Марин Райков: Екипът на служебното правителство ще бъде работлив, а не бъбрив

Можем да управляваме и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората, заяви премиерът на служебното правителство

Марин Райков: Екипът на служебното правителство ще бъде работлив, а не бъбрив
„Ние не сме партийно правителство, но не сме и антипартийно правителство. Защото ние вярваме в ценностите на представителната демокрация, които са в основата на съвременната европейска цивилизация. Ще държим на приемственост по отношение на направеното досега в областта на инфраструктурата, археологията, културата и другите области, в които бяха постигнати определени резултати. Ще търсим резерви за един по-социален подход, за да подчертаем една бъдеща политика на доходите, която със сигурност няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде поне начален отговор на очакванията на хората от най-уязвимите категории.” С тези думи министър – председателят на служебното правителство Марин Райков встъпи в длъжност в Министерския съвет.

Служебният премиер съобщи, че новото правителство има намерение да направи към Министерски съвет изборен борд, „в който, включително с политическите партии, да имаме един по-конструктивен обмен; да видим по какъв начин да организираме изборите така, че резултатът от тези избори действително да бъде не само признат, но да няма никакво съмнение относно начина на самото провеждане”, подчерта г-н Райков. Той обясни, че още днес ще потърси диалог с ръководителя на втората по численост в парламента политическа сила, а след това и със следващите, за да може идеята, за изборен борд, да бъде реално организирана и да не бъде възприета като някаква пропагандна инициатива. „Естествено ще търсим начини да се отворим и към мнението на хората извън партийните среди, включително сред част от протестиращите и с други представители на голямото мнозинство от българския народ”, коментира още Марин Райков. „Държа да кажа, че ние можем да управляваме и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората”, подчерта още г-н Райков.

Министър – председателят на служебното правителство благодари на досегашния премиер Бойко Борисов за работата му, като му даде лична оценка, за начина по който беше върнат мандатът на досегашния кабинет. „Вие доказахте, че сте силен, а не силов политик, като създадохте условия народът да бъде чут отново”, каза Марин Райков и допълни:„Сега г-н Борисов, е наш ред да организираме демократични и прозрачни избори. Уверен съм, че като партиен лидер ще помогнете да установим един спокоен, градивен диалог;  да проведем едно спокойно състезание между партийни платформи и проекти, които трябва да отговорят на очакванията на гражданите; които трябва да са убедителни и които трябва да върнат надеждата сред българите.”

В Министерския съвет служебният премиер се обърна към представителите на медиите с думите: „Вие сте това, което една нация говори сама на себе си. Ако вие не ни помогнете да мобилизираме българския народ за излизане от този нелек момент, страхувам се, че това може да направи задачата ни още по-сложна.” Пред журналистите Марин Райков изрази надежда, че новият екип ще  бъде „работлив, а не бъбрив”. „Той ще има комуникационна култура с вас, медиите, но той трябва да бъде оставен да работи. Аз много разчитам на вас и на вашата подкрепа. Много разчитам на вашата независимост, както от властта, така и от други източници”, добави премиерът.