По-евтини ток и GSM, 2069 "калинки" видяха хората на Кунева

Четете и останалите актуални теми от последните дни, намерили отражение на страниците на националните ежедневници

По-евтини ток и GSM, 2069 "калинки" видяха хората на Кунева

24 часа

Октай Енимехмедов към съда: Исках да го сплаша, в полза съм на обществото

Уважаеми народни представители, не бягам от наказателна отговорност. Качих се на трибуната при Ахмед Доган не с цел да го убивам, а да го сплаша, каза вчера Октай Енимехмедов.

Относно миналото ми - правил съм престъпления, но съм си поел отговорността и от години насам полагам усилия като всеки един български гражданин да допринеса нещо за тази страна.

Казвате, че съм бил евентуално заплаха за обществото, но по-скоро мисля, че съм в полза на обществото. Бих могъл да бъда заплаха например за тайното общество на ДПС.

Колкото до укриването - нямам такова намерение, по-скоро е възможно някой друг да има такова с цел да ме затрие.

 

24 часа

Убитото семейство в Пловдив с 200 000 лева кредит

Невъзможността да изплащат кредит от 200 000 лева е сред версиите за четворното убийство, което разтърси пловдивския квартал „Кючук Париж".

Кредитът е бил изтеглен през 2008 година. Семейството е искало да превърне наследствена къща в Чепеларе в семеен хотел. Печалбата от стаите трябвало да покрива вноските по кредита. Кризата обаче притиснала семейството и те не можели да погасяват задълженията си към банката, съобщи в. "България днес".

Преди дни съпругът Георги Тепавичаров продал къща и два парцела в Нареченски Бани.

 

Труд

2069 "калинки" видяха хората на Кунева

Без конкурс са назначени 2069 служители в държавната администрация по време на правителството на ГЕРБ. Това обяви Димитър Танев, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" (ДБГ). Данните са получени след запитвания по закона за достъп на информация към институциите.

"Правителството не е направило нищо за административната реформа, освен да подмени почти половината администрация с "калинки", да направи политически назначения, вероятно неспособни да издържат конкурс", добави Тома Биков от ДБГ.

 

Труд

18 американци са получили българско гражданство

78 указа за придобиване на български паспорти на 16 923 души е издал вицепрезидентът Маргарита Попова от началото на мандата си на 22 януари 2012 година. Това показва справка в годишника за работа на институцията.

Най-много български паспорти са получили македонците - 7686 души. Следва Молдова с 5223 и Украйна - 927. Наши сънародници са станали още 864 руснаци, 602 сърби, 546 израелци, 482 албанци и 129 турци. Сред получилите българско гражданство са одобрени и молбите на 68 лица без гражданство, 42 арменци, по 30 души от Афганистан и Аржентина, 22-ма ливанци, 21 граждани на Казахстан.

 

Стандарт

По-евтини ток и GSM

Лятото ще зарадва българите с по-евтин ток и разговори по GSM. От 1 юли тарифите за електроенергията може да паднат с повече от 1%, обяви шефът на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев. Изявлението е изненадващо, защото прогнозите бяха за ново поскъпване. Според Семерджиев обаче енергийните дружества нямат аргументи да поискат по-високи тарифи. Между 15% и 30% пък ще поевтинеят разговорите по GSM след август. От 1 юли вероятно ще влезе решение на Комисията за регулиране на съобщенията, според което цените на мобилните услуги на едро ще се понижат два пъти, а това ще рефлектира и на цените на дребно, обясни председателят на КРС Веселин Божков. Добрите новини за джоба на българина съвпадат с предстоящите парламентарни избори през юли, отбелязват експерти.

 

Стандарт

Блок подпали сметките за парно

Блок с колосални сметки за парно отпуши вълна от жалби срещу "Топлофикация". Десетки семейства от столичния бл. 348 в кв. "Младост" се надигнаха срещу дружеството, тъй като за апартамент от 47 квадратни метра собствениците му трябва да платят 450 лева сметка за топло. Покрай тях обаче стотици столичани също с двойни сметки затрупаха федерацията на потребителите, както и касите на "Топлофикация-София". "Хората от този блок ще бъдат компенсирани", съобщи вчера Милена Стоянова, управител на топлинния счетоводител, обслужващ скандално известния блок 348 в столичния квартал "Младост".

