Художествената галерия подготвя изложба на Никола Тахтунов

На 5-ти февруари ще бъде подредена изложба от фонда на галерията по повод 140 години от рождението на добричкия художник

Художествената галерия подготвя изложба на Никола Тахтунов

Житейският му път е сложен и богат. Никола Петров Тахтунов е роден на 11.02.1873 г. в Котел. Гимназиално образование получава в Априловската гимназия – Габрово и във Видин. Семейството му се преселва в с. Чамалджа, Северна Добруджа.


 

Увлечен по живописта, младият Тахтунов постъпва в Художествената академия “Беларте” в Букурещ, където следва една година, но поради липса на средства не завършва. Следват години, които Никола Тахтунов посвещава на учителската професия. Работи в Добрич, а след това за кратко в Балчик и Сливен. Избухва Балканската война /1912-13 г./, по време на която Тахтунов участва като доброволец в Македоно-Одринското опълчение. Когато българските класни училища в Добрич са затворени, той е занимавал групи ученици по домовете им в периода 1913-17 г. Организира кръжок по рисуване за младежи, което става повод за запознаването му с бъдещата му съпруга – Тодора Тахтунова. След приключване на Първата световна война и повторното завземане на цяла Добруджа от румънците, Никола Тахтунов е назначен като директор на Частното българско училище в Кюстенджа.

През 1924 г. Тахтунов се завръща в Добрич и бива натоварен със зографисването на параклиса на Военното гробище. От есента на 1930 г. до пенсионирането си през 1939 г., Тахтунов се установява като учител по рисуване в мъжката и девическа гимназии в Добрич. Умира на 07.02.1947 г.

През целия си живот художникът рисува и урежда над 17 самостоятелни изложби в Кюстенджа, Галац,  Тимишвар, Добрич, Крайова, Тулча, Букурещ, както и в Балчик, Силистра.  

В Художествена Галерия – Добрич се съхраняват 33 творби на Никола Тахтунов, като 13 от тях са подарени от неговите внучки – художничката Елена Ботева и Николета Калева.