Приемът на осмокласниците - с един изпит или по документи

Приемането на осмокласниците се извършва с полагане на един приемен изпит - по учебен предмет или проверка на способностите, или по документи по решение на педагогическия съвет. Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища. Начинът на образуване на бала се определя с решение на педагогическия съвет.

Приемът на осмокласниците - с един изпит или по документи
Класирането се извършва в три етапа и е по низходящ ред в зависимост от бала и реда на посочените желания. Всеки ученик се класира само по едно желание за отделен етап. Всяко класиране приключва със записване на приетите ученици и обявяване на незаетите места в училището и в Регионалния инспекторат по образованието /РИО/.

След всяко класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си. 
                                                     
За попълване на незаетите места след трети етап на класиране, учениците подават в училището заявление и оригиналите на документите си в срок, определен от директора. В случай, че е определен приемен изпит, за местата могат да кандидатстват ученици, получили оценка най-малко 3.00.       
                                                                                                                        
Подаването на заявления за полагане на  изпити за проверка на  способностите ще се извършва от 8-ми до 14-ти май. Уведомяването за допускане на учениците за полагане на изпит, списъците с разпределение по училища и зали, трябва да стане до 17-ти май.

Тестът по математика е на 17-ти юни. Изпитите за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и хореография, са съответно на 18-ти, 19-ти и 20-ти юни. Спортните способности ще се проверяват от 17-ти до 21-ви юни. Резултатите от тях ще са готови до 3-ти юли, като служебните бележки с оценките от приемните изпити ще се получават в периода от същата дата до 23-ти юли.
 
Документи за първи етап на класиране ще се приемат от 3-ти до 5-ти юли. Списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 8-ми юли, а записването става на следващия ден. На 10-ти юли се обявяват незаетите места и записалите се след първия етап, а на следващия ден се подават документи за второ класиране. Резултатите от него ще излязат до 15-ти юли, а на следващия ден е записването. До 18-ти юли следва обявяване на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране, а на 19-ти юли – подаване на документи за трети етап. Списъците с приетите от него се обявяват на 22-ри, а на 23-ти юли е записването. Незаетите и след третия ръг места се обявяват до 25-ти юли.       
                                          
Незаетите места се разпределят от директора на съответното училище до 5-ти септември, а утвърждаването на план - приема е до 13.09.2013 г.