Днес е Сирни Заговезни

Днес православните християни отбелязват празника Сирни Заговезни, известен още като Прошки или Прочка

Днес е Сирни Заговезни

Според православния канон денят се нарича Неделя Сиропустна. Това е последния ден, в който вярващите слагат на трапезата си млечни храни, след което до Възкресение Христово не се консумира нищо, което е с животински произход. Младите искат прошка от по-възрастните, децата от родителите. Смисълът на поста е духовното пречистване, затова въздържанието е свързано не само с отказ от определени храни, но и с духовно смирение.


 

Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве.

В неделя се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Фолклорен празник „Сирни Заговезни“ започва в 16.30 часа днес в Стария Добрич, пред часовниковата кула.  В програмата са включени Кукерски игри и ритуалите  „Хамкане” на халва, хвърляне на стрели, прескачане на огън и   Сирнишко хоро. С участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов, музикален ръководител на ПФА Живко Желев.