Проверяват митничари за фалшиви дипломи, парламентът се зае с „Дюнигейт”

Референдумът за ядрената енергетика и АЕЦ „Белене" за пореден път е сред водещите теми на всекидневниците.

Проверяват митничари за фалшиви дипломи, парламентът се зае с „Дюнигейт”
„Максималната цена за крайно изграждане на АЕЦ „Белене" е 6 млрд. евро. Има яростна негативна кампания срещу референдума, срещу проекта „Белене" и срещу ядрената енергетика в България. Очевиден е страхът от това хората да изразят своето отношение. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в декларация в началото на парламентарния контрол...
„Щяха да бъдат подписани всички договори за „Белене", но правителството на ГЕРБ пропусна три и половина години, заблуждаваше гражданите. Твърди се, че българските граждани ще плащат за проекта. Нито един лев не е даден досега от държавния бюджет и няма да бъдат товарени българските граждани,.."  заяви лидерът на БСП...
БСП лъже за цената на „Белене", подчерта съпредцедателят на Синята коалиция Мартин Димитров. „Голяма манипулация е, че без „Белене" България няма да е модерна държава. България няма нужда от нова централа. Хората няма да останат без ток, няма да имат никакъв проблем. До 2025 г. няма въобще необходимост от друг производител на ток в България", каза депутатът от РЗС.
„Хората, които искат „Белене", искат да харчат много пари за комисионни", заяви Димитров. Той се обърна към ГЕРБ с думите: „Трябваше да спрете проекта още в началото на мандата си".
„Над 20 милиарда лева са заплаха за финансовата стабилност на България. И заемите са голям проблем. Заемите на диктатора Тодор Живков са една от причините за съсипване на страната. Вижте какво стана в Гърция, която се разсипа от заеми", коментира Мартин Димитров.
Има рискове за българската природа и за сигурността за гражданите, каза Димитров.
Проектът „Белене" е изгоден за България. Националният интерес е да имаме нова ядрена централа, каза пък лидерът на „Атака" Волен Сидеров. „Против съм пропагандата, която се прави в момента. Трябва да се дават аргументи, да се задават въпроси. Защо управляващата партия е платила близо 500 млн. лв. по проекта „Белене"? Защо 2009 г. ГЕРБ не каза няма да плащаме, спираме проекта?...", попита Сидеров...
Видно е, че кръстниците на проекта „Белене", тези, които са започнали да работят по процедури, за които законите са им били тесни, искат да заглушат всички факти и обстоятелства за проекта. Това каза председателят на комисията за проучване на фактите и обстоятелствата около проекта „Белене" Диан Червенкондев.
„Когато започна да се говори за доклада на комисията „Белене" всичко колеги от ляво настръхнаха. Когато е събирана подписката за референдума хората са заблуждавани постоянно, тези лъжи продължават", каза Червенкондев.
„За 205 млн. лв. е сключен договор за оборудване, а са платени само 89 млн. лв. Къде са отишли останалите пари", попита депутатът...
„Истината боли. Затова в следващото заседание ще отворим договорите. Ние сме за развитието на ядрената енергетика в България. Спряхме порочния проект „Белене", злоупотребите са много..."
Комисята за „Белене" не е приключила работата си, за да има доклад, каза от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.
Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов обясни, че срокът на действие на комисията е изтекъл и след това е бил удължен. „Тя вече трябва да е събрала достатъчно факти и доказателства за своята теза. Има решение от вчера на комисията, че тя може да излезе с междинен доклад. Очакваме той да бъде приет и да бъде гледан от Народното събрание. Не позволявайте БСП да крие истината за този доклад и тя да бъде оповестена след гласуването на българските граждани. Длъжни сме всяка информация, която имаме, да бъде оповестена публично", каза Костов.
Председателят на парламента Цецка Цачева отговори, че когато постъпи подписан от името на комисията доклад, той ще бъде представен на народните представители..." - в. „Труд".

„Проблем за валидността на референдума е изискването за броя на гласуващите -  поне 4.3 млн. души, колкото бяха те на последните парламентарни избори.
Ако обаче националното допитване прескочи тази граница, решението влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник. Според закона за референдумите, "ако в срок до три месеца след обявяване на резултата НС не приведе свой акт в съответствие с изразената от гласоподавателите воля, той не се прилага в частта, която противоречи на решението на допитването". Това означава, че трябва да отпадне решението на парламента за спирането на проекта.
Борисов отново повтори, че ако предишният премиер Сергей Станишев е искал да построи "Белене", е можел да го направи, но се е отказал..." - в. „Сега".

