Енерго-про: Повишените сметки - заради по-дълъг период и студа в края на годината

Проверете колко дни включва сметката Ви за януари, съветват от ЕНЕРГО-ПРО.

Енерго-про: Повишените сметки - заради по-дълъг период и студа в края на годината

Както и в предходни години, сметката за електроенергия през януари е по-висока от тази за предходния месец. Това се дължи основно на факта, че заради 9 празнични почивни дни в края на декември и началото на януари, отчитането на потребената енергия през месец декември приключва с няколко дни по-рано от обичайното. С други думи, сметката за декември включва консумацията на електроенергия за по-малко дни, а сметката за януари – за повече дни, съобщават от Енерго-про.


 

На практика сметката за януари не се явява сметка за календарен месец, а за 40 дни. Ако се приеме, че няма никаква промяна в навиците на клиента и температурите не се променят през целия период от 1 декември до 1 февруари, математически сметката му за януари ще бъде почти двойно по-голяма от тази за декември, само поради факта, че включва двойно повече дни.

Коледните студове вдигнаха допълнително сметките за януари, коментират от Енерго-про. Празничните дни през декември са отразени в новите сметки за ток. Допълнителен фактор е и принципно по-високото потребление на енергия по празниците.

Върху размера на сметката за електроенергия оказва въздействие и цената на електрическата енергия. Поради увеличението на цената на електрическата енергия от 1 юли 2012 година, влязло в сила с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, при аналогична консумация сметката за януари 2013 ще е с 13,8 % по- висока от тази за 2012 година.

Информация относно сметките или индивидуалния отчетен период клиентите могат да получат на интернет страницата на Енерго-про, в центровете за обслужване на клиенти и на тел. 0700 161 61. Консултантите на компанията са на разположение на клиентите за отговор на въпроси и предоставяне на допълнителна информация.