Осветлиха сделката за продажбата на тръби на ВиК

Становище на ВиК Добрич ЕООД относно ситуацията с обект “Водоснабдяване на град Добрич от терасата на река Дунав“ беше публикувано от принципала на дружеството - Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Осветлиха сделката за продажбата на тръби на ВиК
Обектът представлява довеждащ водопровод с целева дължина от около 90 км, който има за цел да осигури алтернативно водоснабдяване на град Добрич от група сондажи в област Силистра в непосредствена близост до р. Дунав.

Строителството започва през 1980 г. в ситуация, в която потреблението на вода на клиентите на ВиК Добрич е повече от 2 пъти по-голямо от настоящата консумация, която за 2012 г. възлиза на по-малко от 8 милиона м3 за цялата област. Строителството е прекратено през 1988 г. с решение на МС, поради липса на финансиране.
 
Частично продължаване на строителството е направено в периода 1990 – 1993 г, когато обектът е прехвърлен от Водоканалинвест ЕООД към ВиК ЕООД - Добрич. След това строителството окончателно е замразено.

Към настоящия момент, може да се каже, че:
 -    Питейно-битовото водоснабяване на гр. Добрич (и всички останали потребители на ВиК Добрич ЕООД) не изисква водни количества от този обект. Водните количества, основно от магистрални водопроводни системи Шабла и Приморци, обезпечават необходимите 38-40 хил.м3/ден.
 -    Голяма част от положените тръби са разграбени през годините, като заснемане през 2012 г. показва налични тръби от около 43 км;
 
През последните години ВиК Добрич ЕООД е в лошо финансово състояние. По все още неокончателни резултати дружеството ще приключи финансовата 2012 г. на загуба надхвърляща 200 хил.лв. Дружеството страда от хронична липса на инвестиции и средства за оборотни нужди, както и често изпада в неизпълнение на срокове за плащане на дължими суми към търговски доставчици и др. В резултат на това през септември 2012 г. бе преустановено и електро захранването от регионалното ЕРП. Всичко това обуславя мярката продажба на обекта с цел оборотно/инвестиционно финансиране на дружеството. Именно подобни аргументи са изложени в исканото от МРРБ разрешение за продажба от страна на ВиК Добрич на 10.01.2013 г. Решението, потвърдено на експертен съвет на МРРБ от 14.01.2013, дава зелена светлина за продажба на обекта от Софийска Стокова Борса.

С цел коректна оценка на стойността на обекта ръководството на ВиК Добрич (при двама различни управители) предприе две експертни оценки. Те са направени съответно през октомври 2012 г и януари 2013 г. Нетната стойност (цена от реализиране на обекта за скрап – разходи за демонтаж) варира от 800 хил.лв. до 1.5 милиона лева, като разликата се дължи на различни оценителски методи и различна стойност на приходите и разходите.

Самото общо тегло на обекта зависи от редица фактори, основно нивото на корозия, възможността определени участъци да бъдат оползотворени или не и др. С цел гарантиране на интереса на продавача, ВиК Добрич, в договор с борсов посредник, изисква минимална цена от 1.1 млн. лв. и краен договор с купувач, при който цената е обвързана с количеството реализиран материал, т.е. цена на тон скрап, а не цена на целия обект.

На сесия на ССБ на 30.01.2013 г е реализирана сделка на продажна цена от 0.108 лв/кг нето при индиактивно тегло от 12 000 т, т.е. продажна цена от 1 300 080 лв.

При реализиране на приходите от продажба в месеците, започващи от февруари 2013 г, се очаква тези средства да подкрепят паричния поток на компанията в най-трудните зимни месеци. Към момента (11.03.2012 г) в компанията е постъпила гаранция от 3%, както и първа вноска от 200 000 лв.

Смятаме, че начинът, по който са продадени останалите тръби от някогашния обект е възможно най-прозрачен и гарантиращ интересите на държавата и потребителите на ВиК Добрич, съобщават от МРРБ. Повече от 2/3 от тръбите и съоръженията са безогледно разграбени в предходни години, допълват от ведомството.

Постигнатата цена от 0.108 лв/кг е по-ниска от пазарните нива за кг скрап (40-45-50 стотинки/кг) поради високите разходи за изкопни дейности и демонтаж (дълбочина от 1.5 до 3 м), обезщетяване на собственици и арендатори на земеделска земя (около 250лв/декар), през която минава обекта, разходи за обратна засипка и рекултивация и др. Всичко това е заложено в договора, като цената е нетна, т.е. непредвидени разходи са за сметка на купувача.