Строители издъниха "Тракия"; Ловеч разделен за Борисов - от "мутра" до "бра

Непосилни вноски по 3000 лева на месец накарали Тепавичаров да убие семейството си

Строители издъниха "Тракия"; Ловеч разделен за Борисов - от "мутра" до "бра

24 часа


Брендо в Италия: Не знам кой отвлече дъщеря ми

"Не знам кой отвлече дъщеря ми Лара. Никой не се е свързвал с мен, за да иска откуп за свободата й".

Това е заявил Евелин Банев-Брендо в затвора в Италия по време на разпита му, проведен от български прокурор във връзка с отвличането на 10-годишната Лара Банева, научи "24 часа" от запознати с разследването. Както главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в събота, наш обвинител е посетил Брендо в Милано в края на миналата седмица, за да вземе показанията му за отвличането на детето. Банев бил много притеснен за дъщеря си. Говорил повече от час с българския прокурор, но твърдял, че не подозира конкретно някого от неговите международни "бизнеспартньори" да е свързан с похищението.

 

24 часа

Непосилни вноски по 3000 лева на месец накарали Тепавичаров да убие семейството си

Непосилните месечни вноски по кредити са причина серж. Георги Тепавичаров да убие семейството и себе си. Няма данни за любовни драми и ревност. Това съобщиха за "24 часа" от пловдивската военна прокуратура, където се води разследването.

Съпругата Николина е имала на свое име 3 заема към банки за общо 235 000 лв. Разследващите намерили в тефтер вносни бележки за по 3000 лв. на месец, плащани от 2008 г.

Последната квитанция била за декември м.г. Кредитът е отпуснат до 2018 г. От септември - октомври фамилията е изпитвала затруднения в погасяване на дължимата сума.

Тепавичарови влизали от борч в борч - искали пари назаем, връщали ги, после пак се налагало да търсят.

 

Труд

След далаверата на БСП - и вагоните на ГЕРБ са нередовни

Тридесетте спални вагона, които правителството на ГЕРБ купи от турската компания "Тювасаш", не могат да получат евросертификат, тъй като в тях има стари части и елементи, за които липсват документи, че отговарят на изискванията на ЕС.

Талигите им са френски модел от 70-те години на миналия век. Има проблем с ел. инсталацията, а също така липсват документи за спирачната система и горимостта на материалите в купетата, твърдят източници на "Труд". Тридесетте вагона бяха купени за около 66 млн. лева през есента на 2010 г., когато министър на транспорта бе Александър Цветков, а шеф на БДЖ - Пенчо Попов.

 

Труд

Ловеч разделен за Борисов - от "мутра" до "браво"

На Сирни заговезни Ловеч посрещна Бойко Борисов с два митинга - единият го освирка, а другият го обсипа с възхвали.

Първото сборище бе пред входа на местната Гимназия за чужди езици "Екзарх Йосиф I", където Борисов инспектира градежа за близо 1 млн. лв. на модерна Спортна зала. Към 30-ина младежи стискаха позиви срещу управлението на бившия премиер и изпратиха кортежа му с викове "Ууу!"

 

Стандарт

Плащаме на хазната без банкови такси

Банките вече няма да ни скубят с такси, когато плащаме на хазната. Служебният кабинет ще постави ПОС терминали на всички държавни и общински гишета. Поели сме ангажимент и ще го направим, заяви пред "Стандарт" вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя припомни, че има приета наредба и сключено споразумение със 17 банки. "Това ще е изключително улеснение, а не както е в момента - да плащат услуга за 1 лев и още 4 за превод на банката", каза Захариева. Кабинетът на Марин Райков ще положи максимални усилия и за по-бързото въвеждане на електронното правителство. "Ще набележим за начало 50-100 услуги, които са най-често използвани и създават най-много проблеми на бизнеса и гражданите", обясни Захариева.

 

Стандарт

Строители издъниха "Тракия"

Пътуване до морето по изцяло завършена магистрала ще ни се размине и това лято. И Господ да слезе, няма как да завърши последната отсечка между Ямбол и Карнобат до 31 май, категорични са пътни експерти. Въпреки обещанията от страна на изпълнителите, че ще работят денонощно, трасето няма как да бъде изградено до началото на лятото. Към момента от общо 49-километровия участък са направени и пуснати в експлоатация 16 км. Останалите 33 км са без асфалт и циментова стабилизация.

