Мнозинството приема съмнителни поправки на закони в последния момент, търпението на лекарите свърши

Цената на тока ще бъде намалена с по-малко от обещаните 8 процента, съобщават петъчните вестници.

Мнозинството приема съмнителни поправки на закони в последния момент, търпението на лекарите свърши

„Поевтиняването на тока ще бъде с по-малко от обещаните от премиера Бойко Борисов 8%, но вчера още не беше ясно точно откога. "Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2, 3 март, може и на 4 март т.г. Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8%", обяви шефът на държавния енергиен регулатор Юлиана Иванова. Тя не обясни и кога точно ще се вземе решението за намаляването на тока. Причината е, че държавният енергиен регулатор тепърва трябва да анализира с колко да свали цената. Затова ДКЕВР е изискала данни от НЕК и ЕСО за промените, които предстои да се случат. Информация се очаква и от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", които трябва да дадат повече яснота за възможните промени на разходите за собствени нужди. Регулаторът обаче не е посочил срок, в който дружествата трябва да направят това. След като нужната информация се събере, ще бъдат написани доклад и проект на решение, с което да се намалят цените на тока. Едва тогава ще може да се стигне и до задължителното обществено обсъждане. В Закона за енергетиката обаче срок и за него няма. Отделно от това забавяне може да има и ако някоя от неправителствените организации, синдикатите или пък самото енергийно министерство направи възражения, свързани с предложението на ДКЕВР. Освен това комисарите ще трябва да се запознаят и със становището на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", поискано, след като регулаторът откри процедура за отнемане лиценза на чешкото дружество. ЧЕЗ вчера оспори остро мотивите на комисията и заяви, че не е допуснала нито едно съществено нарушение в работата си у нас..." - в. „Сега".

 

„Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март т.г. Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8%", заяви Иванова. „Дали сме срок на работната група утре до обяд да бъде събрана цялата информация, да се направи анализ и след това да се пристъпи към открито обсъждане", уточни тя. Изрично в закона е записано, че след вземане на решение от ДКЕВР новите цени влизат в сила, каза Иванова. С какво предложение ще излезем на общественото обсъждане, ще ви го кажем или тази вечер, или утре сутринта, допълни Иванова.." - в. „Стандарт".

 

„Окончателно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за изменение на цените на електрическата енергия ще се приеме на 5 март. Това се казва в официално съобщение на ДКЕВР, публикувано на сайта на регулатора. Според решението на комисията за 1 март, е предвидено закрито заседание, на което трябва да бъде приет проектът за изменение на цените на електроенергията. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане на 4 март, след което на 5 март ДКЕВР трябва да вземе окончателно решение за цената на тока. По-рано днес председателят в оставка на ДКЕВР Юлиана Иванова обяви, че намаление на цената на тока ще има, но то ще е под прогнозните 8 на сто...." - в. „Дневник".

 

Поведението на президента на политическите партии също са  сред водещите теми на всекидневниците.

 

„Президентът Росен Плевнелиев отложи връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Той ще го даде на ДПС чак на 5 март, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев вече няколко пъти обяви, че ще даде проучвателен мандат на движението в петък, 1 март. Тази седмица такъв получиха ГЕРБ и БСП. И двете партии веднага го върнаха. ДПС също декларира, че няма да прави правителство. "На този етап не са ми известни мотивите за отлагането", коментира пред БНР депутатът Хасан Адемов. В Русе лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди намерението на движението да върне мандата. Това означава, че ще трябва да бъде съставено служебно правителство. Местан обясни, че след обръщението си към нацията в парламента Плевнелиев го е информирал, че има съображения от чисто технологично естество, поради които няма да връчи мандата за съставяне на правителство в петък, както бе обявено предварително. "След като върнем мандата, президентът ще се окаже най-овластеният човек в българската държава. По тази причина по необходимост ние трябва да бъдем позитивни в оценката си за държавния глава. В този смисъл ще оценим и обръщението към нацията като една своеобразна програма за действията на българската държава в периода до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май", коментира Местан, цитиран от БГНЕС. От ДПС очакват, че след вторник политическият процес в страната постепенно ще се нормализира, при условие че президентът и служебният кабинет реализират заявените намерения..." - в. „Стандарт".

 

„Деветима представители на инициативни комитети, които организираха гражданските протести през последния месец, са сред поканените от президента Росен Плевнелиев за участие в консултации за обществения съвет към бъдещото служебно правителство на 1 март. Това става ясно от публикувания на сайта на президентската администрация списък на поканените. Сред тях са още представители на потребителски, браншови и неправителствени организации, синдикати, студентски съвети, екоактивисти, представители на местната власт. На срещата утре (днес - б. р.) ще бъдат обсъдени бъдещите задачи и проект на правила за устройството и дейността на обществения съвет, уточняват от пресслужбата на президента. Правилата уреждат функциите и задачите на този орган, неговата структура и организацията на работата му към служебното правителство... Предвижда се общественият съвет да заседава веднъж седмично и да се ръководи от вицепремиер, определен от служебния министър-председател. В него ще има представители и държавата, определени от временния кабинет и на браншови и неправителствени организации...

