Брюксел преслушва "Пайнер"; Спасяват със съкращения ВМЗ

Европейската комисия поиска българските власти да разследват финансирането на "Пайнер Медиа" ООД с близо 2 млн. лв. европейски пари

Брюксел преслушва "Пайнер"; Спасяват със съкращения ВМЗ

ВМЗ.


„Стандарт":

Спасяват със съкращения ВМЗ

800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов ден след като сделката за приватизация на оръжейницата се провали. "Никой не го иска това дружество с 3200 души персонал. В частните заводи работят по 600-700 човека", обясни Борисов, давайки да се разбере, че съкращенията са част от условията, при които държавата ще се опита наново да продаде ВМЗ. "Основната пречка за продажбата на завода е колективният трудов договор. В него е предвидено всяко съкращение да се съгласува със синдикатите, а на мястото на освободения те да предлагат нов човек за назначаване. Така на практика не може да има никакви съкращения", обясни премиерът пред Дарик радио и допълни: "Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов по програмите за заетост 700-800 човека да бъдат съкратени и да минат на помощи."

 

Проверка.

„Труд":

Брюксел преслушва "Пайнер"

Европейската комисия поиска българските власти да разследват финансирането на "Пайнер Медиа" ООД с близо 2 млн. лв. европейски пари. Това стана веднага след като новината за еврофинансирането на чалга телевизията "Планета", собственост на "Пайнер", предизвика бурни реакции в културните среди.
От Брюксел са поискали икономическото министерство да провери дали са спазени изискванията на грантовата схема по програма "Конкурентоспособност".Собственикът на "Пайнер" Митко Димитров коментира пред "Труд", че не се притеснява - от проверката, защото всичко по проекта е точно.

 

Разкритие.

"Дума":

Шефът на екоинспекцията в Бургас карал джип на "СЛЕ Груп"

Директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който подписа скандалното решение в полза на "СЛЕ груп", узаконяващо строителството върху несебърските дюни, е използвал черен джип Ауди Q7 на собствениците на "СЛЕ Груп". Това разкрива сайтът "Биволъ". В "Ю тюб" има и видео, от което става ясно, че въпросният джип Ауди Q7 докарва шефа на РИОСВ Бургас пред дома му в жк "Славейков" в Бургас, където са паркирани служебният му форд и друго ауди. Записът е бил направен в следобедните часове на 8 декември 2012 г. Това е седмица, преди да бъде подписано от Георгиев скандалното решение в полза на "СЛЕ Груп".
Джипът е лизингов и номерът му е издаден на 4 декември, но е сменен веднага, след като избухва скандалът в първия работен ден на новата година - 2 януари 2013 г. Официално номерът се води на голяма лизингова автокъща в София, съобщава още "Биволъ". Бойчо Георгиев обаче официално отрече, че познава някой от "СЛЕ Груп". "Тези хора не ги познавам, никога през живота си не съм ги познавал, нито са идвали да разговарят с мен, нито съм ги виждал точно кои са", каза Георгиев пред БНТ на 8 януари.

 

Сметки.

„Новинар":

Ревизират високите сметки за парно

Как да запазим перфектната си коса. Високите сметки за парно от декември отиват на ревизия. Топлинните счетоводители ще проверяват всички фактури с ръст над 21 на сто. По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на „Топлофикация-София", обясниха от компанията.
Подобно обследване беше извършено и миналата година. Резултатите от настоящата проверката ще бъдат готови до края на месеца. Едновременно с това столичната „Топлофикация", която от 2011 г. също работи активно като топлинен счетоводител, вече е започнала проверката за обслужваните от нея 350 сгради.

 

Дом на ужасите.

„24 Часа":

Децата от Италия описали дома в Страхилово като бърлога на насилието

Приютът, описан като свърталище на сексуално насилие в италианското списание "Еспресо", е домът за изоставени деца в Търновското село Страхилово. Това съобщиха от Агенцията за закрила на детето.
Още в понеделник там влезе екип от социални експерти и психолози. Разказите на децата, на възпитателите и съседите, на кмета не потвърдиха описаните от трите осиновени преди няколко месеца в Италия деца.
Преди дни "Еспресо" публикува разследване на журналиста Фабрицио Гати, според което 3 българчета - на 9, 10 и 11 г. всяка вечер са били изнасилвани от по-големи момчета.