9 години затвор за Александър Томов

СГС осъди Александър Томов на девет години затвор.Той е признат за виновен по едно от обвиненията.

9 години затвор за Александър Томов
 

Томов и Иван Иванов са осъдени за това, че през 2000 г. в условията на продължаващ престъпление като длъжностни лица са присвоили от „Кремиковци" машини, имоти - хвостохранилище и общежитието на комбината, в размер на 7 милиона и 50 хиляди евро.


Престъплението е с нанесена щета в особено голяма щета.

СГС определи 9 години затвор за двамата, което е под минимума, предвиден от НК, а именно от 10 до 20 години затвор.

 

Освен това двамата ще бъдат лишени от правото да заемат ръководни позиции и да се упражняват професия с материална отчетност.

 

Томов и Гарибов бяха оправдани от съда за това, че през 2007 година в условията на продължаващо престъпление са присвоили от ПФК ЦСКА над 3 490 000 евро.

Според СГС Томов и Иванов са невинни за изготвянето на документ с невярно съдържание, което е престъпление по член 311 от НК.

 

Двамата са невинни по обвиненията за това, че са нанесени вреди на Кремиковци за над 29 милиона лева.

Божко Бонев също беше оправдан по повдигнатото му обвинение, че през 2007 година е помагал на Томов и Иванов и умишлено ги улеснил в извършване на престъпление по член 203.

Томов и Иванов трябва да заплатят разноските по делото в размер на над 4 000 лева. Решението може да бъде обжалване в законовия 15-дневен срок пред САС.

 

Припомняме, вчера Софийска градска прокуратура поиска над 15 години затвор за бившия президент на ПФК ЦСКА Александър Томов, което е над средния размер наказание, предвидено от НК.

Освен това държавното обвинение настоя да му бъде наложена забрана да заема длъжности в държавни и общински фирми и предприятия.

 

Срещу Александър Томов бе повдигнато обвинение в източване на футболния клуб и на "Кремиковци", където той беше изпълнителен директор. Той е обвинен за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА, както и за ощетяване на металургичния комбинат с 29 млн. лева.

Заедно с Томов подсъдими са бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божков Бонев.