 

Списък на поканените: 1. Янко Петров 2. Мариана Христова 3. Ангел Славчев 4. Янко Андреев 5. Дончо Дудев 6. Людмила Манова 7. Георги Арсов 8. Светлин Тачев 9. Иван Петров 10. Ангел Георгиев - Националното представителство на студентските съвети 11. Д-р Цветан Райчинов - Български лекарски съюз 12. Представител на пациентските организации и сдружения 13. Богомил Николов - Българска национална асоциация "Активни потребители" 14. Георги Русанов - Национален комитет по проблемите на възрастните хора 15. Елка Тодорова - Националния съвет за интеграция на хората с увреждания 16. Константин Стаменов - Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори 17. Иван Милов - Офицерска легия "Раковски" 18. Валентин Попов - председател на УС на СФСМВР 19. Георги Богданов - Национална мрежа за децата 20. Пламен Димитров - КНСБ 21. Д-р Константин Тренчев - КТ "Подкрепа" 22. Тома Белев - коалиция "За да остане природа в България" 23. Огнян Донев - КРИБ 24. Божидар Данев - Българската стопанска камара 25. Цветан Симеонов - Българската търговско-промишлена палата 26. Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал в България 27. Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда 28. Георги Ганев - Център за либерални стратегии 29. Гинка Чавдарова - Национално сдружение на общините в Република България 30. Боян Кулев - представител на българските общности зад граница 31. Биляна Гяурова-Вегертседер - Български институт за правни инициативи 32. Огнян Минчев  - асоциация "Прозрачност без граници" 33. Георги Стоев - "Индъстри Уоч" 34. Доц. д-р Даниел Смилов - СУ "Св. Климент Охридски" 35. Доц. д-р Антоний Гълъбов - Нов български университет" - в. „Дневник".

 

„Бившият син депутат Димитър Абаджиев е сред обсъжданите за служебен премиер. Постът вече му е предложен, твърдят източниците. Вчера Абаджиев е бил забелязан да влиза в президентството. "Как да коментирам нещо, което не е официално", лаконичен бе Абаджиев. Той бил подходящ, защото е опитен и необременен с негативи политик, коментираха запознати. Абаджиев е представител на България в проекта "Набуко" и е във Виена. Юрист по професия, той бе депутат от СДС в 38-ото и 39-ото НС. Напусна синята партия заедно с Иван Костов и влезе в 40-ия парламент от листите на ДСБ, която също напусна по-късно. Беше един от 18-те български наблюдатели в Европарламента. След това бе в РЗС, но също ги напусна. Според други източници Екатерина Захариева е най-вероятният служебен премиер..."  - в. „24 часа".

 

„ГЕРБ приема ултиматума и капитулира пред БСП и ДПС. Отива с тях на избори да спори кой да управлява. Големият проблем е, че това създава нестабилна политическа среда. Да допуснем, че спечели Станишев и с това ниско доверие управлява с ДПС, хората ще разпознаят веднага старата коалиция, която няма да предприеме никакви мерки по исканията им. Затова ние, от ДСБ и "Единство", настояваме първите стъпки на антимонополно законодателство да започнат още сега, за да може следващото правителство да бъде принудено да се придържа към този курс и да ги продължи. БСП обаче това въобще не ги интересува. Стигнало се е дотам Станишев и Цветанов да спорят, да искат три месеца да не се плащат сметките за ток и да няма санкции. Това би взривило държавата! Станишев и ГЕРБ ако искат да не се плащат сметки, как смятат да управляват без бюджетни постъпления? Какво става, като се натрупат тези сметки, имат ли представа?... Истинските спешни решения са смяна на състава на ДКЕВР. Промяна в законите, даваща възможност за промени в методиката на изчисление на сметките, и ограничаване на възможностите за злоупотреби от страна на ЕРП-ата, производителите на ток и т.н. За целта не трябва да се бойкотира работата на парламента. Тук има доста майстори на саботажа - знаят как да се удължи дебат, да се протака. Но ако има консенсус, мерките ще минат." - коментира експремиерът Иван Костов пред в. „Труд".

 

ГЕРБ прокарва скандални законови промени в последния момент" - алармира в. „Сега".

