Питат Цветанов за тримата цигани от Добрич, поругали българската история

Проведени са беседи с трите момчета, които се бяха снимали в неприлични пози с потретите на български национални герои. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол на питането на депутата Десислав Чуколов.

Питат Цветанов за тримата цигани от Добрич, поругали българската история

Сезирана е местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица, увери той. Момчетата са получили съответното наказание, прехвърлени са от редовно обучение в училище към самостоятелно обучение. Проведено е възпитателно дело и са наложени мерки, обясни вътрешният министър.

Цветанов поясни, че момчетата са задължени да участват в консултации и програми за преодоляване на отклонение в поведението. Освен това, както обясни вътрешният министър, родителите на децата са предупредени.

Очаквано атакистът Десислав Чуколов не остана доволен от отговора на министъра. Чуколов припомни още един аспект от тази случка: „Посегнахте на сина ми, ще коля", казва Али Дилъра, бащата на едно от момчетата.

Той попита министър Цветанов предприети ли са мерки срещу Али Дилъра за думите му.

„Този случай предизвика оправдано възмущение в обществото", коментира атакистът. „Тези циганчета не само не уважават българските исторически личности, но не уважават и религията", категоричен е националистът. Според него тези циганчета трябвало да бъдат настанени в Бойчиновци, където да имат достатъчно време да изучат българската история.

В отговор вицепремиерът Цветанов призова за толерантност. „Господин Чуколов, разбирам вашата неприязън към българските мюсюлмани и българските роми, но всички ние сме български граждани и не трябва да вървим по пътя на противопоставяне", каза МВР шефът.

„Това, което е важно за нас като родители, граждани и политици, е да подпомагаме това да не се случва", смята Цветанов. Той обвини атакиста, че с въпроса си цели агресивно поведение спрямо малцинствата. „С тези малцинства сме живели векове наред и заедно можем да преодолеем нередностите, които се констатират", убеден е вицепремиерът.