Шест от 9-те компании в сдружението "Тракия IV", което изгражда магистралата, са свързани с бизнесмена Васил Божков. Водеща след фалита на "Мостстрой" и затрудненото финансово положение на "Холдинг пътища" е "Пътностроителна техника", собственост на бизнесмена.

 

Монитор

Ученици варят пико на тавана

Ученици произвеждат един от най-коварните синтетични наркотици, известен като пико, вече в домашни условия. Тийнейджърите оборудвали тавани с епруветки, колби и стъклени съдове, които купували от ведомствени книжарници. Следващата стъпка била да открият една от основните съставки за синтеза - ефедрин на ампули. Въпреки че медикаментът се продава само с рецепта, защото е важен елемент при производството на синтетична дрога, фармацевти си затваряли очите, когато ученици отивали да си купят. По тази схема действала разкрита от ловешките антимафиоти минилаборатория, действала с участието на две ученички на 18 г.

Според статистиката на СДВР за последните 3 г. все повече деца стават дилъри. „От общо 641 разкрити престъпления, свързани с наркотици, през 2012 г. в 178 са участвали непълнолетни.

 

Преса

Протестите вече раждат граждански сдружения

Протестиращите, които се събраха пред сградата на икономическото министерство в София, се разцепиха. Около 11 часа пред МИЕТ имаше няколко десетки граждани, когато по мегафона започнаха да говорят хора, които се обявиха за ''радикално крило'' на протестите. Докато говорещите от т.нар. "радикално крило" посочиха, че са организатори на протеста, някои от събралите се ги питаха кои са те, какво искат като видимо не ги припознаваха като организатори. В същото време няколко души, познати вече като лица на протеста - Янко Петров коментира, че се правят опити за подмяна на протеста.

"Сега някакви радикални движения пускат уведомление, естествено преди нас, за 11 часа на същото място, за да могат да грабнат народния глас. Ние сме тук, за да покажем, че борбата не е спряла - докато хората си правят кръгли маси, ние работим", каза Янко Петров.

 

Сега

Университетите не са единни в исканията за вдигане на таксите за обучение

Държавните университети са раздвоени по въпроса за увеличаването на таксите за обучение на студентите. Средното поискано увеличение варира от 8 до 33% и е заявено в министерството на образованието от около 16 от общо 33 висши училища (без военните университети), показа проверка на "Сега".

Двата най-големи университета - Софийският и УНСС, бяха сред първите, обявили промяната. После СУ отмени решението си след еднодневен протест на студентите. В УНСС също имаше протест, но ректорското ръководство не е склонно да отмени решението си и затова преговорите продължават. Без промяна остават таксите за обучение в Техническия университет - София, Лесотехническия университет - София, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", ХТМУ и медицинските университети.

 

Дума

Освиркаха Бойко Борисов в Ловеч

С викове "У-у-у!" и "Защо бягаш?" младежи в Ловеч посрещнаха бившия премиер пред гимназията за чужди езици. Борисов пристигнал с джип, управляван лично и не спрял при протестиращите, които носели плакати с лика му и надписи: "Той е виновен за всичко", "400 000 безработни заради него", "Забрани тютюнопушенето, унищожи заведенията", предаде БГНЕС.

След като Борисов влязъл в двора на училището, младежите се развикали "Защо бягаш" и "Защо го пазите, той е бивш" към полицаите, които затворили оградата на училището. Борисов избягал и на излизане, без да спре, а хората продължавали да скандират: "Къде бягаш, мутра такава?!".

На транспарантите, с които бил посрещнат в Ловеч бившият министър-председател, пишело: "Над 40% от младите хора са безработни", "Кой назначи Митко Каратиста в ЧЕЗ със заплата от 35 хиляди", "Бойко, защо избяга, без да ни решиш проблемите", "Буда, къде са ни парите", "Какво стана с Мишо Бирата?".

Борисов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов тръгнаха на избори от Ловеч, посещавайки новостроящия се храм "Свети Кирил и Методий", за който партията им отпусна общо 600 000 лв. от държавната си субсидия.