневник".