Добруджанци посрещат 3 март с различни прояви

Програма на тържествата за отбелязване на 135 години от Освобождението на България в Добрич, Шабла, Каварна и Балчик

Добруджанци посрещат 3 март с различни прояви

Регионален исторически музей организира Ден на отворени врати във Военно гробище - музей в областния град, по повод Освобождението на България, утре от 9 до 16 часа. В същия час започва поднасянето на цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, ген. л-т Цимерман, Алея на опълченците – Военно гробище – музей, Ф.М. Достоевски, Добротица, което ще продължи до 13 часа.


 

Празнична литургия и панихида в памет на загиналите за Освобождението на България щ6е бъдат отслужени в храм „Свети Георги” от 10 часа. Тържествен ритуал-поклонение и отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението на България започва от 11 часа, по традиция на паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

 

След общоградското поклонение, на естрадата на пл. „Свобода”, от 12.30 часа започва празничен концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Общински младежки център с гл. худ. ръководител Александър Александров.

 

На 3 март 2013 г. – Националния празник на България - вратите на Художествената галерия ще са отворени за посещение от 11.00 до 16.00 ч., където можете да видите „Герои и събития от българската история” - живопис, скулптура и графика – творби от фонда на културната институция.

Програмата на община Шабла за отбелязване на 135-та годишнина от Освобождението на България включва изпълнения на: градския духов оркестър, градския камерен хор, мажоретен състав при ОДК, вокална група „Кария“, танцов състав „Българка“, детски танцов състав „Бърборино“, фолклорна група от с. Горун, танцова формация „Жива вода“, фолклорна група „Добруджанка“ и концерт на индивидуални местни изпълнители.

 

С общоградско поклонение пред Мемориала на руските воини „Костница” в Каварна на 3 март от 10 часа ще бъде отбелязана 135-годишнината от освобождението на България от турско робство. Тържественият концерт с участието на самодейни колективи ще започне в 11 ч. в салона на НЧ “Съгласие”. Входът е свободен.

 

 Национален празник на Република България в Балчик ще започне с издигане на националния флаг , от 11 часа, на пл. "21 септември" и ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на героите, паднали за свободата на Отечеството. Предвиден е поздрав от Танцов състав при НЧ "Васил Левски".