"Под дъгата": Цветно и ярко представление с импровизирани кукли

Добричкият куклен театър създаде постановка по стихове на патрона си – Дора Габе, за втори път в 50-годишната си история. „Под дъгата” е посветена на 125 години от рождението на поетесата. Другата постановка „ За нас, малките” е реализирана през сезон 1995/96 г. Сценографът Ели Качулева е приемственото звено от миналия в новия спектакъл. Останалите в екипа са Велма Кирова – режисьор и музикален подбор и Румен Куртев – втори режисьор. Премиерата е утре, от 18 часа.

"Под дъгата": Цветно и ярко представление с импровизирани кукли

 p3180003_600


 

Новият спектакъл е породен от идеята да не звучи архаично на съвременните деца. Благодарение на новото попълнение на трупата - Велма Кирова (позната на публиката с дипломната си работа „Пук” по Валери Петров),  куклите са решени в импровизационен план, което много добре пасва на тазгодишната концепция на театъра, съобщи директорът на ДКТ „Дора Габе” Петър Петков. Актьорите боравят само с дунапренови ленти, които оживяват в ръцете им и пресъздават различни образи. Шестте спектакъла, които ще реализираме тази година е с различна система кукли, така че импровизираните кукли в тази постановка допълват много добре марионетките, петрушките, явайките и меките кукли, които ще използваме в другите представления. Целта е нашите деца да видят разнообразието от системи кукли и възможностите на кукления театър в тази посока, сподели Петков.   

 

p3180005_600 

 

Много цветно и ярко представление обещава постановчикът Велма Кирова. Тя е подбрала материала за куклите, които ще търпят различна метаморфоза превръщайки се от охлюв в птица, напр., за да предизвикат детското въображение. Текстът на спектакъла включва 20 от най-популярните стихотворения за деца на Дора Габе. Те са подбрани по няколко критерия, съобщи младата режисьорка. Първото и най-важно нещо е да има заявка за ситуация в тях, т.е. театрален елемент. Интересните персонажи са не по-малко важна част за подбора. Част от заглавията са: „Екскурзия”, „Баба”, „Лакомник”, „Комари”. Историята се разказва от клоуни, а движещото звено в нея е книгата и стихчетата от нея оживяват чрез импровизираните дунапренови кукли.


Целта на представлението, както го е усетила Ели Качулева, е да провокира творческото мислене на децата, чрез изразни средства, които са им най-близки. Стремежът на екипа е, чрез тази цветност и радостност на картината, все пак да се постави началото на една ценностна система, която те потапя в доброта към животните, към природата, към семейството, а оттам и към родината като цяло. Желанието ни е да провокираме децата към добродетели, чувствителност към красотата със съвременните средства на театъра, които са в унисон с мисленето на следващите поколения деца, сподели още Качулева.