Съботните вестници информират, че много митничари са с фалшиви дипломи.

„Не само митничарите от Свиленград са с фалшиви дипломи, текат проверки.
Продължават проверките за истинността на дипломите на още 250 човека. Някои са придобили магистърска степен преди бакалавърска, други са завършили в екзотични страни като Катар, трети - в Украйна и Молдова, което е доста съмнително, коментира още министър Дянков.
Той инспектира дейностите по цялостната рехабилитация на ГКПП "Капитан Андреево" и строителните работи по изграждането на 3,4 км път към граничния пункт - част от автомагистрала "Марица". - пишат в идентични публикации вестниците „Труд" и „24 часа".

Скандалът около строежа на несебърските дюни продължава да е сред най-отразяваните теми във вестниците.

„Поне шестима държавни и общински служители и няколко служби носят пряка отговорност за унищожаването на дюните в Несебър, обяви в свой анализ коалицията "За да остане природа в България". Те предупредиха, че не законите, а ненаказуемата и неконтролируема корупция води до унищожението на защитени територии. "Няма смисъл от налагането на допълнителни забрани, ако обществото не може да следи дали въобще се спазват", предупреждават природозащитниците.
Виновните пък са на всякакви нива. Главният архитект на община Несебър е пренебрегнал разпоредбите на Закона за устройство на територията, като е одобрил подробния устройствен план за хотелския комплекс на "Сле груп" в нарушение на Териториалноустройствения план на общината, според който имотът попада в земята на градския лесопарк. Експертът, подготвил доклада за оценка на съвместимостта на комплекса със защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър", не налага никакви мерки за опазване на дюните, чието наличие е установил. В доклада експертът ясно е записал, че на тази територия има 8 дка дюни, обясни за "Сега" Любомир Костадинов от WWF. "Той е трябвало да излезе с препоръки и мерки за опазването на установените дюни, но не го е направил. Така докладът става вътрешно противоречив", заключи Костадинов. Директорът на РИОСВ-Бургас също е бездействал, с което нарушава пряко Закона за биологичното разнообразие.
Еколозите намират за виновна и зам.-министър Светлана Боянова, която се оправда, че подписва каквото й се даде. Според тях тя е нарушила Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като е подписала продажбата на дюните, които могат да бъдат само държавна собственост. Вина има и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която не е успяла да картира Черноморието, смятат природозащитниците. Преди седмица обаче се разбра, че работата по тези регистри спира по заповед на Росен Плевнелиев, който като министър решава, че няма пари. Геодезистите напомниха, че една от причините за трагедията с наводнението в с. Бисер също беше липсата на геодезическа информация.
"За да остане природа в България" посочва и областните управители на Бургас и Варна, които не издават актове за държавна публична собственост на черноморските плажове, острови, дюни, лимани и лагуни, както изисква Законът за устройство на Черноморското крайбрежие..." - в. „Сега".

„Все пак парламентарната комисия по борба с корупцията по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев, а не нарочна анкетна комисия, ще разследва всички заменки на земи и гори от 2003 г. насам. За необходимостта от разследването им се заговори след като гръмна скандалът с неизгодна за държавата замяна на парцел с дюни край Несебър.
Целта е да се заметат следите, мотото на комисията "Янев" е "Политически поръчки изпълняваме всякакви", възразиха от БСП и ДПС, които час по-рано внесоха искането си да се създаде временна комисия за разследване на скандала "дюнигейт".
Макар официално депутатите от ГЕРБ не изключиха възможността да бъде създадена отделна анкетна комисия и скандалът да се гледа в две звена, неофициалната информация е, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на опозицията.
Както беше обещал в сряда, лидерът на РЗС свика днес комисията си и предложи на депутатите да се самосезират по темата и да започнат проверки на заменки и други разпоредителни сделки с гори и земи. Комисията ще изиска справка на министъра на земеделието за всички такива сделки от 2003 г. насам..." - в. „Дневник".