3 март обединява протестиращи; Четири лъча на протести блокират София на 3 март

Супермашина топи тумори; Камата спира да плаща тока; За първи път: Патриархът даде телевизионно интервю...

3 март обединява протестиращи; Четири лъча на протести блокират София на 3 март

24 часа

За първи път: Патриархът даде телевизионно интервю

За първи път в телевизионната история на България глава на Българската православна църква даде интервю на живо. Негово светейшество патриарх Неофит гостува в предаването "Вяра и общество" на БНТ.

В късния следобед предводителят на църквата ни прекрачи прага на телевизията, където беше посрещнат от генералния директор Вяра Анкова. Новинарите на БНТ благодариха на патриарха, че е оказал такава чест - да дойде лично, за да участва в предаване на живо.

Патриарх Неофит пожела обществената телевизия да продължи да отстоява вярата на хората към Бога и ценностите на православието.

 

Труд

Четири лъча на протести блокират София на 3 март

Четири лъча на протести ще блокират центъра на София утре, навръх националния ни празник Трети март. Митинги срещу монополите ще има и в повечето градове в страната. Сънародниците ни зад граница също ще изразят своята съпричастност с протестиращите пред посолствата ни в чужбина.

Днес във Варна се проведе поредно шествие. Протестиращите блокираха едното платно на бул. "Мария Луиза" за кратко. Хората скандираха "Мафия" и "Всеки ден ще е така до победата". Те стягаха редици за днешния национален протест, на който в града се очаква да излязат над 50 000 души.

 

Труд

Станишев: ГЕРБ харчи като безотговорно дете

За последните два месеца правителството на ГЕРБ е "натоварило" българите с 2 млрд. лв. задължения, алармира соцлидерът Сергей Станишев. Само на последното заседание на кабинета в сряда "са раздадени" 411 млн. лв.

"ГЕРБ управляват като безотговорно дете, което е докопало спестяванията на родителите си и ги харчи, без да мисли за последиците", коментира Станишев. Според него финансово се подпомагат ГЕРБ-ерски общини и това е "ресурс, с който ще се купуват гласове". В подкрепа на твърдението си той цитира допълнителните бюджетни кредити за строеж на детски градини, както и 350 млн. лв. съфинансиране за софийското метро.

 

Стандарт

Камата спира да плаща тока

Дори Христо Стоичков изрева срещу сметките за ток и вода. В предаването "Дикоff" по Нова телевизия Камата се зарече, че няма да ги плаща, защото са несправедливи. Най-успелият български футболист не живее от години в апартамента си в столичния квартал "Павлово".

Въпреки това редовно му идват солени сметки от по 200-300 лева. "Обясниха ми, че имало теч, казах им - да се оправят", отсече в свой стил Камата.

И не пропусна да пожелае успех на президента Плевнелиев в тежката ситуация. "Той трябва да докаже, че е обединител на нацията", каза Ицо и допълни с усмивка: "Плевнелиев е 45 кила с мокри дрехи".

След като свърши с политиката, треньорът мина със своя "Литекс" като вихрушка през София и отупа 2:0 ЦСКА. "Червените" го аплодираха, но вдигнаха революция срещу ръководство и най-вече срещу Миодраг Йешич. Очаква се сръбският треньор да бъде уволнен само след един мач на "Армията".

 

Стандарт

Улицата в битка за депутати

Да паднат бариерите пред обикновените граждани за влизане в парламента. Президентът да не разпуска Народното събрание, докато то не приеме исканите от улицата промени в изборния кодекс. Това ще скандират днес протестиращите в цялата страна наред с искането за по-осезаемо сваляне на цената на тока и парното. Хората ще излязат точно в 11 ч по площадите в над 20 града. Поне 30 хиляди души се очакват на шествието в София. Към тях ще се присъединят, извозени с рейсове и стотици бунтари от страната.

"Настояваме 41-вото Народно събрание да работи до приемане на промените в изборния кодекс, искаме да се преработи цялата част, свързана с парламентарните избори", заяви флейтистът Кристиян Коев, едно от лицата на протеста в София и член на сдружението НАС - Свободен избор. Сдружението организира вчера в столицата за втори път кръгла маса. На нея този път не присъства режисьорът Андрей Слабаков. В дебатите не се включиха и бунтарите, поканени от президента. Петима от тях дойдоха в началото на форума, но след десетина минути напуснаха. "Нашето място е на площадите", каза Ангел Славчев. И обясни, че на кръглата маса е видял хора, свързани с партии, и затова напуска.

 

Монитор

Супермашина топи тумори

Супермашина, която се използва само в 50 болници в света, вече топи тумори и у нас. В Клиниката по лъчетерапия при УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" стартира терапия на злокачествени заболявания чрез т.нар. RapidArc техника, по-известна като ротационно модулирано лъчелечение. „Методът вече е приложен при четирима пациенти с карцином на простатната жлеза, а в понеделник включваме още няколко онкоболни с други туморни локации", обясни за „Монитор" началникът на клиниката проф. Лилия Гочева. По думите є в момента специалистите в клиниката предлагат най-добрата техника за облъчване на раковите клетки в света.

 

Преса

3 март обединява протестиращи

Организатори обявиха Национален протест на 3 март, в деня на Националния ни празник. Той е озаглавен "Да запалим монополите".

Протестиращите настояват за: Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители, клиенти на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване легитимността на сметките. ЕРП-тата да преминат в ръцете на държавата. Премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции. Разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и гражданите.

Днес в столичен хотел се провежда втора Кръгла маса, на която недоволните обсъждат изборното законодателство. След каря на срещата ще стане ясно какви са исканията им в тази насока.

"Не искаме служебно правителство. Искаме създаване на програмен кабинет", заявяват протестиращите след оставката на правителството на Бойко Борисов, която дойде под натиска на улицата. Тя всяка вечер скандираше "Оставка!", "Мафия!", "Бойко, отивай си!",  'Всички вън! ''.