Енергиен ултиматум за България; 340 лв. заплата скара синдикатите и бизнеса

Преглед на печата: Янев дава 16 кметове на прокуратурата за корупция; БСП: ГЕРБ увеличиха със 100 % безработицата

Енергиен ултиматум за България; 340 лв. заплата скара синдикатите и бизнеса
Труд

Енергиен ултиматум за България

Австрийската ЕВН заплаши да даде България на международен арбитражен съд. Това стана ясно от съобщение на компанията до медиите днес.
Причината - дъщерното дружество на ЕВН у нас, което доставя ток в Югоизточна България, е натрупало загуби от 100 млн. лева заради изкупуваната зелена енергия на преференциални цени в съчетание с натиска на регулатора върху тарифите на доставчика.
Австрийците ще изчакат от 3 до 6 месеца с надежда, че нещо ще се промени, преди да се обърнат към съд.

24 Часа

Райков: Изявленията на Михаил Константинов са недопустими

Премиерът на служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков се срещна с председателя на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Двамата обсъдиха дейността на дружеството до момента.
На срещата министър-председателят определи като категорично недопустими изявленията, направени от проф. Константинов по повод политическите конфигурации, които той не би подкрепил.

Стандарт

340 лв. заплата скара синдикатите и бизнеса


Лют спор за минималната заплата ще се заформи на заседанието на тристранния съвет в петък. Синдикатите твърдо настояват най-ниското месечно възнаграждение да се вдигне с 30 лв. до 340 лв. от 1 април като мярка за намаляване на социалното напрежение. Работодателите пък предупреждават, че ако това се случи, много малки и средни фирми ще бъдат принудени да съкратят нискоквалифицирани работници и така ще се утежни още повече положението на хората, които не могат да си платят тока и парното.
От септември 2011 г. до момента най-ниското месечно възнаграждение е увеличено с близо 30% - от 240 на 310 лева. Пореден ръст от 1 април означава скок от 42%, изчисляват от работодателските организации.
 
Дума

БСП: ГЕРБ увеличиха със 100 % безработицата

Само за 3,5 г. Бойко Борисов успя да постигне 100-процентово увеличение на безработицата, което е тъжен рекорд за цяла Европа. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Социалистите представиха своите мерки за нова социална политика и преодоляване на катастрофичното наследство на ГЕРБ.
"Само за 3,5 г. управление ГЕРБ съсипаха доходите на българите, тяхната работа, толкова много, че цял мандат няма да е достатъчен, за да върнем и заетостта, и доходите като покупателна способност на нивата от 2009 г.", коментира соцлидерът. Станишев припомни, че в своята политическа рамка БСП пое ангажимент за създаването на 250 хиляди работни места.

Новинар

Янев дава 16 кметове на прокуратурата за корупция

Лидерът на РЗС Яне Янев дава 16 кметове на прокуратурата. Поводът са сигнали в комисията за борба с корупцията по високите етажи, която той ръководеше в 41-то НС. Всички те са за корупция в съответните общини.
В някой от тях се твърди за връзки между кметовете със съдии, политици и дори покровителство от дадени партии. Янев отказа да коментира до колко тези сигнали са достоверни, но призова прокуратурата да си свърши работата.
Единият от тях е срещу бившия вече кмет на Варна Кирил Йорданов. Според тях той е ощетил общината с над 1,5 млрд. лева.