Най-разпространяваната дрога в Добрич е марихуаната, увеличава се употребата на синтетика

На територията на град Добрич през 2012 г. служителите на Първо РУП регистрират 61 полицейски задържания на лица с дрога. Иззетите количества общо са 2 кг марихуана, 0,15 кг. хероин, 0,009 кг. амфетамини и 300 таблетки екстази.

Най-разпространяваната дрога в Добрич е марихуаната, увеличава се употребата на синтетика
Във връзка с регистрираните задържания са образувани 26 досъдебни производства и преписки  за притежание на наркотични вещества и извършени престъпления по чл.354а от НК. Това става ясно от отчета за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества за миналата година.

На територията на град Добрич към настоящият момент най-често разпространяващите наркотични вещества са марихуана, като се наблюдава  леко увеличаване употребата на  синтетични наркотици – екстази и амфетамини. Това се потвърждава от извършените проверки, регистрираният заявителски материал и постъпилата информация.

През 2012г. Окръжна прокуратура в Добрич е сезирана общо за 34 случая. Започнатите процедури от прокуратурата са 9 досъдебни производства за престъпления по чл. 354а от НК. Пет обвинения са отпаднали поради липса на доказателства. Обвиненията стигнали до съда са 22.

С влезли в сила присъди по наркодела през 2012 г. са 30 лица, свързани с трафик, разпространение и държане на наркотични вещества. Условните присъди са 6, а ефективните – 10. От 40 водени дела през миналата година, свързани с наркотици, са приключени 35. Няма наложени присъди за обществено полезен труд и пробации.