Лекарите са най-търсени у нас и в Европа, следват ги професиите в туризма

Равнището на безработица в Добричка област през декември е 13.9% и се увеличава с 0.5 процентни пункта в сравнение с предходния месец, съобщи директорът на Бюрото по труда в Добрич - Васил Сивков. Регистрираните безработни от областта са 11113, при 10724 за ноември.

Лекарите са най-търсени у нас и в Европа, следват ги професиите в туризма
В Добрич равнището на безработица е 9.7%, при 9.4% през предходния месец. Броят на регистрираните безработни в града през декември нараства и достига 4344 при 4215 през ноември. Това е нормален процес през зимния период на годината, когато безработицата бележи ръст, посочват специалистите.

Общо за 2012 година нивото на безработица е 12,7%.

На работа през декември са постъпили 485 души. По програми и насърчителните мерки за заетост през месеца са устроени на работа 215 лица.

Към днешна дата  ДБТ Добрич разполага с едва 59 актуални свободни работни места, което е характерно за сезона, коментира Васил Сивков. Седемнадесет  от тях са за специалисти с висше образование – търсят се 11 лекари, двама учители – по български език и литература и по химия и биология, един търговски представител, рехабилитатор, логопед, възпитател и началник ОТЗ. За лица със средно образование трета квалификационна степен са актуални 11 позиции – технически секретар, технически ръководител, отчетник, машинен оператор, завеждащ административна служба. От работническите професии традиционно най-търсени са  работници в шивашкото и обувното производство – набират се 20 машинни оператори на облекла, гладачи, оператори в обувното производство. Търсят се още – мияч, транжор, фризьор, автокранист.

По европейската мрежа за професионална мобилност EURES към момента са обявени 8 актуални позиции. Най-много заявени свободни работни места има в Германия, предимно в сферите на туризма и здравеопазването. Търсят се сервитьори, бармани, готвачи, помощен персонал в кухня, миячи, чистачи и сътрудници в ресторанти. Търсените кадри в медицината са стоматолози, офталмолози, младши лекари, медицински сестри за помощник – зъболекар и за работа в операционен екип. Интервюта за кандидатите за работа с немските работодатели са предвидени за 27-ми февруари във Варна и 28-ми февруари – в Бургас.

В Дания също се търсят лекари, както и шофьори. Готвачи и сладкари не достигат в Естония. Испания продължава да търси аниматори и оператори на струг, без ЦПУ. В Словакия са обявени свободни работни места за оксиженисти, монтажници на тръбни конструкции и мебелисти. Финландия изпитва недостиг на радиолози и оператори на машини с ЦПУ, а Франция продължава да търси началник на селскостопанска продукция.