Руската преса: „Шахидска следа” при взрива в „Домодедово”

Терористът, взривил московското летище „Домодедово" се търси по целия Кавказ, пише днес "Коммерсант". В органите на министерството на вътрешните работи и на федералните служби за сигурност са постъпили сведения за един от жителите от Ставрополския край, за когото се предполага, че е член на терористичната група "Ногайский джамаат", разгромена през октомври миналата година. Органите на реда не изключват, че той може би е организатор и дори изпълнител на терористичния акт.

Руската преса: „Шахидска следа” при взрива в „Домодедово”

Ставрополската следа в делото се е появила още преди взрива. На 31 декември миналата година в Кузминския парк на Москва хвръкна във въздуха частен клуб, който бе използван като хотел. В развалините му бяха открити останки от женско тяло и т.нар. „шахидски пояс".


 

 Втора жена е била задържана във Волгоград в предварителния арест „Лефортово", където от октомври 2010 година е задържан мъж, обвинен в незаконно притежание на оръжие и тероризъм. Според информация на федералните служби за сигурност той е член на тази терористична групировка. Органите на реда смятат, че жената е била заплашвана от човек, наречен Раздобудко - руски уахабит, член на тази терористична група. За него си спомнили органите, след взрива на 24 януари в „Домодедово", тъй като той и преди е правил опити за терористични акции в Москва.

 

За установяването на личността на терориста, при когото не бяха намерени никакви документи, ще се проведат сравнителни ДНК-анализи. "Независимая газета" предполага, че терористичният акт ще изостри имиграционните конфликти. „Превръщайки профилактиката на терористичните актове в приказка за белия бик, властта загубва не само престижни точки. Тя губи и хора, които са най- важните за една социална промяна", прави извод вестникът.