 

"Макар да твърди, че ще се занимава само с консенсусни и спешни закони, парламентът се зае да прокарва скандални законови поправки в последния момент. Под благовиден предлог да спасят дюните депутатите пришпориха вчера закона за черноморското крайбрежие, за който няма никакъв консенсус между власт и природозащитници. Върху дюните и сега има пълна забрана за строителство по силата на същия закон, но вместо да доизкусурят текстовете, депутатите допуснаха изграждането на национални обекти и съоръжения на техническата инфраструктура. Оправданието за този текст е, че пълната забрана може да спре обекти като Южен поток. Върху дюни ще могат да се строят още обекти, свързани със сигурността на страната.  Покрай "приоритетните" дюни се уреди и отколешната болка на черноморските кметове и предприемачи по презастроеното ни крайбрежие да може да се правят изкуствени острови. "С тези предложения се дава възможност там, където не достига рекреационен капацитет на съществуващите морски плажове или няма такива, да може да се създават морски плажове или да се разширяват съществуващи, в т.ч. чрез отвоюване на територия от морето", пише в мотивите на закона. Лобирането на черноморските общини надви дори регионалния министър Лиляна Павлова и приетият вчера закон така и не сбъдва мечтата й да се забрани изцяло строителството в 100-метровата зона край брега. Вместо това депутатите намалиха малко изискванията към параметрите на постройките, но дадоха 2 години гратисен период до влизането на новите ограничения в сила. Спорни са и поправките в закона за хазарта, гласувани на първо четене като преходна разпоредба в изменения към закона за данъка върху добавената стойност. Промените предвиждат от закона да отпаднат специалните условия към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас..." - се казва в публикацията.

 

„Никой от старите депутати на БСП не се е отказал доброволно от надпреварата за следващия парламент, научи "Труд". Стефан Данаилов, който в сряда даде 24 часа за преценка на себе си и колегите си, още изчаквал. На "Позитано" 20 витае напрежение колко и кои от "лицата на прехода" ще останат в листите. Водачите трябва да са ясни на 16 март. "Нека видим какво искат и избирателите", каза пред "Труд" бившата социална министърка Емилия Масларова. По думите всеки от колегите мислел по въпроса. Строителният министър в кабинета "Станишев" Асен Гагаузов бил на кръстопът и чакал решението на ръководството. Бившият енергиен министър Румен Овчаров с широка усмивка изрази учудване кой го мисли за "старо лице". Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни само, че ще се водят всякакви разговори, но това не значи, че който е бил депутат, вече не може да бъде. И бе категоричен, че ще има разширена гражданска квота в списъците с кандидат-депутати за вота на 12 май. Според новия партиен устав ръководството на БСП определя еднолично водачите на листите. Тръгна слух, че уставът още не е регистриран в съда, но от "Позитано" 20 отрекоха. Станишев отказа да назове кой ще е премиер при победа на БСП на изборите, защото щели "да разстрелят" кандидата. В червените редици харесвали повече евродепутата Ивайло Калфин, отколкото финансиста Пламен Орешарски..." - в. „Труд".

 

Всекидневниците информират и за поредните  протести.

 

„Протестиращи в София се обявиха против състава на поканените да участват на консултации при президента за съставяне на Обществен съвет към служебното правителство, съобщи БНТ. Хората, които се събраха на Орлов мост тази вечер, не бяха доволни от състава, тъй като според тях в списъка са включени само богати хора. На протестиращите, които бяха около 100-ина души, беше представен списъкът на поканените при президента утре за консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Сред тях има и девет от инициаторите на протестите, а също и синдикалисти, представители на работодателски, браншови, неправителствени организации и др. "Орлов мост няма да допусне подмяната да замени промяната", заяви Янаки Ганчев, който е един от координаторите на масовото недоволство в столицата, уточнява БГНЕС.  По време на протеста в София са задържани петима души, съобщиха по-късно от СДВР. Единият от тях е бил непълнолетен - на 17 години, и е носел в себе си бокс. Задържан е още 18-годишен мъж (С.С.), който е имал в себе си спрей, както и 26-годишен мъж (П.Г.) без документи, проявен за наркотици и кражби. Задържани са и двама криминално проявени - 21-годишният М.И., който е бил задържан преди време за хулиганство и кражба, и В.В. на 27 години - за кражби и наркотици.  Във Варна на протеста срещу монополите се събраха около 200 души. Гражданите продължават да настояват за оставката на кмета Кирил Йорданов." - в. „Дневник".

