ОбС Шабла излезе с декларация против включването на общината в защитен парк

Съветниците изразяват категоричното си несъгласие с предложението за включване на община Шабла в границите на Национален парк „Българско Черноморие”, както и с квалифицирането на предвижданията на проекта на ОУП като „безумно строителство” в декларация до председателя на Парламента, премиера, омбудсмана и екоминистъра

ОбС Шабла излезе с декларация против включването на общината в защитен парк
По данни от последното преброяване в общината живеят 5069 души, които непрекъснато намаляват поради липсата на препитание и миграцията на младите хора към големите градове.
 
Морските плажове на територията на общината представляват 22 % от всички плажове по българското Черноморско крайбрежие, но въпреки наличието на подходящи условия, този отрасъл е най-слабо развит, в сравнение с останалите морски общини.
 
Липсата на действащ общ устройствен план (ОУП) и продължилата вече 5 години процедура по изготвянето на такъв, са основните пречки пред инвеститорите. Легловата база се състои от 1257 легла, разположени в 84 туристически обекта.

Новоизградени туристически обекти почти няма. През 2012 година са издадени 2 разрешения за строеж – за реконструкция на басейн в Крапец и за модернизация на 9 сгради в къмпинг Космос” – Дуранкулак. В момента се изгражда хотел в Тюленово по разрешение за строеж, издадено през 2009 година. И трите обекта са в регулация.

Голяма част от базата на къмпинг „Добруджа” в Шабла датира от 70-те и 80-те години на миналия век и се състои от остарели и самосрутващи се бунгала. Къмпинг „Карвуна” в Крапец не функционира изобщо. Собствениците на имоти върху посочените терени не влагат средства за поддържане и създаване на нова туристическа инфраструктура, поради неясния устройствен статут на къмпингите.

Не се инвестира и върху преотредени през последните 10 години терени, както и не се процедират нови преотреждания на земя в атрактивни крайморски територии, поради изключително утежнените съгласувателни процедури по реда на екологичното законодателство. Собствениците на земя не са готови да правят инвестиции, без да има яснота относно възможностите за такива, която ще дойде с одобряването на проекта за ОУП на община Шабла.
 
Малкото туристически обекти са причина за липсата на интерес от страна на концесионери, които да поддържат плажовете и се налага общината да заделя средства от местния бюджет за тези дейности.
 
В тази връзка съветниците искат от МРРБ, в проекта на ОУП да се заложат максимални възможности за създаването на подходяща туристическа инфраструктура.

„Считаме застрояването, което искаме с проекта за нормално и щадящо природните ресурси.”, се казва още в декларацията, в която съветниците настояват за  ускоряване на процедурата за екооценка, което е важно условие за приемане на ОУП на община Шабла.