 

Монитор

9400 софиянци с честитки за борчове

9402 писма за неплатени налози и такса смет са изпратили софийските данъчни през 2012 г., съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. През миналата година кметството взе на прицел дребните длъжници, като започна да им праща честитки по пощата и да им се обажда по телефона. В тази група попадат физически лица със задължения към софийската хазна от над 500 лв. и фирми с над 10 бона. Борчлиите с получени писма дължат общо 27,7 млн. лв. „От тях сме събрали 13 млн. лв.", отчете заместник-градоначалникът.

 

Преса

Синдикатите против масови съкращения във ВМЗ-Сопот

Ние категорично и двата синдиката не сме съгласни за съкращения на 900 човека. Смятаме, че цифрата трябва да е доста надолу - каза Димитър Атанасов, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" във ВМЗ - Сопот за варианта на оздравителна програма на ВМЗ, който предстои да бъде обсъден със синдикатите.

Той изтъкна, че тяхната работа е да защитят хората и да направят всичко възможно, колкото се може по - малко хора да бъдат съкратени. "В момента в нашите централи, изпратили сме материалите и работят по тоя въпрос и смятам, че всяка друга спекулация не ни помага, тя ни наврежда", каза синдикалният лидер във Вазовските заводи. Той обясни, че тези материали са "цялата оздравителна програма, която е подготвена и ни беше поднесена снощи".

 

Новинар

Руско светило разби проекта за „Белене"

Руският енергиен експерт по ядрена енергетика проф. Булат Нигматулин буквално взриви страстите в комисията за "Белене". Той обяви, че "Белене" ще ни струва над 12 млрд. евро, и се учуди защо ни е тази централа, след като плуваме и сега в море от електроенергия.

Според него при условията, при които се проектира "Белене", цената на тока от нея ще стигне 14 евроцента, което го прави непродаваем. "Днес и за следващите 20 г. България е осигурена с ток и дори в излишък. На глава от населението имате 1,5-2 пъти повече ток отколкото съседните ви страни, каза професорът и допълни, че е важен въпросът дали токът от "Белене" може да се изнася.

 

Сега

ЕС обвини България, че прахосва парите за старите блокове в "Козлодуй"

Европарламентът остро разкритикува България, че не контролира и харчи неефективно парите, които й се отпускат за закриването на ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Порицани са и Литва и Словакия. "Недостатъците в програмите за извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали в България, Литва и Словакия включват прекалени разходи, забавяния, липса на координация и надзор, разпръснати отговорности, изразходването на твърде много средства за несвързани енергийни проекти и лошо залагане на приоритетите", посочва доклад на комисията по бюджет към Европейския парламент. Европейските депутати, които участват в комисията, са възмутени, че 10 години след като трите държави са получили средства за закриване на централите, нито една от тях не е необратимо спряна.

 

Дума

Цената на АЕЦ "Белене" е 6,3 млрд.евро

"Цената на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" през 2010 г. беше 6,3 милиарда евро. Бойко Борисов много добре го знае". Това заяви за ИТАР-ТАСС директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков. Той изрази учудване от изказванията на Борисов, че за строителството на "Белене" са били необходими 10 милиарда евро от държавния бюджет.

"През 2010 г. на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се правят разходи от държавния бюджет за проекта "Белене", разказа Новиков. "През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим атомната централа за сметка на собствен финансов ресурс. Българската страна в зависимост от пакета, който ще запази, трябваше да покрие съответния дял от разходите за сметка на приходите от продажбата на произведената от станцията електроенергия с приблизителен срок на изплащане около 19 години. По този начин нито един лев от държавния бюджет нямаше да се похарчи", обясни Новиков (целия текст четете утре). Говорителят на "Росатом" добави, че по време на преговорите в Москва през 2010 г. българската страна е заела странна позиция, заявявайки, че "след като станцията ще работи на територията на България, то и всички приходи трябва да влязат в държавния бюджет".