Соцдепутати ще забраняват багерите на 10 плажа

БСП започва събиране на подписи, с които да се създаде комисия за мораториум върху строителството на 10 плажа на Черноморското крайбрежие.

Соцдепутати ще забраняват багерите на 10 плажа
След като властта отряза БСП за временна комисия „Дюнигейт”, червените предприеха нова атака. Те започват събиране на подписи за създаване на комисия, която да наложи мораториум за строителство върху 10 плажа   на Черно море. Това са Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро – Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и „Ропотамо”).  
 
Това са същите плажове, за които природозащитниците поискаха в началото на седмицата да влязат в защитените зони и в един бъдещ Национален парк Българско Черноморие. Социалистите настояват комисията да излезе с решение, което да задължи управляващите да изпълнят задълженията си по закон и да създадат най-после специализирани карти на цялото Черноморие.  
 
Червените вкарват в предмета на комисията, която искат, и предложенията на неправителствените организации от началото на седмицата да се създаде Национален парк „Българско Черноморие”. „Налага се да стигаме до правен абсурд и да задължаваме за пореден път правителството да си свърши работата” каза един от инициаторите, соцдепутатът Димчо Михалевски.