Насадихме се на „Хизбула"; Бойко: Наблюдавали са ме заради Живков и царя

Разкритие от вчерашния ден леко изместиха акцентите в събитията, които вестниците следят през последните седмици, но не съвсем

Насадихме се на „Хизбула"; Бойко: Наблюдавали са ме заради Живков и царя

Хизбула".


"Стандарт":

Насадихме се на „Хизбула"

След седем месеца разследване на атентата в Сарафово България се насади на "Хизбула".
Двама от терористите са свързани с военното крило на шиитската групировка, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Новината обаче бе предречена още рано сутринта от най-големите медии в САЩ и Израел. Разследването установило истинската самоличност на двама атентатори. Те са имали паспорти от Австралия и от Канада, живели са на територията на Ливан и са ползвали фалшиви шофьорски книжки, изработени там, обясни още МВР шефът. Ставаме мишена на терора, скочи опозицията и обвини кабинета, че е действал под натиска на САЩ и Израел. В същото време в ефира на "Ал Джазира" представители на "Хизбула" отрекоха връзка с атентата в Бургас.


„24 Часа":

Хизбула отрича за атентата в Бургас

Ливанската групировка "Хизбула" отхвърли твърденията, че е свързана с атентата в Бургас, съобщи сателитният канал Ал Джазира, цитиран от БГНЕС.
По-рано днес властите в София обявиха, че са разкрили двама от извършителите на атаката в черноморския град. Те влезли в Европа с реални канадски и австралийски паспорти, но използвали фалшиви шофьорски книжки от щата Мичиган.
Според вътрешния министър Цветан Цветанов мъжете са свързани с терористичната организация "Хизбула".
До този момент на официалната страница на "Хизбула" не са коментирали думите на министър Цветанов.

 

Буда".

„Монитор":

Бойко: Наблюдавали са ме заради Живков и царя

Службите са наблюдавали премиера Бойко Борисов, защото е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Това заяви преди КСНС при президента вчера самият Борисов във връзка със случая „Буда" и разпространената информация за оперативно дело, чиято цел била разработването му. Ден по-рано разпоредената от него проверка показа липсата на документи, доказващи, че той е бил информатор на ЦСБОП. 

„Не аз, а те двамата са били оперативно интересните лица", категоричен бе Борисов, визирайки Живков и царя, за чиято охрана през 90-те години се е грижила фирмата му ИПОН. Борисов обясни, че Живков е бил „на мушка", защото БСП се тресяла, като един на друг се противопоставяли лагерите на Жан Виденов и на Георги Първанов и Николай Добрев. Десницата се интересувала от Симеон пък, защото се страхувала да не се върне в България. „Понеже бях добър професионалист, по едно и също време ме бяха предпочели за охрана и двамата.

 

Октай.

„Труд":

Работят и по тезата, че Октай Енимехмедов е имал съучастник

Обвинението работи по тезата, че Октай Енимехмедов не е работил сам. Това заяви в ефира на бТВ главният прокурор Сотир Цацаров за разследването на нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган на 19 януари.

Стана ясно още, че предстоящите резултати по две експертизи ще определят насоката на обвинението срещу похитителя, както и характерът на причинените му наранявания от делегатите на ДПС, които се втурнаха да го обезвреждат с шутове и юмруци.
"След експертизите ще знаем не какво може газовото оръжие по принцип, а какво би станало, чрез експеримент в близки до реалните условия.

 

ВМЗ.

„Труд":

Съкращенията във ВМЗ започват от март

Съкращенията във ВМЗ-Сопот ще започнат около 1 март. Това заяви Димитър Атанасов, шеф на КТ "Подкрепа" в закъсалия държавен завод. От четвъртък оръжейниците ще излязат в 2-седмичен платен отпуск.
През това време в предприятието ще пристигнат доставките по нова поръчка. От друга страна, ще се спестят разходи за отопление и пътни, които се поемат от завода.
"Хората проявяват разбиране, че трябва да се изпълни оздравителната програма и вече има подадени молби за освобождаване по чл. 331 от Кодекса на труда, което им гарантира обезщетение от 4 заплати, или по взаимно съгласие", коментира още Атанасов.

 

Лечение.

„Дума":

Онкоболна осъди МЗ за 80 000 евро

Пациентка с тежка форма на миелоидна левкемия осъди МЗ заради отказ да финансира лечението й в Гърция, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това е четвърти такъв случай през последната година. От решението на Върховния административен съд става ясно, че отказът, който болната получила, е незаконосъобразен и противоречи на процедурата по отпускане на средства.
Пациентката с миелоидна левкемия подала документи с молба за трансплантация на костен мозък в чужбина. Решението за подобно лечение се издава от комисия. Комисията от трансплантолози дава становище, че това заболяване не може да се лекува в България и за трансплантацията на костен мозък трябва да се даде разрешение за чужбина.