Проверяваме данъчните си задължения към общината по електронен път от днес

Община Добрич стартира нова електронна услуга „Данъчни задължения”, съобщават от пресслужбата на кметството

Проверяваме данъчните си задължения към общината по електронен път от днес
След внедряването през 2012 г. на нов единен софтуерен продукт за дейностите в дирекция „Местни данъци и такси” (МДТ), с цел подобряване обслужването на гражданите, Община Добрич направи поредната стъпка в развитието на електронното управление – внедрен е модул за онлайн проверка на данъчни задължения към Общината. От днес, 28 февруари, в изнесената лента с е-услуги на началната страница на сайта може да се ползва е-услугата „Данъчни задължения”.

Проверката на задълженията се извършва след въвеждане на: единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец (ЛНЧ), съответно единен идентификационен код (БУЛСТАТ/ЕИК); персонален идентификационен номер (ПИН код); код за сигурност (автоматично генериран, съставен от букви на латиница и цифри).

Данъчно задължените лица могат да получат персонален ПИН код от служителите в дирекция МДТ (ул. „Независимост” № 7, Корпус 3, етаж ІІІ) лично срещу представена лична карта за физическите лица и лично срещу представена лична карта от представляващия за юридическите лица.

ПИН код за друго лице може да се получи с нотариално заверено пълномощно и лична карта на упълномощеното лице.

ПИН кодът е въведен в програмния модул с оглед предотвратяване на евентуални злоупотреби с лични данни. След предоставянето му, той може да се ползва за всяка следваща година. Освен това, при поискване от клиент (например при съмнение, че ПИН кодът е видян от трети лица) служителите могат да генерират нов ПИН код.