Нов сорт пшеница на проф. Ценов получи награда за най-добра научна разработка

Международната селскостопанска изложба АГРА 2013 – Пловдив връчи своите отличия. Едно от тях е поредното признание за работата на водещия селекционер на ДЗИ край Ген. Тошево.

Нов сорт пшеница на проф. Ценов получи награда за най-добра научна разработка
Като най-добра научна разработка бе определено създаването на зимна пшеница сорт „Божана“ от Добруджанския земеделски институт. Той е плод на около 15-годишен труд на селекционера проф. Николай Ценов.
 
Най-характерният белег за „Божана” е, че е изключително добре балансирана, уникална като генетика и няма връзка с по-стари сортове, коментира за Добрич Онлайн проф. Ценов. Сортът е с много добро съчетание от устойчивост на стрес – студ и суша, висока продуктивност и качество.
 
Освен това, новата разработка е устойчива на различни характерни за пшеницата болести: брашнеста мана, кафява и черна ръжда, както и септориоза, която напоследък създава много проблеми на зърнопроизводителите, коментира водещият селекционер. Името на новия сорт не е подбрано случайно, защото подобен баланс се постига много трудно, затова тази пшеница е божествена. Тя ще остане един от универсалните сортове в страната, пък и в съседните държави, смята проф. Николай Ценов.