Прошко Прошков: Бог да ни е на помощ, ако се налага Буда да ни пази от Хизбула

С тези думи Прошко Прошков от Националния съвет на "Движение България на гражданите" коментира обявяването на атентаторите на Летище - Бургас.

Прошко Прошков: Бог да ни е на помощ, ако се налага Буда да ни пази от Хизбула

Десислава Димитрова, която е начело на комисията по външна политика на движението, заяви, че официалното становище по случая е изключително притеснително. Тя смята, че както с реакцията си относно антентата, така и по отношение на външната си политика спрямо Македония и позициите в ЕС, България за пореден път не е отстояла своите принципи.


 

"Движение България на гражданите" ще настоява за конституционни промени, съобщи Прошко Прошков от Националния съвет. С тях ще се цели постигане на независима съдебна система - назначенията в нея да не са от квотите на партиите. Движението смята, че са необходими повече правомощия на местните власти и по-голяма децентрализация. Необходими са конституционни гаранции за опазване на българската природа, заяви още Прошков по темата за конституционните промени.

 

По негови думи, движението ще инициира първия истински, а не фарсов, референдум. С него ще се попитат българите дали да се свика Велико народно събрание, което в последствие да приеме промени в Конституцията.

 

Приоритет за "Движение България на гражданите" ще бъде образованието. При самостоятелно управление ще се отделят 4.5% от БВП за него, което е с 1% повече от сега. Движението иска да се възстанови здравеопазването в българското училище и във всяко да се построи малка спортна зала, което е по-добре от изграждането на грандомански спортни зали, смята Прошков.

 

Местната структура на "Движение България на гражданите" пък призовава общината да въведе институцията местен омбудсман в Добрич. Движението предлага излъчването на кандидатурата да не бъде от партийните квоти, а представител на гражданското общество. Ще инициираме обществен дебат с неправителствените организации в града относно избора на обществен посредник, заяви Олга Задгорска - областен координатор на "Движение България на гражданите" за Добрич.