Общината глоби „АСА” с 16 000 лева

Санкцията е предвидена в договора с фирмата и е наложена, заради закъснение при снегопочистването на второстепенната улична мрежа и некачествена обработка на кръстовища и булеварди

Общината глоби „АСА” с 16 000 лева
Това съобщи днес кметът Детелина Николова. Тя припомни параметрите на договора с „АСА” относно машинното зимно почистване на улици и булеварди, сключен на 18.10.2012 г. с краен срок на услугата – 31.03.2013 г. и обща стойност до 500 000 лева.

Съгласно контракта, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки зимното почистване на територията на общината се осъществява по две позиции. Първата е: интензивно непрекъснато движение на специализираните автомобили и снегоринене през време на целия период на снеговалеж. Общата дължина на улиците и булевардите, включени в тази позиция е 73 км, като 55,5 км от тях са с масов градски транспорт, а останалите 17,5 км – без. Ценообразуването на тази дейност, съгласно договора е за снегоринене – на час, а за обработка със солни и магнезиеви смеси – на декар. Тази дейност се осъществява от 5 специализирани автомобила за уличната мрежа и един специализиран автомобил за Централна градска част. 

Зимното почистване по квартали се осъществява в 4 района с минимум 4 специализирани автомобила съгласно договора по улици ІV, V и VІ категория. Улиците, отделени в първи приоритет, се почистват до 36 часа след спиране на снеговалежа, а улиците от втори приоритет – до 72 часа след спиране на снеговалежа. Общата дължина на улиците от втора позиция е 53 км за четирите района.
 
pc160008_600 

Почистването на тротоарни настилки не е предмет на този договор. За тази цел, в рамките на Общинското бюджетно предприятие „Устойчиви дейности и проекти”, с наличния персонал се организира почистване от сняг само на отделни пешеходни трасета с най-голяма интензивност (пешеходна пътека, успоредна на бул. „25-ти септември” от бул. „Русия” до кв. „Добротица”, пешеходна пътека от ул. „Батовска” в посока към Зоопарк, района около училище „Климент Охридски”, тротоарни настилки в района на бул.  „Трети март”, в района на ул. „Панайот Хитов” – подходи към МБАЛ и др. такива, изведени по необходимост). Снегопочистването се извършва с 10 ръчни снегорини. Именно затова, ежегодно със заповед на кмета се задължават собствениците на имоти и етажните собствености да поддържат прилежащите около сградите и имотите тротоари.

Констатациите на общинска администрация за ситуацията около празничните дни в края на декември е, че интензивното поддържане е изпълнявано непрекъснато през целия период на снеговалежа без да се допуска прекъсване на движението на масовия градски транспорт, независимо от снеговалежа, придружен със силен вятър и навяване и допълнителните усложнения предизвикани от спрели, закъсали или изоставени автомобили, предимно заради неподготвеност за движение при зимни условия.

Николова подчерта, че в същото време републиканската и междуселищната пътни мрежи бяха затворени, а съседни общини обявиха бедствено положение.

Общо за този период на снегопочистване са изразходени около 110 тона сол, 3,5 кубически метра магнезиев разтвор и минимално количество пясък, поради ограничението да се ползва пясък само в изключителни случаи.
 
Независимо от тези констатации, поради допускане на закъснение основно в почистването на уличната мрежа от втора позиция, некачествена обработка на зоните на кръстовищата на основната улична мрежа и булеварди и съгласно текста на чл. 20 от договора, кмета на Община град Добрич наложи предвидената санкция в размер на 10 % от общата стойност на зимното почистване. Т.е. от общата сума за месец декември – 163 281 лв. без ДДС, общината ще изплати 146 953 лв. без ДДС на „АСА”.
 
p1270033_600