„На 12-ия ден от протестите срещу монополите в София полицаите са повече от протестиращите, съобщи bTV. Събрала се е група от около 50 човека.  Протестиращите в столицата се опитаха да блокират бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК, съобщи Фокус. Полицията задържа двама от тях, след което изблъска останалите на шосето към тротоара. По-голямата част от протестиращите вече не са на пътното платно, но все още има полиция на платното. Координаторът на протеста Янаки Ганчев отказа да напусне и също беше изблъскан към тротоара.  Пред Президентството на мегафон те изразяваха позициите си. Янаки Ганчев, координатор от Орлов мост, каза, че утре с координаторите от другите градове ще внесат исканията си при президента.  Утре вечер (днес - б. р.) отново ще се проведе протестно шествие от Орлов мост в посока Президентството. Очаква се тогава исканията да бъдат внесени и прочетени пред сградата на Президентството." - в. „24 часа".

 

Трусовете в здравеопазването също намират място на страниците на петъчните вестници.

 

„Болниците няма да имат никакви ограничения при надвишаването на прогнозния бюджет. Това обещаха от здравната каса вчера, докато в същото време пред сградата на институцията в София около 200 лекари протестираха срещу методиката на НЗОК. Медиците носеха плакати с надписи "НЗОК = геноцид", "Д-р Пламен Цеков е опасен за вашето здраве", "Здраве без лимит!!!" и задръстиха малката уличка, където се намира централното управление на касата. "Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой, как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас", обърна се шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов към колегите си. "Оставка", отвърнаха му те. По време на протеста управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков не беше в София. Според съобщението на пресцентъра вчера той е участвал в дискусия за болничната помощ. Според съобщението д-р Цеков кани представителите на БЛС на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време, за да обсъдят "всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ". От здравната каса припомниха, че в сряда на извънредно заседание надзорът на касата е гласувал предложението да се върне старата методика, но само в частта за личните лекари. Те ще имат право да надвишават до 10% лимитите си за направления, както беше и м.г. По новите правила те трябваше да искат специално разрешение от касата. Превишаването на лимитите ще се прави в рамките на съществуващия бюджет на касата за болниците. Това обаче означава, че едни здравни заведения ще бъдат ощетени за сметка на други..." - в. „Сега".

 

"Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас". С тези думи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз се обърна към около 200 лекари и медицински работници, събрали се пред НЗОК, за да искат оставката на управителя на касата, цитиран от БГНЕС. Протестиращите лекари издигнаха транспаранти с надписи "Пламен Цеков е вреден за вашето здраве" и "Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването". Цветан Райчинов определи управителя на касата като човек изживяващ се като богоизбран, над нацията, лекарите и пациентите. Това е абсурдно, това не е правовата държава. Прави са хората от улицата, няма правила и ние трябва да ги създадем с тях, каза още д-р Райчинов. Ние сме тук не само заради нас, а за да защитаваме правата на нашите пациенти, обяви една от протестиращите. Въпреки, че от синдиката на полицаите изразиха своята солидарност с протеста на лекарите и медицинските работници, входът на НЗОК беше ограден от служители на реда." - в. „24 часа".

 

„Зам.-шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Марияна Василева е напуснала поста си във вторник. Официално от пресцентъра на касата се твърди, че тя е подала оставка по взаимно съгласие. По информация на "Труд" Василева е била принудена да напусне, за да се тушира напрежението сред лекарите. И най-вече - чрез нейното отстраняване да се внуши, че се вземат мерки за решение на проблемите в системата. А всъщност целта била да се спаси постът на управителя на касата д-р Пламен Цеков. Самият той днес не отговаряше на телефона си. Василева се прочу скандално, след като бе замесена в случая с бонусите в НЗОК през 2012 г., който коства поста на бившата шефка на касата д-р Нели Нешева. Василева бе взела тогава над 16 000 лева допълнително, но после обяви, че ги дарява. Оставката на подуправителката обаче не намали напрежението в системата и днес стотици лекари от страната протестираха пред районните каси или болниците и настояваха за оставката на Цеков. Те настояваха и да отпаднат лимитите в бюджетите на болниците. Шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов обяви, че началникът на касата ги е поканил другата седмица на среща, когато вероятно няма да има парламент. "В този случай д-р Цеков е недосегаем. Един човек ще разполага с 3 млрд. лв. и с живота и здравето на хората", обясни Райчинов. Докторите викаха "Оставка" пред централата на касата в София. Но д-р Цеков бе на дискусия за болничната помощ извън столицата. На няколко големи столични болници не е платена на 100% дейността, извършена през януари, обяви и шефът на "Св. Анна" д-р Димитър Димитров. Неговото лечебно заведение получило 70% от заработеното. В сряда от НЗОК обявиха, че са платили на болниците за цялата дейност за януари. Протести имаше и в Благоевград, Варна, Русе и Стара Загора, Плевен. В Сливен направиха шествие, а в Търговище - приеха декларация за спешно решаване на проблемите в системата." - в. „Труд".