Протестите продължават, Рашидов предупреждава за военно положение

Протестите в страната и исканията на протестиращите остават водеща тема за всекидневниците.

Протестите продължават, Рашидов предупреждава за военно положение

„Инициативен комитет от 7 души ще следи работата на държавните регулаторни органи. Трима от тях ще са от София, а останалите от Варна, Габрово и Враца. Това решиха 70 представители на инициативните комитети от 35 града, които се събраха в Габрово. Миналата седмица хората около Янко Петров и Ангел Славчев бистриха исканията си в Сливен.
На три различни места в страната имаше форуми на протестиращи. Освен в Габрово дебати се водиха и в Пловдив и в София. Но протестите продължават и днес. Сборният пункт в столицата отново е в 11 ч пред Министерството на икономиката.
Целта на организаторите на сбирката в Габрово, която беше пазена в тайна до последния момент, е пряк граждански контрол върху държавните регулаторни органи. Седмината, или "Великолепната седморка", ще следят дали се спазват гражданските искания от новото Народно събрание. "На този етап партия няма да бъде учредявана", каза Ангел Славчев. Кръглата маса в Габрово поиска още да има 50% граждански контрол във всички държавни и общински органи, да се сложи край на тайно сключени договори и да има пълна прозрачност на управлението. "Искаме наши членове да участват в Обществения съвет към МС, понеже не сме експерти, ще излъчим хора, които да участват в този съвет. Нашата работа ще бъде да пляскаме по ръцете управляващите, за да не забравят, че са ги избрали хората", каза още Славчев. Протестиращите се обединиха и около решението за независима съдебна система, тъй като в този си вид тя била крайно неефективна. И поискаха гражданите да избират съдиите. Все още няма решение дали хора от инициативния комитет възнамеряват да участват в следващите избори. Бунтовниците щели да настояват за техни представители в избирателните комисии. Преди обаче организаторите да обявят своите искания, срещата в Габрово беше обвита в пълна мистерия.


В Пловдив пък около 30 представители на пловдивския бизнес се обединиха срещу високите местни данъци и такси. Срещата бе в хотел "Интелкооп" в Кючук Париж. Според присъствалите основният проблем за местните предприемачи е ръстът на налозите за бизнеса. Бизнесмените подкрепиха и основните искания от последните седмици - премахването на монопола на ЕРП-тата и промяна на избирателната система. И решиха да напишат декларация до президента Росен Плевнелиев.
През това време в София създателите на гражданския комитет "Орлов мост - за промяна" се събраха на шествие. Начело на т.нар. политически борд бе Янаки Ганчев. Според него това е следващата стъпка след протестите и така ще могат да бъдат следени действията на парламента и да им се дава отпор. Комитетът обаче със сигурност няма да прераства в партия, подчерта Ганчев.

Ганчев обяви, че приема членове на различни политически сили, тъй като "и те са хора, и те плащат ток". Разцеплението между протестиращите обаче продължава с пълна сила. Участниците в инициативния комитет в София обявиха присъствалите на срещата в Габрово за отцепници и предатели.
И в София паметта на Пламен Горанов бе почетена с минута мълчание. И поискаха монумент на варненския Ян Палах." - в. „Стандарт".

В. „Сега" цитира мнението на министър на културата в оставка Вежди Рашидов за протестите:
"На протестиращите са били платени "сериозни пари", тъй като са носили хубави плакати и са били облечени добре. Парите може да са били осигурени от мафиите в енергетиката, наркоразпространението и фармацевтиката.
Това сподели министърът на културата Вежди Рашидов в Брюксел, цитиран от БТВ. Рашидов попита с какво се издържат протестиращите. "Кои имат пари? Така наречените мафии. Те могат да бъдат енергийни, нарко, медицински и лекарствени. Където бръкнете, има схема за печелене на големи пари. На милиони и милиарди. И оттам идват някакви средства", каза той.
„Много ме притеснява улицата, трябва всички да помогнем улицата да се успокои. Ако слушате посланията на митингите, това не са послания на хора, които могат да управляват България, жал ми е за страната", добави той.
Според него най-къс е животът на анархията, а след нея идва военно положение, като въпросът е да не го допуснем.

Запитан дали наистина вижда опасност от военно положение в България, Рашидов отговори: "Анархията води до това. Вие виждате ли, че в момента идва ред на Плевнелиев, искат му оставката!"

Отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо също е сред темите с продължение на страниците на всекидневниците.

„Почеркът на похитителите, отвлекли преди 5 дни дъщерята на Евелин Банев-Брендо, определено не е същият като този при предходните отвличания, извършени от групата на „Наглите". Такова мнения изказа пред bTV Николай Радулов, бивш секретар на МВР от края на 90-те години и настоящ експерт по национална сигурност.
Според него причината за похищението по всяка вероятност не е искане на откуп, заради разликите между сегашното отвличане и тези на групата на „Наглите".
„Отвличанията на „Наглите" започваха тихо, стремежът беше да не се забележи, че има отвлечени, за да може да се иска тихомълком подкуп от роднините. Сегашният случай е много драстичен, така не се действа като се иска откуп, защото извършителите попадат веднага под лупата на МВР. Нетипичното е стрелбата, наглото отвличане посред бял ден - в близост до охраняван национален обект, пред къща с няколко камери, както и сред къщи все на богати хора, всяка от които има охрана", обясни Радулов.
Той допълни, че при похищения с финансова цел е нормално искането на похитителите да се предяви до две денонощия. В случая е минало доста време, което също говори, че по-скоро целта е Брендо да бъде притиснат по някакъв начин, изтъква експертът.
„Не казвам да не се мисли в посока искане на пари, но има и други варианти. Все пак дейността на Брендо е обширна - трафик на наркотици, пране на пари. Има и друго, което остава в страни - той през последните години посредничи при изкупуване на големи комплекси по Слънчев бряг от името на руски групировки и олигарси. Затова смятам, че той или дължи на някой пари, или се опасяват, че ще заговори по някои от темите, по които би могъл да заговори и затова искат да го притиснат", каза още Николай Радулов.
За отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, Лара, той каза, че колумбийска връзка не е много вероятна. „Твърде далеч сме от Колумбия да се направи поръчка оттам и да се извърши тук, е абсурдно. Сплашването е задължителен елемент, това е начинът да се плати откуп или да се постигне целта", каза още експертът по национална сигурност..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" съобщава, че иконата "Достойно есть" тръгва на път:
"Чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" временно напусна патриаршеската катедрала. Точно в 17 часа камбаните на храм-паметника "Св. Александър Невски" възвестиха началото на литийното шествие по пренасянето й. То бе водено от главния секретар на Светия синод Стобийски епископ Наум и архимандрит Дионисий, съпровождани от столични свещеници, ученици от духовната семинария и стотици миряни.
Чудотворният лик на Божията майка бе посрещнат в храм "Света Неделя" от викария на Софийска митрополия Знеполския епископ Йоан. Там бе отслужено и всенощно бдение за мир и любов. Иконата ще остане за поклонение  днес до 13 ч в "Света Неделя", след което ще отпътува за Варна в понеделник. Това стана по молба на митрополит Кирил, който изрази загриженост за мира в морската ни столица, където не стихват гражданските протести."